Λειψοί: Θησαυροί στεριάς και θάλασσας

Οι Λειψοί δεν είναι για κοσμική ζωή κι ας έχουν σκαφάτους, ούτε για τρελό clubbing, παρότι τα ξενύχτια καλά κρατούν. Είναι, όμως, για βουτιές σε υπέροχα νερά και σπιτικό φαγητό στα ταβερνάκια των ναυτικών.

Ο Γιάννης  
Μεγάλη βεράντα στην αρχή του λιμανιού. Ο σεφ Παντελής Γρύλλης επιμελείται ένα χορταστικότατο μενού από δεκάδες πιάτα. Φρεσκότατοι ξιφίες, τόνοι και γαλέοι από την Κάλυμνο, ντόπια κρέατα και σπιτικά μαγειρευτά. Δοκιμάστε κατσικάκι κοκκινιστό και μπουρεκάκια μελιτζάνας με τυρί (τηλ.: 22470 41395).



Οι Γεύσεις του Μανώλη     
Κρυμμένο μέσα στα γραφικά στενά της Χώρας, με φαναράκια στους τοίχους και Θεοδωράκη στα ηχεία. Μεγάλη επιλογή σε κρεατικά, από T-bone μέχρι παϊδάκια και συκώτι, αλλά και θαλασσινά. Αξίζει να δοκιμάσετε τη μακαρονάδα με τόνο και κάππαρη και τη σαλάτα του Μανώλη με μαρούλι, ρόκα, μανούρι και λιαστές ντομάτες (τηλ.: 22470 41065, www.manolistastes.com).



Πεύκο
Τρεις κλιμακωτές αυλές με πανοραμική θέα στο λιμάνι. Παραδοσιακή κουζίνα με ιταλικές πινελιές, αλλά και τσιπούρες και μικρές συναγρίδες στα κάρβουνα. Στο σέρβις ο ευγενέστατος κύριος Νίκος. Διάσημο είναι το αρνάκι του αμπελουργού με τέσσερα τυριά και κόκκινη σάλτσα, μαγειρεμένο στο πήλινο (τηλ.: 22470 41404).



Dilaila
Στην αμμουδερή παραλία της Κατσαδιάς, κάτω από την μπλε καλαμωτή με τα καλάθια-φωτιστικά, ο κοσμογυρισμένος Χριστόδουλος μαγειρεύει μόνο με βιολογικό καλαματιανό λάδι, ντόπια ζαρζαβατικά και ψάρια. Το βράδυ στο διπλανό χώρο λειτουργεί το μπαράκι με reggae και funkie μουσικές. Πολύ ωραίο το χταπόδι στιφάδο με μακαρονάδα και η «τρελο-φέτα» με σάλτσα λαχανικών, ρίγανη και λειψιώτικο τυρί (Κατσαδιά, τηλ.: 22470 41041, www.dilaila.gr).



Καλυψώ
Πάνω στο λιμάνι, κάτω από το ομώνυμο ξενοδοχείο. Φρέσκα ψάρια, θαλασσινές κουβέντες και οικογενειακό περιβάλλον. Δοκιμάστε συναγρίδα, αχινοσαλάτα και τις σπεσιαλιτέ της μαμάς όπως μελιτζάνες ιμάμ, κατσικάκι γεμιστό και κουνέλι στιφάδο (τηλ.: 22470 41272).



Πλατύς Γιαλός      
Ωραίο ταβερνάκι στην παραλία του Πλατύ Γιαλού, ιδανικό μετά το μπάνιο. Στη βεράντα, με θέα τον απόμερο κόλπο με τα εξωπραγματικά γαλανά νερά, τρώμε καλομαγειρεμένα λαδερά και της ώρας με ντόπια κατσίκια και κοτόπουλα. Για επιδόρπιο, σπιτικό ξηροτήγανο με μπόλικη κανέλα και καρύδι (τηλ.: 694 7282395).



Café du Moulin
Ανοιχτό από το πρωί για σπιτικό γιαούρτι με μέλι, πάνω στην κεντρική πλατεία με τις γαλάζιες καρέκλες και τα μπλε καρό τραπεζομάντιλα. Γενναιόδωρες μερίδες και νόστιμα πιάτα από τα χέρια της κυρίας Δέσποινας. Μη χάσετε το μουσακά και το κατσικάκι με μουστάρδα, μυστική συνταγή που έφερε η κυρία Δέσποινα από το Βέλγιο (τηλ.: 22470 41316).



Νίκος και Λούλη
Παλιό στέκι στο κέντρο του λιμανιού για ψαγμένους. Χταποδάκι ψητό, κολοκυθοκεφτέδες, καλαμάρια, καλή καρδιά και κουβέντα ως το πρωί. Εδώ θα έρθετε για ουζάκι και θαλασσινά μεζεδάκια, όπως άλλωστε κάνουν εδώ και χρόνια και οι ντόπιοι ψαράδες (τηλ.: 22470 41356).



Tags:Λειψοί φαγητό ταβέρνες εστιατόρια 

Προηγούμενο

Κάρπαθος: Τα καλύτερα γεύματα

Επόμενο

Λέρος: 10 γευστικές στάσεις