Πάσχα στα Χανιά: Ντάκος και τσικουδιά σε ενετικό λιμάνι

Από το κέντρο της πόλης μέχρι τα ταβερνάκια στην είσοδο φαραγγιών, τα πιάτα στα καλύτερα τραπέζια των Χανίων γεμίζουν με τσιγαριαστό, μυρωδάτα χορτοκαλίτσουνα και κρεατότουρτες με ξινομυζήθρα κατευθείαν από το μητάτο. Η τσικουδιά πάντα κέρασμα.

Χρυσόστομος 
Για πολλούς το καλύτερο εστιατόριο της πόλης. Στο ενετικό λιμάνι ο κύριος Χρυσόστομος τιμά τη σφακιανή κουζίνα με πιάτα όπως τσιγαριαστό κατσικάκι, προβατίνα στη λαδόκολλα με μυτζήθρα, σφακιανόπιτα και μπουρέκι. Δυνατό χαρτί του ο ξυλόφουρνος και το προζυμένιο ψωμί που σερβίρεται πάντα ζεστό με ελιές και γνήσιο ελαιόλαδο (Δευκαλίωνος & Ικάρων, τηλ.: 28210 57035, chrisostomos.gr).



Θαλασσινό Αγέρι
Για πάνω από δυο δεκαετίες, οι Χανιώτες το εμπιστεύονται και το προτείνουν στους επισκέπτες τους. Στην ήσυχη συνοικία των Ταμπακαριών, λένε ότι μαγειρεύονται τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Τα μικρά τραπεζάκια σχεδόν βρέχονται από το κύμα και γεμίζουν από μαλακό χταποδάκι, φίνες αστακομακαρονάδες, καλαμαράκια με μπόλικο λεμόνι, σουπιές και ψάρια ολόσωστα ψημένα στη σχάρα. Θα είστε πολύ τυχεροί αν δοκιμάσετε την αχινοσαλάτα (Βιβιλάκη 35, Ταμπακαριά, τηλ.: 28210 51136, www.thalasino-ageri.gr).



Μοναστήρι
Οι Χανιώτες το αγαπούν για την οικογενειακή και ζεστή του ατμόσφαιρα, την παραδοσιακή και μαμαδίστικη κουζίνα του. Τα στρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα τραπεζάκια γεμίζουν με μπιφτέκια με ντομάτα, μπέικον, μυζήθρα και έμενταλ, το βουτυράτο γαμοπίλαφο, το καυτερό γιαουρτλού «μοναστήρι». Πειραματιστείτε και με τα πιάτα όπως το λάθος της καλογριάς, η αμαρτία και ο διαβολάκος. Σπεσιαλιτέ τους είναι η ψητή φέτα στο φούρνο και ο μπεκρή μεζές (Ακτή Τομπάζη 12, Ενετικό Λιμάνι, τηλ.: 28210 55527, www.monastiri-taverna.gr). 



Κουζίνα Ε.Π.Ε. 
Αγαπημένο στέκι για μαμαδίστικα μαγειρευτά, λίγο πιο πάνω από τη Σπλάντζια. Τα πιάτα ημέρας γράφονται σε μαυροπίνακα και φτιάχνονται με αγνά, ντόπια προϊόντα. Θα βρείτε  από γεμιστά, ντολμαδάκια και χανιώτικο μπουρέκι μέχρι χοχλιούς. Στο τέλος κέρασμα η τσικουδιά (Δασκαλογιάννη 25, τηλ. 2821042391).



Γραμπούσα  
Αποτελεί από μόνη της λόγο για να επισκεφθείτε την Καλυβιανή λίγο έξω από το Καστέλι Κισσάμου. Ανασύρει παλιές, αυθεντικές συνταγές από το 1700 και τις αναβιώνει χρησιμοποιώντας τα πιο αγνά υλικά της κρητικής γης. Η φήμη της ταβέρνας είναι ο ξυλόφουρνός της: εκεί ψήνεται, στα κλήματα, το νοστιμότατο χοιρινό κότσι (από μικρό γουρουνάκι. Ξεχωριστή μνεία αξίζει το γραμβουσιανό αρνάκι, οφτό στο φούρνο (ψημένο σκέτο, μόνο με αλάτι) και μαριναρισμένο με μέλι θυμαρίσιο (Καλυβιανή Κισσάμου, τηλ: 28220 22707, www.gramvousarestaurant.com).



Λεβέντης
Ξεκινώντας σαν μικρό μεζεδοπωλείο, άρχισε να σερβίρει για πρώτη φορά άγνωστα φαγητά των κρητικών χωριών, όπως τα κρεμμυδοκαλλίτσουνα, το απάκι, τα φασόλια με μακαρόνια, το χταπόδι με αυρωνιές. Η πέτρα αλλά και το μινωικό ροζ στους τοίχους σε συνδυασμό με τα δύο παραδοσιακά τζάκια δημιουργούν ζεστή ατμόσφαιρα. Τους τοίχους κοσμούν συλλεκτικές φωτογραφίες από τα Χανιά του 19ου αιώνα, αλλά και ασπρόμαυρες φωτογραφίες με ανθρώπινες μορφές της Κρήτης (Άνω Σταλός, τηλ.: 28210 68155, www.leventis-tavern.com).



Ταμάμ
Περιβάλλον παραδοσιακού καφενείου στα θεμέλια παλιού τούρκικου χαμάμ. Παρεΐστικο κλίμα, μουσική απ’ όλο τον κόσμο και γεύσεις όπως γιαουρτλού, πολίτικη πίτα, χουνκιάρ μπεγεντί και ρολό κατσικάκι γεμιστό με στάκα. Τα κρεατικά της σχάρας είναι τρυφερότατα, αλλά οι περισσότεροι έρχονται για το μπεγεντί και τους χοχλιούς με δεντρολίβανο. Τα ποτήρια γεμίζουν με χύμα ποικιλίες από την Κρήτη και την Πελοπόννησο (Ζαμπελίου 49, τηλ.: 28210 96080).

 
Θόλος
Ιδανικό για ρομαντικό δείπνο στα ερείπια ενός βενετσιάνικου αρχοντικού με κρητικές παραδοσιακές γεύσεις μαγειρεμένες με ντόπια υλικά. Αξιόλογη είναι και η λίστα κρασιών του. Από το μενού ξεχωρίζουν οι πίτες, η κρεατόπιτα με στάκα και το κατσικάκι με σταμναγκάθι (Αγίων Δέκα 36, Παλιά Πόλη, τηλ. 28210 46725).



Palazzo Al mare 
Ένα από τα δημοφιλή ρακομελάδικα και ουζερί των Χανίων. Θα το βρείτε στο Παλιό Λιμάνι, θα σας οδηγήσουν εκεί τα γέλια και οι χαρές που κάνουν όσοι πιάσουν τραπέζι εδώ. Οι ρακές συνοδεύονται από παραδοσιακές κρητικές συνταγές. Αξεπέραστη η απλή και πάντα πεντανόστημη σαλάτα με παξιμάδι και μυζήθρα. Η ρακή είναι σπιτική και σερβίρεται πολύ παγωμένη και με μέλι (Σουρμελή 36-38, τηλ.: 28210 55252, palazzoalmare.gr, κεντρική φωτό).



Η Στέρνα Του Μπλουμοσήφη
Η πλακόστρωτη αυλή με τον θεόρατο πλάτανο αποτελεί σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της κρητικής κουζίνας στο χωριό Βάμος. Στο μουσικό χαλί τζαζ, λάτιν και μαντινάδες και στα τραπέζια χοχλιοί, σουπιές με μάραθο, μελιτζάνες με ξινόχοντρο, κρασάτο κουνέλι και αρνάκι με αγκινάρες. Insider tip: Για επιδόρπιο, ελαφρύ και δροσιστικό γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού από τις γυναίκες του χωριού και φυσικά εξαιρετική ρακή (Βάμος, Αποκόρωνας, τηλ.: 28250 23251).



Ποροφάραγγο
Βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, ακριβώς στην είσοδο του φαραγγιού της Ίμπρου, ενώ λένε, πως αν ο καιρός είναι καλός, το μάτι φτάνει μέχρι την Γαύδο. Θα γευτείτε αυθεντικά σφακιανά πιάτα όπως σφακιανές πίτες και τσιγαριαστό. Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές πριν επιχειρήσετε να διασχίσετε το φαράγγι. Προμηθευτείτε τα δικά τους προϊόντα όπως τυρί, γιαούρτι, μέλι, ρακί, κρασί αλλά και αρνίσιο κρέας (Ίμπρος, τηλ.: 28250 95450).



Tags:Χανιά φαγητό ταβέρνες εστιατόρια 

Προηγούμενο

Καστοριά: Θησαυροί τις λίμνης και τσίπουρα

Επόμενο

Κέρκυρα: 5 νοστιμιές που πρέπει να δοκιμάσουμε