Αμοργός: 12 αυθεντικά γεύματα

Στην Αμοργό ερχόμαστε για το περίφημο μυρωδάτο πατατάτο, για πλούσιες κακαβιές που μοσχοβολούν θάλασσα και για επιδόρπιο έρχεται παστέλι κερασμένο. Το κέφι αναλαμβάνουν η ψημένη ρακή και τα αυθεντικά χαμόγελα.

Τρανζιστοράκι
Ωραίο μεζεδοπωλείο σε πλατύστενο της Χώρας, διακοσμημένο με αντίκες. Θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα μεζεδάκια όπως φάβα με κρεμμυδάκι και κάππαρη, φουρνιστή πατάτα με γιαούρτι, απάκι κοτόπουλο και χταπόδι με ρεβύθια και λιαστή ντομάτα αλλά και μετρημένα κυρίως πιάτα όπως πανσέτα με μαρμελάδα σύκο και πατατοσωτέ ή μοσχαράκι γιουβέτσι με τριμμένο Αμοργιανό τυρί. Χώρα, www.tranzistoraki-amorgos.gr



Αμόργιαλος
Για πάνω από 20 χρόνια το μουσικό καφενείο υποδέχεται τους επισκέπτες στο λιμάνι καθώς είναι το πρώτο που συναντά κανείς κατεβαίνοντας από το πλοίο. Θα βρείτε διάφορα μεζεδάκια για να συνοδεύσετε το ρακόμελο και την ψημένη ρακή, όπως φέτα με μέλι, χταπόδι, φάβα, φρέσκα ψαράκια, κολοκυθοκεφτέδες και χοιρινά μπριζολάκια. Όρμος Αιγιάλης, τηλ.: 22850 73017.



Φεγγερό
Από το καλοκαίρι του 2015, το μεζεδοπωλείο Έρωντας και Μέλι έδωσε τη θέση του στο Φεγγερό, που σερβίρει ωραία μεζεδάκια, μεσογειακή κουζίνα με ντόπιες πρώτες ύλες και εκλεκτή ρακή. Τα κόκκινα τραπεζάκια του ξεχωρίζουν στην πλατεία της Λαγκάδας και προσκαλούν για χαλαρό φαγητό που δεν αργεί να μετατραπεί σε αυτοσχέδιο γλέντι με ζωντανή μουσική. Λαγκάδα, τηλ: 22850 73570.



Τσαγκαράδικο
Μεζεδοπωλείο που στεγάζεται σε παλιό τσαγκαράδικο στην τελευταία πλατεΐτσα της Χώρας. Στο μικροσκοπικό μαγαζάκι με τα τραπεζάκια στο καλντερίμι θα γευτείτε μεζεδάκια και εύγευστα πιάτα από βιολογικές ντόπιες πρώτες ύλες. Χώρα, τηλ.: 6937281226.



Πανόραμα
Ο Παρασκευάς και η Ελένη μαγειρεύουν όπως στο σπίτι τους κόκκορα κρασάτο, κοντοσούβλι, τυρόπιτα, φάβα, πατατάτο ενώ ψήνουν και ψωμί. Τα κηπευτικά και το κρασί είναι δικά τους. Ζωντανή μουσική κάθε βράδυ με τον μπαρμπα-Νικόλα να δίνει ρεσιτάλ στα ανέκδοτα. Δικαιώνει απόλυτα την φήμη ότι έχει τα καλύτερα κρέατα και την πιο νόστιμη μυζήθρα του νησιού. Θολάρια, τηλ.: 22850 73349.



Το Λιοτρίβι
Βρίσκεται σε μια ταράτσα στολισμένη με μοσχοβολιστά γιασεμιά και νυχτολούλουδα ενός παλιού ελαιοτριβείου που βλέπει το Κάστρο και τους μύλους της Χώρας. Οι πιστοί θαμώνες τους έρχονται για τα καλομαγειρεμένα σπιτικά φαγητά. Μαζί τους φάγαμε την σπεσιαλιτέ του, τον “καλόγηρο” (μελιτζάνα γεμιστή με μοσχάρι και τυρί), αλλά και μοσχαράκι λεμονάτο, αρνάκι στη σούβλα, κοντοσούβλι και γουρουνόπουλο που έλιωνε στο στόμα. Θα βρείτε και ψάρια από Καλύμνιους ψαράδες.  Χώρα, τηλ: 22850 71700.



Αnemolithi Restaurant
Στον όμωνυμο ξενώνα λειτουργεί και εστιατόριο, το οποίο προσφέρει  θέα στο απέραντο γαλάζιο. Εδώ, στις κατσαρόλες μπαίνει μόνο αυθεντικό ελαιόλαδο, ενώ όσο περισσότερο μπορούν θα σας πουν χρησιμοποιούν βιολογικές πρώτες ύλες. Την τιμητική τους έχουν τα θαλασσινά, ενώ εντύπωση μας έκανε η ποικιλία στις σαλάτες. Βρούτσης, τηλ.: 2850 71021. 



Μαρουσώ
Στη σκιά μιας χαρουπιάς στέκονται λίγα τραπεζάκια σε μια μικρή αυλή. Η ευγενέστατη κυρία Μαρουσώ βάζει στην κουζίνα της μόνο φρέσκα ψάρια, λαχανικά από τον κήπο της και κρέατα δικής τους παραγωγής. Περιζήτητα τα λαδερά, οι κολοκυθοκεφτέδες αλλά και η ντόπια φάβα. Δεν λείπουν και τα ψάρια, φυσικά, μόνο όταν θα έχουν φέρει φρέσκα τα καΐκια. Η ψημένη ρακή φτιάχνεται από τη κυρία Μαρουσώ και είναι από τις καλύτερες του νησιού. Αρκεσίνη, τηλ: 22850 72253



Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας 
Ένα από τα πιο ιστορικά ταβερνάκια του νησιού, στην Αιγιάλη, για φρέσκο ψάρι από τα καΐκια του νησιού και αμοργιανές σπεσιαλιτέ όπως πατατάτο (κατσίκι κοκκινιστό με πατάτες), χταποδόπιτα και σαλάτα με ξινομυζήθρα, κάππαρη και σπιτικές ελιές. Δοκιμάστε και τη φημισμένη αστακομακαρονάδα του. Θα καθίσετε στο άνετο σοκάκι που είναι γεμάτο λουλούδια ή στην ταράτσα με τη ρομαντική ατμόσφαιρα και θέα προς τον κόλπο της Αιγιάλης. Αιγιάλη, τηλ.: 22850/73269. 



Αμβροσία
Ρομαντικό δείπνο στη μεγάλη βεράντα του ξενοδοχείου Aegialis. Από εδώ θα μπορείτε να απολαύσετε εκτός των εξαιρετικών πιάτων θαυμάσια θέα στον κόλπο της Αιγιάλης και τα γύρω χωριά. Το μενού στο εστιατόριο τσυνδυάζει ντόπιες γεύσεις με πιάτα από τη διεθνή κουζίνα. Θα βρείτε από αμοργιανό πατατάτο μέχρι αγκινάρες σε μαυροδάφνη και παέγια. Όρμος Αιγιάλης, τηλ.: 22850 73393.



Λεωνίδας
Στην πρωτεύουσα, ο Λεωνίδας και η Μαρία σερβίρουν χοιρινό λεμονάτο, μοσχαράκι κοκκινιστό και τέλειο ντόπιο κατσικάκι με μπάμιες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε από το δικό τους γλυκό κρασί, το Λιαστό. Ο Λεωνίδας μαγειρεύει φοβερό πατατάτο, χοιρινό με κύμινο, λεμονάτο και μοσχάρι κρασάτο, ενώ η Μαρία σε σκλαβώνει με το χαμόγελό της. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το λιαστό κρασί τους, αλλά και γλυκό του κουταλιού κεράσι ή νεράντζι. Ρωτήστε τους αν έχουν παστέλι- το φτιάχνουν μόνοι τους. Χώρα, τηλ: 2285071004. 



Το Μουράγιο                                                                    
Ψαροταβέρνα πάνω στο λιμάνι στα Κατάπολα, όπου σερβίρει παραδοσιακά πιάτα, πάντα φρέσκο ψάρι και άλλες θαλασσινές νοστιμιές. Δοκιμάστε φαγκρί στα κάρβουνα, τηγανητές σουπιές αλλά και την σπέσιαλ αστακομακαρονάδα του.  Η καλύτερη επιλογή για επιδόρπιο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και μερικές γουλιές από ψημένη ρακή. Κατάπολα, τηλ: 22850 71011.



Tags:Αμοργός φαγητό ταβέρνες εστιατόρια 

Προηγούμενο

Κως: 12 τραπέζια για καλοφαγάδες

Επόμενο

Τήνος: 10 γεύματα μακριά από τα πλήθη