Κως: 12 τραπέζια για καλοφαγάδες

Επιστρέφουμε στο αγαπημένο νησί των οικογενειών και των εναλλακτικών ταξιδιωτών για να κολυμπήσουμε σε πεντακάθαρα νερά και να γευτούμε παραδοσιακές νοστιμιές, ουζομεζέδες και θαλασσινά σε καλοστρωμένα τραπέζια δίπλα στο κύμα. Βρήκαμε 12 γευστικές στάσεις που πρέπει να κάνετε στη Κω.

CUVéE
Ρομαντικό δείπνο στο κομψό εστιατόριο του ξενοδοχείου Aqua Blu, στην παραλία Λάμπη. Με φόντο υπέροχα ηλιοβασιλέματα δίπλα στη θάλασσα, θα γευτείτε δημιουργική ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Οι ευφάνταστες συνθέσεις του executive σεφ Παύλου Κυριάκη, και του σεφ Γιώργου Κωστή, δένουν ιδανικά με την πολυτελή αύρα που αποπνέει το εστιατόριο. Παραλία Λάμπη, τηλ: 22420 22440.



Πλάτανος
Βρίσκεται στο πιο hot σημείου του νησιού, εκεί που βρίσκεται το αιωνόβιο δέντρο του Ιπποκράτη σας περιμένουν παραδοσιακά τραπεζάκια στρωμένα με τον καλύτερο τρόπο. Τα πιάτα γεμίζουν με συνταγές με ανατολίτικο touch, όπως το κοτόπουλο με χουρμάδες αλλά και λινγκουίνι με κομματάκια από μοσχαρίσιο φιλέτο, άγρια μανιτάρια, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι και σάλτσα από κρέμα και σόγια αλλά και “διαφορετικό” μουσακά που εκτός από μελιτζάνες, πατάτες και μπεσαμέλ περιλαμβάνει και ψιλοκομμένες γαρίδες, βασιλικό και μπισκ γαρίδας. Πλατεία Πλατάνου, Κως, τηλ.: 22420 28991.



Πέτρινο
Κομψό εστιατόριο που λειτουργεί από το 1993 δίπλα σε ένα εντυπωσιακό κτίσμα της αρχαιότητας, το Νυμφαίο. Επί ποδός τρία αδέρφια: ο Γιώργος και ο Παντελής στη κουζίνα θα αφυπνίσουν όλες τις γευστικές σας αισθήσεις και ο Μιχάλης θα σας προσκαλέσει να απολαύσετε ένα ρομαντικό δείπνο, υπό το φως των κεριών, στον καταπράσινο κήπο. Δοκιμάστε πιπεράτο φιλέτο, σολομό αλλά και όπως πρέπει βρασμένη γαριδομακαρονάδα. Πλατεία Ιωάννου Θεολόγου, τηλ.: 22420 27251, http://petrino-kos.gr.



Αυλή
Εδώ και 15 χρόνια λειτουργεί στην εσωτερική αυλή σπιτιού των αρχών του 1900, στο χωριό Καρδάμαινα. Θα γευτείτε από απλά μεζεδάκια μέχρι αρνάκι στάμνας, κότσι που λιώνει στο στόμα και σατομπριάν. Κεντρική πλατεία, Καρδάμαινα, τηλ.: 22420 92100, www.avlirestaurant.gr.



Αμπέλι
Εδώ θα νιώσετε πως βρίσκεστε στην αυλή του παππού και της γιαγιάς στο χωριό. Το απλό εστιατόριο βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα σε αμπέλι κι εσείς θα απολαύσετε αυθεντική κουζίνα ενώ γύρω σας κρέμονται τσαμπιά με ζουμερά σταφύλια. Τα λαχανικά είναι από το περιβόλι τους ενώ δικής τους παραγωγής είναι το ελαιόλαδο, τα κρεατικά, το κοτόπουλα,τα κουνέλια και φυσικά το κρασί. Τιγκάκι, τηλ.: 22420 69682, www.ampelirestaurant.gr



Σπιτάκι
Αγαπημένο παραλιακό εστιατόριο στη μαρίνα της πόλης με υπέροχη θέα σχεδόν εκεί που σκάει το κύμα, με άψογη κλασική art de la table και λευκά τραπεζομάντιλα και καρέκλες. Σημείο συνάντησης των VIP επισκεπτών του νησιού, που έρχονται για φιλέτο με γαρίδες και dressing θαλασσινών, ψαρονέφρι με δαμάσκηνο και παρμεζάνα και φρέσκα ψάρια. Γεωργίου Παπανδρέου 9, τηλ.: 22420 27655.



Ακρογιάλι
Βρίσκεται στο επίνειο της πόλης της Κω, το Ψαλίδι, σε μια προνομιούχα θέση, στην άκρη της θάλασσας. Κάτω από την επιβλητική μουριά στα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντηλα, την πέργκολα με τη βουκαμβίλια, και τα λουλούδια θα φάτε σαν βασιλιάδες ζουμερά ψάρια στα κάρβουνα, μουσακά, γεμιστές ντομάτες, καταπληκτικό στιφάδο μοσχαράκι, κεφτεδάκια και κρέατα της ώρας ψημένα στα κάρβουνα, απολαυστικά φρέσκα χταπόδια και καλαμάρια. Ψαλίδι, τηλ.: 22420 21357.



Ωρομέδων
Στο μικροσκοπικό χωριουδάκι Ζια -περίπου 14 χλμ. από την Κω- υπάρχει μια γλυκιά γραφική βεράντα από την οποία μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα συντροφιά με παραδοσιακά πιάτα και ντόπιες συνταγές που μαγειρεύονται σε χωριάτικο ξυλόφουρνο. Αποκλείεται να απογοητευτείτε με το αρνάκι, το κατσικάκι, τα ντολμαδάκια και τις χορτόπιτες. Στην κάβα πάνω από 20 επιλεγμένες ετικέτες και χύμα κρασί. Ζιά, τηλ: 22420 69983 (κεντρική φωτό).



Camel Fish Restaurant 
Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, στην όμορφη παραλία της Καμήλας, στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, το Camel φημίζεται για το φρέσκο ψάρι και τους νόστιμους μεζέδες του. Σε ένα φιλικό περιβάλλον με υπέροχη θαλασσινή θέα, θα δοκιμάσετε αστακομακαρονάδα, ολόφρεσκα και σωστά ψημένα ψάρια και χταποδοκεφτέδες. Ντόπιο κρασί, ούζο, ρακί και γλυκά συμπληρώνουν ιδανικά το γεύμα. Κέφαλος, τηλ.: 22420 72022, www.fishrestaurant-kefalos.com..



Ευδοκία
Η κ. Ευδοκία ξεκινάει το μαγείρεμα από τις 6 το πρωί και όλα είναι έτοιμα  μέχρι και τις 11 στο παλιό μαγειρειό στο κέντρο της πόλης. Η ίδια φροντίζει όλα τα υλικά που μπαίνουν στην κουζίνα της να είναι φρεσκότατα και ντόπια. Καθημερινά ετοιμάζει 11 φαγητά κατσαρόλας ή φούρνου, 16 διαφορετικά πιάτα μεζέδων και 10 σαλάτες εποχής. Θα είστε πολύ τυχεροί αν πετύχετε το χοιρινό με πράσο και το σαγανάκι μελιτζάνας. Mπουμπουλίνας 13, τηλ.: 22420 28525.  



Ελιά

Παραδοσιακό εδεσματοπωλείο στη Παλιά Πόλη με εμμονή στην ελληνική κουζίνα. Το μενού μάς κάνει ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Πόλη με πιάτα για καλοφαγάδες και μερακλήδες. Για κρασί δίνεται μια ιδιαίτερη προσοχή στην ντόπια παραγωγή χωρίς να μην δίνεται ευκαιρία και στις ετικέτες άλλων περιοχών. Άλλωστε, ο κ. Μπατής δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο κρασί και στο τρόπο που σερβίρει. Απέλλου 27, τηλ: 22420 22133, www.elia-kos.gr



Νικόλας ο Ψαράς 
Διάσημη ψαροταβέρνα του νησιού. Όλα τα προμηθεύεται καθημερινά από ντόπια καΐκια ή Καλύμνιους ψαράδες. Τα πιάτα του συνοδεύονται ιδανικά με ούζο, αλλά και τσίπουρο. Δοκιμάστε τη γαριδομακαρονάδα και το καλαμάρι γεμιστό με τυριά. Αβέρωφ 21, τηλ.: 22420 23098.



Tags:Κως φαγητό ταβέρνες εστιατόρια 

Προηγούμενο

Οι 15+1 καλύτερες ταβέρνες της νότιας Κρήτης

Επόμενο

Αμοργός: 12 αυθεντικά γεύματα