Θεσσαλονίκη: Τα must της έθνικ κουζίνας

Κινέζικο, Μεξικάνικο, Ινδικό, γεύσεις από την γειτονική Τουρκία... Η γευστική σκηνή της Θεσσαλονίκης προσφέρει πολλές επιλογές για να απολαύσετε ethnic κουζίνα σε εστιατόρια με ξεχωριστό περιβάλλον και προσιτές τιμές. Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες έθνικ γεύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στη Θεσσαλονίκη, σε 10 «πεντανόστιμες» διευθύνσεις που ταξιδεύουν τον ουρανίσκο μας σε κάθε άκρη του πλανήτη.

El Burrito
Μια ανάσα από τον Θερμαϊκό και την περαντζάδα της λεωφόρου Νίκης κρύβεται το Μεξικό. Στον μικρό αλλά θαυματουργό, πολύχρωμο χώρο του «Γαϊδαράκου», ακούμε μεξικάνικες μελωδίες, χαζεύουμε την έθνικ διακόσμηση στους τοίχους και απολαμβάνουμε αυθεντικό chipotle burrito, αχνιστό arroz con polio, χορταστικές φαχίτας με κοτόπουλο και μεγάλες, δροσερές σαλάτες. Το "El Burrito" στη Θεσσαλονίκη χωρίζεται σε δύο δωμάτια: στο ένα, θα βρείτε την Cantina Mexicana με παραδοσιακή και δημιουργική μεξικάνικη κουζίνα, και στο άλλο, ακριβώς δίπλα, την Cocktaileria, το απόλυτο cocktail bar της πόλης. (Χρυσοστόμου Σμύρνης 5, τηλ: 2310220622)


Nargis
Με έντονα αρώματα και πικάντικες γεύσεις από την Ινδία θα έρθει αντιμέτωπος όποιος θελήσει να επισκεφθεί, Nargis ένα από καλύτερα ινδικά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Από το κοτόπουλο Ταντούρι μέχρι τα σαμόζες λαχανικών και το κοτόπουλο μασσάλα, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δοκιμάσετε τα πιάτα του Nargis, θα το ξαναεπισκεφθείτε σίγουρα. Ο κ. Καν, ο σεφ του εστιατορίου, μας ανοίγει την όρεξη με «παπαντάμ» (τσιπς από ρυζάλευρο και ρεβυθάλευρο), σαμόζες (πιτάκια) λαχανικών και αναμιγνύει καυτερές σαλάτες φρέσκων λαχανικών και πικάντικου τουρσί. Αξίζει να κλείσετε με παραδοσιακό γλυκό κιρ (πουτίγκα ριζιού με ξηρούς καρπούς) και φρέσκο χυμό με τζίντζερ. (Καπ. Πατρίκη 18, τηλ: 2310228502)


El 
Correo 
Το Aργεντίνικο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης El Coreo Cοcina-Argentina βρίσκεται στη πλατεία Κατούνη στα Λαδάδικα και σερβίρει χειροποίητη κουζίνα από την λατινική Αμερική, συνδυάζοντας τα premium cuts και το a la parilla ψήσιμο του αργεντίνικου κρέατος με μεσογειακές πινελιές. Δοκιμάστε Black και Aberdeen Angus, αργεντίνικα steaks και πικάνιες συνοδευμένα με σάλτσες chimichurri ή creole και ζητήστε κάποιο από τα ωραία κρασιά από την Αργεντινή ή την Χιλή, όσο απολαμβάνετε το φαγητό σας υπό τους ήχους αργεντίνικου tango. Ακαταμάχητα είναι βέβαια και τα επιδόρπια. Χειροποίητη κρέμ καραμελέ, κρέπα με καραμέλα και πανακότα... Μιάμ. (Οπλοποιού 2 και Κατούνη, τηλ: 2310506506)


Σουσίγια
Το Σουσίγια στην Μητροπόλεως σερβίρει παραδοσιακό σούσι αλλά και εκτός του κλασικού, αυθεντικού Ιαπωνικού Sushi, σερβίρεται και New Style Sushi όπου το ψάρι ψήνεται (ιδανικό για τους Ελληνάρες που επιμένουν ότι ωμό το ψάρι δεν τρώγεται και η μανούλα τους ή ψαρόσουπα το έκανε ή στο τηγάνι το έριχνε). Δοκιμάστε τα Maki Rolls (ρολά με φέτες από ψάρι και λαχανικά τυλιγμένα με ρύζι και περιτυλιγμένα με τραγανά λεπτά φύλλα από φύκι., τα Rainbow New Style rolls, (καβούρι καλυμμένο με τόνο, σολομό, λαβράκι και σος από χέλι) και τα Boston Rolls (γαρίδα tempura, αγγούρι, μαρούλι και μαγιονέζα). Kι όταν φτάσετε στο επιδόρπιο παραγγείλτε Cheesecake (ίσως το καλύτερο που έχετε φάει ποτέ). (Μητροπόλεως 70 & Μητροπολίτου Ιωσήφ γωνία, τηλ: 2310229000)


Falafel Taste Middle East
Η κουζίνα της Μέσης Ανατολής, μια συναρπαστική κουζίνα, πρωταγωνιστεί εδώ από ένα άξιο τέκνο της μεγαλωμένο σε μια οικογένεια που η γαστρονομία πρωταγωνιστούσε σε μεγάλα spots, ξενοδοχεία και εστιατόρια της περιοχής. Στο στέκι αυτό λοιπόν με βάση το φαλάφελ στήθηκε ένας ολόκληρος κόσμος σε τρεις εκδοχές. Μια πιο spicy για τους μυημένους, μια πιο ελληνική light για όσους το γνωρίζουν έτσι και μια πιο αμερικάνικη, με προσθήκη λάχανου και μαγιονέζας. Με όλα τα μυστικά του θεϊκού εδέσματος της κοντινής μας ανατολής.  Σε τρία μεγέθη, pocket, large και extra large και σε ανάλογες μερίδες αν το επιθυμείς σε πιάτο. Αν μιλάμε για αυθεντικό φαλάφελ από αυτά που δοκιμάζεις στη Βυρητό, το Κάιρο ή το Αμάν και γλύφεις τα δάκτυλα σου. Δεν λείπουν φυσικά το χούμους, το ταμπουλέ και μια πράσινη σαλάτα με cranberries για συνοδεία. (Μητροπόλεως 106 & Ρωμανού γωνία, Tηλ0: 2310278363)
 


Massaya             
Λιβανέζικη και συριακή κουζίνα μας προτείνει το θεσσαλονικώτικο Massaya, συνδυάζοντας υπέροχα αραβικές και μεσογειακές γεύσεις, σε έναν λιτό, έθνικ χώρο που μοιάζει με παρεΐστικο ταβερνάκι και απλώνει τραπέζια στο πλακόστρωτο στην περιοχή της Μπότσαρη. Εδώ θα δοκιμάσετε ελαφρύ μφάρακε (ψιλοκομμένο κρέας με κολοκυθάκια, κρεμμύδια και αυγά), αυθεντικά συριακά ψητά όπως το Σουάφ με τρυφερά κομμάτια από ζυγούρι, σιγοψημένα σε σούβλα, χούμους με ζουμερό κιμά και σιρόπι ροδιού, σις ταούκ (σουβλάκι κοτόπουλο) και μαγειρευτά με αρνάκι. Κλείστε το γεύμα με κερασμένα γλυκά – μην χάσετε το υπέροχο Κνάφε της Μάριαμ – και αραβικό καφέ αρωματισμένο με κάρδαμο. (Χειμάρρας 22, τηλ: 2310904202)


Habanera
Στο εστιατόριο θα απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις από το Μεξικό και την Καραιβική, μέσα σε ένα ρετρό περιβάλλον με χαρούμενα χρώματα, εμπνευσμένο από την παλιά πόλη της Αβάνα. Το μενού είναι πλούσιο σε εξωτικές γεύσεις, υπέροχα cocktail και ζεστά grogs, για τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα. Εδώ δοκιμάσετε chalupas από χειροποίητη ζύμη καλαμποκιού γεμισμένα με χοιρινό κρέας ή μοσχαρίσιο κιμά, σπανάκι και τυριά, ψημένες τορτίγιες με διάφορα τυριά, jalapeno, ντομάτα και bacon, παραδοσιακή κουβανέζικη συνταγή με χοιρινό τηγανητό κρέας, μανιτάρια και άσπρη σάλτσα, burritos, ψητό φιλέτο κοτόπουλο σε καυτερή μαρινάτα από μαύρη ζάχαρη και chilies και υπέροχα χειροποίητα γλυκά. (Γεωργίου Παπανδρέου 30, Τηλ:2310869331)


Indian Chef
Οι μυρωδιές των μπαχαρικών, η γλυκόξινες, πικάντικες και καυτερές σάλτσες και το καλομαγειρεμένο ρύζι συναντούν το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το αρνί και τις γαρίδες. Ξεκινήστε το γεύμα σας επιλέγοντας ανάμεσα σε πέντε είδη ψωμιού, τις γνωστές ινδικές πίτες, και συνεχίστε με τις ποικίλες προτάσεις του μενού σε ορεκτικά, σαλάτες, πιάτα ρυζιού και κυρίως. Στα κυρίως πιάτα επιλέγετε το είδος του κρεατικού (κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνί) ή τις γαρίδες και τη σάλτσα με την οποία θα μαγειρευτεί. Το μαγαζί διακρίνεται για την ποικιλία του ενώ μπορεί να καλύψει πλήρως και τους vegetarians. (Πλ. Ναυαρίνου και Σπύρου Λούη 2, Tηλ:2310243890)


Μόλυβος Ethnic 
Aρχικά το μαγαζί φιλοξένησε γεύσεις από την Μυτιλήνη, σταδιακά όμως, το μενού διανθίστηκε με γεύσεις από την Πόλη, από την Ανατολή και από την Ιταλία και έγινε η απόλυτη ethnic συνήθεια της πόλης. Εδώ θα δοκιμάσετε νησιώτικα πιάτα (από χανιώτικο μπουρέκι και κυπριακές σιεφταλιές ως ντοματοκεφτέδες Σαντορίνη και χιώτικο μαστέλο), συνταγές από την Πόλη (υπέροχο χουνκιάρ μπεγιεντί και κωνσταντινουπολίτικα μαντί), λαχματζούν από την Ανατολία, κεμπάπ από τον Λίβανο και την Σμύρνη, σαλάτα αλά Μαρακές, ινδικό κοτόπουλο με κάρρυ ή ταντούρι και ωραίες ιταλικές καρμπονάρες. (Καποδιστρίου 1 και Ίωνος Δραγούμη 31, τηλ: 2310555952)


Χουάνγκ
Το φαγητό εδώ κρατά τις παραδοσιακές κινέζικες γεύσεις από το Σετσουάν. Κλασικό γλυκόξινο κοτόπουλο, και χοιρινό, πάπια Πεκίνου και σετσουάν, spring rolls και ανάμεικτα λαχανικά Chop Suey. Ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι στο μακρινό χωριό Σετσουάν της Κίνας θα σας χαρίσει μία διαφορετική από τις άλλες εμπειρία. Η παραδοσιακή προσεγμένη διακόσμηση, η άριστη εξυπηρέτησή σε συνδυασμό με τις τοπικές ποιοτικές γεύσεις Σετσουάν θα σας ταξιδέψουν ευχάριστα σ’έναν διαφορετικό πολιτισμό. Δοκιμάστε την κινέζικη μπύρα...θα σας εντυπωσιάσει. (Γ.Θεοτοκά 1 (ΧΑΝΘ) Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 221114, & 2310 256243)


Tags:εθνικ ιαπωνική κουζίνα κινέζικη κουζίνα λιβανέζικη κουζίνα μεξικάνικη κουζίνα 

Προηγούμενο

Θεσσαλονίκη: Οι αφίξεις του 2017... κάνουν ήδη πάταγο

Επόμενο

Αθήνα: Οι καλύτερες ομελέτες