Ευρυτανία: Τα καλύτερα στέκια της

Αγαπημένο χειμερινό spot της Στερεάς Ελλάδας, το Καρπενήσι έχει πια συνηθίσει να υποδέχεται τους κουρασμένους των πόλεων, να τους φροντίζει και να τους στέλνει πίσω διαφορετικούς. Αφού περιηγηθούμε σε ελατοσκέπαστες πλαγιές, σε φαράγγια που Πάντα Βρέχει και σε χωριά φωλιασμένα μέσα στο πυκνό δάσος, καταλήγουμε μπροστά σε αναμμένα τζάκια για να γευτούμε κρέατα που πέφτουν στα κάρβουνα και βγάζουν όλους τους χυμούς τους, παραδοσιακές ρουμελιώτικες πίτες και νόστιμα μαγειρευτά. 


Αντιγόνη

Από το 1980 σερβίρει εξαιρετικό παραδοσιακό φαγητό στην κεντρική πλατεία του χωριού Κρίκελλο. Θα γευτείτε κατσικάκι στη γάστρα, χωριάτικο κρασάτο κόκορα με χυλοπίτες, αγριογούρουνο στιφάδο, γιουβέτσι στο πήλινο, νόστιμες πίτες και ντόπια ψητά στη σχάρα. Λατρέψαμε το πικάντικο κατίκι που φτιάχνει η κυρία Αντιγόνη. Επιδόρπια αποκλειστικά σπιτικά: μπακλαβάς, κανταΐφι και ολόφρεσκο γαλατομπούρεκο. Κρίκελλο, τηλ. 22370 71250, www.tavernaantigoni.gr, από €15 το άτομο. 



Το Ρακόμελο
All day στέκι το μαγαζί βρίσκεται στην πλατεία του Μεγάλου Χωριού. Αναζητήστε ένα τραπεζάκι δίπλα στο τζάκι και χαλαρώστε µε έναν καφέ ή ένα ζεστό αρωµατικό ρόφηµα, παρέα φυσικά µε τα γλυκίσµατα και το διάσηµο γαλακτοµπούρεκο, αλλά και το εκµέκ κανταΐφι. Το βράδυ όπως είναι φυσικό εξάλλου απο το όνομα του απολαύστε ενα ρακόμελο ή και οινόμελο συνοδεία μουσικής και τοπικών εδεσμάτων. Μεγάλο χωριό, Τηλ: 2237 041339, https://www.facebook.com/pg/torakomelo/about/?ref=page_internal



Το Χωριάτικο
Οι λάτρεις των κρεατικών κατευθύνονται στο Χωριάτικο, στο Νέο Μικρό Χωριό, για παραδοσιακές ρουμελιώτικες γεύσεις όπως χωριάτικες πίτες, αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι, αγριογούρουνο στιφάδο, αλλά και μαγειρευτά από τη Βασιλική, τη γυναίκα του κύριου Νίκου.  Ζεστός χώρος με τζάκι και παραδοσιακή διακόσμηση. Νέο Μικρό Χωριό, τηλ.: 2237041257, www.tohoriatiko.gr, από €15 το άτομο.



Πέταλο
Κλασική αξία στην περιοχή για καλοψημένα κρέατα αλλά και νόστιμα μαγειρευτά. Θα το βρείτε στον δρόμο για το Μοναστήρι του Προυσού με θέα το Μεγάλο Χωριό, δίπλα στην κρεμαστή γέφυρα του Καρπενησιώτη. Το μενού είναι παραδοσιακό με επιλογές όπως σπιτικό κατίκι, χωριάτικη χορτόπιτα, αρνάκι γάστρας, κόκορα με χυλοπίτες, φασολάδα και μπριζόλες τεραστίων διαστάσεων. Γαύρος, τηλ.: 2237041487, από €15 το άτομο.



Εξοχικό κέντρο Άγιος Αθανάσιος
Εδώ και 24 χρόνια το μαγαζί αποτελεί σταθερή αξία στις γευστικές αναζητήσεις κάθε επισκέπτη, φωλιασμένη σε ενα μαγευτικό τοπίο. Το ντόπιο κρασί έρχεται στο τραπέζι σας μαζί με µαµαδίστικα πιάτα, που συνδιάζονται ιδανικά με το τεράστιο τζάκι που διαθέτει. Δοκιµάστε οπωσδήποτε τον κόκκορα κρασάτο, τη γίδα βραστή αλλά και το χοιρινό µε σάλτσα µουστάρδας, ενώ θα βρείτε και κυνήγι όπως αγριογούρουνο, ζαρκάδι και ελάφι. Μεγάλο Χωριό, Τηλ: 22370 41250, Από €10 το άτομο.



Το Ρίζωμα
Χώρος ζεστός, δουλεμένος με πέτρα, ξύλο και κάποια έπιπλα αντίκες. Πιάστε ένα τραπέζι δίπλα στην τζαμαρία με την απεριόριστη θέα στις τριγύρω καταπράσινες πλαγιές και δοκιμάστε τα μαγειρεμένα με μεράκι και φροντίδα παραδοσιακά φαγητά. Στο μενού θα βρείτε από κυνήγι μέχρι αλανιάρικο κόκορα κρασάτο με μακαρόνια. Νέο Μικρό Χωριό, τηλ.. 22370 41170, από €15 το άτομο.



Το Χαγιάτι 
Γραφική ταβέρνα που θα τη συναντήσετε στο δρόμο προς το Μοναστήρι του Προυσού, στον οικισμό Γαύρο. Για παραδοσιακή κουζίνα, με κυνήγι, παραδοσιακές ρουμελιώτικες πίτες, μαγειρευτά και λαχταριστά ψητά στα κάρβουνα από ντόπια κρέατα. Για επιδόρπιο θα δοκιμάσετε τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού ή του ταψιού της κας Γεωργίας. Γαύρος, τηλ.: 22370 41200, από €15 το άτομο.

Αντάμωμα
Οι τρεις αίθουσες του εστιατορίου αποπνέουν αίσθηση φιλοξενείας και θαλπωρή και την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις και τα λαχταριστά παραδοσιακά γλυκά. Από την κουζίνα του καταφθάνουν στο τραπέζι µας πατροπαράδοτες γεύσεις, φτιαγµένες µε µεράκι και αγνά υλικά όπως χωριάτικες πίτες, µοσχαράκι στο πήλινο, αγριογούρουνο στιφάδο, ενώ το ροζέ κρασί βιολογικής καλλιέργειας ολοκληρώνει ιδανικά κάθε γεύµα. Κορυσχάδες, Tηλ: 22370 23324, απο €15 το άτομο.





Tags:φαγητό Ποτό Ευρυτανία 

Προηγούμενο

Σέρρες: Στα στέκια των καλοφαγάδων

Επόμενο

Καστοριά: 10 ξεχωριστές προτάσεις για φαγητό