Τήνος: 10 γεύματα μακριά από τα πλήθη

Το χειροποίητο νησί είναι πανέμορφο, αρκεί να του δώσεις χρόνο να σου αποκαλύψει ένα ένα τα μυστικά του. Σίγουρα δεν θα τα βρεις μαζί με τα πλήθη που συνωστίζονται για την Παναγία. Εμείς βρήκαμε 10 υπέροχα γεύματα μακριά από τη Χώρα.

Ακτή Αιγαίου
Η ταβέρνα του ομώνυμου ξενοδοχείου βρίσκεται στην όμορφη παραλία Λαούτι, που είναι ιδανική για οικογένειες. Ο Στέλιος, ο σεφ και ιδιοκτήτης, ετοιμάζει προσεγμένα πιάτα, όπως φάβα με χταπόδι, γεμιστό καλαμάρι, μοσχαρίσιο ντόπιο κρέας, γουρουνόπουλο με τζίντζερ, γεμιστά, ιμάμ και παστίτσιο (Λαούτι, τηλ: 22830 24248, www.aktiaegeou.gr).



Δύο Χωριά
Γλυκύτατο παραδοσιακό καφενείο στο ομώνυμο χωριό. Μετά τις βόλτες σας αξίζει να πιάσετε τραπεζάκι στη βεράντα του για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα συντροφιά με καφέ και σπιτικά γλυκά του κουταλιού. Εναλλακτικά θα προτιμήσετε τσιπουράκι με ντόπια τυριά κι αλλαντικά ενώ σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να καθίσετε και για φαγητό. Η κουζίνα σπιτική και οι μερίδες τεράστιες (Δύο Χωριά, τηλ.: 22830 41615, κεντρική φωτό).



Τα Μυρώνια
Στη σκιερή πλατεία του Πύργου θα γευτείτε παραδοσιακά πιάτα με αγαπημένα τα  πιτσούνια στη γάστρα, σουπιές κρασάτες με μαύρα λαζάνια, μαραθοκεφτέδες αλλά και ψαρονέφρι με δαμάσκηνα. Οι σαλάτες είναι πάντα με φρέσκα λαχανικά εποχής: το φθινόπωρο μαρούλι με γλυκοπατάτα και σάλτσα μελιού, το καλοκαίρι κολοκυθοσαλάτα ή μαϊντανοσαλάτα (Πύργος, τηλ.: 22830 31229).



Ο Ντίνος
Κλασική κυκλαδίτικη ψαροταβέρνα με ωραία θέα στον Όρμο της Καρδιανής. Θα γευτείτε απίθανες ψαρολιχουδιές όπως φρέσκια αχινοσαλάτα που μοσχοβολάει θάλασσα, πικάντικα μύδια σαγανάκι, καβουροκεφτέδες αλλά και πλούσια κακαβιά και γαριδομακαρονάδα. Μην χάσετε τα καλοψημένα ψάρια στα κάρβουνα (Όρμος Γιαννάκη, Καρδιανή, τηλ: 22830 31673).



Μαραθιά 
Μια τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού, στη μεγαλύτερη παραλία, τον Άγιο Φωκά. Η αιγαιοπελαγίτικη αύρα και οι παραδοσιακές συνταγές εμπνέουν δημιουργικά την κουζίνα του. Εξαιρετικής ποιότητας υλικά και τοπικά προϊόντα, διαλεγμένα με την προσωπική φροντίδα του Μαρίνου, που επιλέγει απ’ όλα τα καΐκια της Τήνου τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Κηπευτικά που φτάνουν καθημερινά φρεσκοκομμένα από τα χωριά του νησιού, ντόπιο κρέας και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας από τη Μεσσηνία (Άγιος Φωκάς, τηλ.: 22830 23249, www.marathiatinos.gr).



Το Θαλασσάκι
Ο Άρης και η Αντωνία βάζουν στην κουζίνα τους μόνο φρέσκα υλικά και παρθένο ελαιόλαδο. Η ταβέρνα ειδικεύεται στα θαλασσινά και τα μαγειρευτά όλα με ντόπια προϊόντα. Ξεχωρίζουμε το λεμονάτο κατσικάκι, το μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς, τα μύδια με ζαφορά και το ντόπιο τυρί “πέτρωμα” που το σερβίρει με φουντούκια και γύρη. Όμορφη λεπτομέρεια τα ζωγραφιστά τραπέζια. Δοκιμάστε την λεμονόπητα (επίτηδες γραμμένη με “ήτα”) και συνοδέψτε την με ρακί (Όρμος Υστερνιών, τηλ: 22830 31366). 



Μπουρού
Υψηλή αισθητική τόσο στα πιάτα όσο και στην διακόσμηση. Κοφτό μακαρονάκι με θαλασσινά, αλλά λιτός γαύρος στη σχάρα αρωματισμένος με φρέσκο δεντρολίβανο και φρέσκια ντομάτα οι επιλογές μας. Στο τέλος αφήστε χώρο για τα εξαιρετικά επιδόρπια, όπως ο ζεστός κορμός σοκολάτας με άρωμα πορτοκαλιού (Κιόνια, τηλ: 22830 25760).



Το Κονάκι
Γραφική ταβερνούλα στον γραφικό κόλπο του Αϊ Γιάννη Πόρτο. Θα απολαύσετε σπιτική κουζίνα με πιάτα όπως ντολμαδάκια αυγολέμονο, μοσχαράκι κοκκινιστό και μυρωδάτους ρεβυθοκεφτέδες με δυόσμο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τον φημισμένο μουσακά της ταβέρνας (Άγιος Ιωάννης Πόρτο, τηλ.: 22830 24642).



Αντώνης
Μια από τις πιο παλιές, παραδοσιακές ταβέρνες της Τήνου στρώνει τραπέζια στον  Άγιο Ιωάννη Πόρτο. Θα χορτάσετε με μεθυστικό μπεκρή μεζέ, ''παιχνιδιάρα'' σαρδέλα του λαδιού, ''άπιαστα'' κεφτεδάκια και παραδεισένιες σαλάτες. Αν είσαστε πιο παραδοσιακοί τύποι δεν θα προβληματιστείτε ανάμεσα στα λαδερά, τα γεμιστά, της κατσαρόλας αλλά και τα ψητά (Αγ. Ιωάννης, Πόρτο, τηλ: 2283022431, http://antonistavern.gr).



Το Περιβόλι
Στην Καρδιανή, το πανέμορφο μπαλκόνι του Αιγαίου με την ασυνήθιστη για τα κυκλαδίτικα δεδομένα βλάστηση και την πανοραμική θέα στη θάλασσα, προσφέρει καλομαγειρεμένο φαγητό. Το μικρό μενού του περιλαμβάνει πιάτα ελληνικής κουζίνας, τα οποία παρασκευάζονται με φρέσκα, εποχιακά υλικά δικής τους παραγωγής. Δοκιμάστε κουνέλι κοκκινιστό ή κατσικάκι στη γάστρα με μέλι αλλά και τους διάσημους ρεβυθοκεφτέδες. Φινάλε με σπιτικό μιλφέιγ ή χειροποίητο γλυκό του κουταλιού (Καρδιανή, τηλ.: 6945 987460). 



Tags:Τήνος φαγητό ταβέρνες εστιατόρια 

Προηγούμενο

Αμοργός: 12 αυθεντικά γεύματα

Επόμενο

Σέριφος: Τα πιο νόστιμα στέκια της