Αθήνα: Τα «in» στέκια με την πιο μοντέρνα κουζίνα

Δεν πρόκειται για νέα τάση, ούτε για ένα είδος κουζίνας όπου όλα είναι ανυπόφορα ή καταπληκτικά. Ορισμένοι fusion συνδυασμοί φαγητών είναι ευχάριστοι στη γεύση, ενώ κάποιοι άλλοι οχι. Στην Ελλάδα, είναι πολλά τα εστιατόρια και οι σεφ που τολμούν προκλητικούς γευστικούς συνδυασμούς διαφορετικών γεύσεων. Τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα εμπλουτίζονται με ξένα και μοντέρνα υλικά και παίρνουν τελείως διαφορετική μορφή. Εδώ θα δείτε μερικά από αυτά.


Nolan
Σ' ένα από τα αγαπημένα μας δρομάκια της καρδιάς του κέντρου, την οδό Βουλής, άνοιξε το Nolan. Ο πρώτος χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να δώσει κάποιος στα γρήγορα για την κουζίνα του Σωτήρη Κοντιζά είναι γιαπωνέζικη. Και δεν θα έπεφτε πολύ έξω αφού ο σεφ είναι Γιαπωνέζος από την πλευρά της μητέρας του και έχει μεγαλώσει μ’ αυτές τις γεύσεις. Στον μικρό αλλά φιλόξενο χώρο κοντά στο Σύνταγμα δοκιμάζουμε γεύσεις όπως μπαρμπούνι με καπνιστό μπέικον και κουκιά, donburi με αρνί, ψωμάκια ατμού με χοιρινά μάγουλα, αλμυρίκια με σουτζούκι και παλαμίδα και άλλα δημιουργικά και πρωτότυπα πιάτα. (Βουλής 31-33, τηλ: 2103243545, 25€ για ένα πλήρες γεύμα με κρασί)


Ζάχαρη κι αλάτι
Με διάχυτη τη νοσταλγική ατµόσφαιρα, που παραπέµπει σε άλλες εποχές, είναι µια από τις πιο όµορφες αυλές του κέντρου, µε χαριτωµένα τραπεζάκια, vintage και πολύχρωµες λεπτοµέρειες, µωσαϊκό και µια σιδερένια σκάλα, η οποία οδηγεί στο ατµοσφαιρικό ξύλινο µπαρ του πρώτου ορόφου µε τις jazz και ροκ µουσικές.Εδώ δοκιμάζουμε αλμυρό cheesecake με κρίθινο παξιμάδι, κρέμα ανθότυρου, μαρμελάδα τομάτας και προσούτο Δράμας, λαβράκι ταρτάρ με γλυκόξινο κουνουπίδι και χαβιάρι blue curacao, κότσι αρνιού με τριλογία καρότου μαγειρεμένο σε κενό αέρος για 24 ώρες ή φρέσκα ραβιόλια μοσχαρίσιου κιμά σε πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και αφρό φέτας. (Αναπήρων Πολέμου 22, Λυκαβηττός, τηλ: 2103801253, 30€ το άτομο μαζί με κρασί)


Zampano
Ένα ζεστό, χαλαρό εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας από την ομάδα του «City Circus», το οποίο δανείζεται το όνομά του από τον φελινικό τσιρκολάνο του «La Strada». Η «βιομηχανική» τσιμεντοκονία, το κομψό mix & match στις καρέκλες, το κόκκινο ψυγείο-συνέχεια του επενδυμένου με πράσινο μάρμαρο και σειρές από χαλκοσωλήνες μπαρ και τα ασυνήθιστα φωτιστικά στήνουν φιλόξενο σκηνικό στο ισόγειο, ενώ, ανεβαίνοντας τα σκαλιά, συνειδητοποιείς ότι το πατάρι συνδέεται εσωτερικά με το αδελφό hostel. Δοκιμάστε φάβα Σαντορίνης με σαρδέλες σχάρας, καραμελωμένα κρρεμμύδια και τσάτνεϊ κάππαρης ή πιτάκια σπετσοφάι με μαρμελάδα ντομάτας. Συνεχίστε με λαβράκι σωτέ με ξινόχονδρο ή λιγκουίνι με πέστο από μάραθο, ξηρό ανθότυρο και καβουρδισμένα αμύγδαδα και κλείστε με κρέμα σοκολάτας 70% με φιλετάκια πορτοκαλιού, μαρεγκάκια κακάο και παγωτό καραμέλα. (Σαρρή 18, Ψυρρή, τηλ: 2130233244, απο 20€ το άτομο με κρασί)

 


Feedέλ 
Urban Gastronomy
Tο Feedέλ Urban Gastronomy είναι ένα μικρό cozy εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι γεύσεις που εκπροσωπεί είναι αυστηρά ελληνικές και δημιουργούνται αποκλειστικά με ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Το μενού του εστιατορίου το έχει δημιουργήσει ο σεφ Λεωνίδας Κουτσόπουλος. Η κουζίνα ακολουθεί -φυσικά- ελληνικές αλλά και μεσογειακές κατευθύνσεις με προτάσεις όπως το κοτόπουλο με μανιτάρια, φρικασέ σπανάκι & μάραθο ή το ριζότο με τρούφα, θυμάρι & κατσικίσιο τυρί να ξεχωρίζουν. Μάλιστα, υπάρχουν δύο μενού (dinner και lounge).Όσον αφορά τα cocktails το Home Sweet Home (με βάση τη μαστίχα) και το Ti Amo (με βάση την τεκίλα) είναι αρκετά καλές επιλογές σε μια άκρως ενδιαφέρουσα λίστα. (Κτενά 1, τηλ: 2103210551, από20€ για γεύμα με κρασί ή κοκτέιλ)


Prosopa
Καλλιτεχνικό περιβάλλον και intellectuelle ατμόσφαιρα σε ένα καταπληκτικό εστιατόριο στο Ρουφ που σερβίρει ελληνική-μεσογειακή κουζίνα.Πλάι στις γραμμές του τρένου της Κωνσταντινουπόλεως, ανάμεσα στο Γκάζι και τον Βοτανικό, τα Prosopa προτείνουν κλασικές γεύσεις μέσα από ένα μενού μοντέρνας κουζίνας. Πιάτα που ξεχωρίζουν από τον κατάλογο είναι οι γαρίδες τυλιγμένες με σπαγγέτι πατάτας και σος μάνγκο, τα χειροποίητα ραβιόλια γεμισμένα με μανιτάρια και λάδι τρούφας, τα μοσχαρίσια φιλετάκια με σάλτσα πορτσίνι και η σαλάτα με τα διάφορα φρέσκα λαχανικά με το ψημένο, κατσικίσιο τυρί. (Μ. Βασιλείου 52 και Κων/πόλεως 4, τηλ: 2103413433, 30€ το άτομο με κρασί)

Tags:φαγητό ελληνική κουζίνα fusion 

Προηγούμενο

Αθήνα: Η Πανόρμου μέσα απο 7 γευστικές στάσεις

Επόμενο

Αθήνα: 6+1 στάσεις για street food στο Σύνταγμα