Οι απόλυτοι προορισμοί για food lovers


Το πάντρεμα των πρώτων υλών, οι μυρωδιές που δραπετεύουν από τα τσουκάλια, η ιεροτελεστία που απαιτείται μέχρι να φτάσει το αχνιστό πιάτο στο τραπέζι… Αν πιστεύετε και εσείς πως μέσα από τη γαστρονομία μπορεί κανείς να γνωρίσει σε βάθος έναν τόπο και τους κατοίκους του, τότε σημειώστε τις παρακάτω πόλεις που προτείνει η SWISS. Καθεμία, μέσα από την κουζίνα της, διηγείται τη δική της ιστορία. 

Βερολίνο



Η πιο cool πόλη της Ευρώπης, εκτός από μνημειώδη αξιοθέατα και έντονη νυχτερινή ζωή, διαθέτει και μια εξαιρετική γαστρονομική σκηνή. Είναι τόσα τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε στο Βερολίνο! Ακολουθούν, λοιπόν, κάποιες γευστικές…προτεραιότητες. 

Currywurst: Από τα λίγα φαγητά του δρόμου που έχουν εξυμνηθεί από κορυφαίους σεφ παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο πως οι Βερολινέζοι το προτιμούν από το 1949, θεωρώντας το βάλσαμο ιδιαίτερα έπειτα από ξενύχτι. Ακόμη και μουσείο είναι αφιερωμένο σ’ αυτό το πικάντικο σνακ με το ζουμερό κομματιασμένο λουκάνικο και τις γερές κέτσαπ, κάρυ και πάπρικας να το σκεπάζουν (currywurstmuseum.com). Θα το βρείτε παντού, σε καντίνες αλλά και εστιατόρια. Μια από τις πιο νόστιμες εκδοχές του θα τη γευτείτε στο Konnopke (κεντρική φωτό, Schönhauser Allee 44B, www.konnopke-imbiss.de). Η μυστική συνταγή περνά από γενιά σε γενιά, από το 1930 έως και σήμερα. Οι vegetarian εδώ μπορούν να δοκιμάσουν τη χορτοφαγική εκδοχή του. 



Kalbsleber: Οι Βερολινέζοι είναι κρεατοφάγοι. Απόδειξη πως ένα από τα αγαπημένα τους πιάτα είναι το Kalbsleber, δηλαδή μοσχαρίσιο συκώτι με τηγανητά μήλα, το οποίο συνοδεύεται κυρίως από κρεμμύδια και πουρέ πατάτας. Το δοκιμάσαμε στο Tucholsky’s Restaurant (Torstrasse 189, www.tucholskys.de) καθώς και στο παλαιότερο εστιατόριο της πόλης, το Zur Letzten Instanz (Waisenstrasse 14-16, zurletzteninstanz.com) που στρώνει τραπέζια από το 1621 έως και σήμερα. Και τα δύο πιάτα ήταν πεντανόστιμα. 



Kartoffelpuffer: H πατάτα είναι η γαστρονομική μούσα των Γερμανών. Τη χρησιμοποιούν σε πολλά από τα παραδοσιακά τους πιάτα, όπως στο Kartoffelpuffer. Πρόκειται για τραγανές, τηγανητές κροκέτες που φτιάχνονται από τριμμένη πατάτα, αυγό, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Θα τις βρείτε σε πολλά εστιατόρια, σε καντίνες αλλά και καφέ. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τη γλυκιά εκδοχή τους με σάλτσα μήλου στο Die Schule ( Kastanienallee 82, restaurant-die-schule.de) και την αλμυρή στο φημισμένο για την ντόπια κουζίνα του Brauhaus Mitte (Karl-Liebknecht-Strasse 13, www.brauhaus-mitte.de).





Schnitzel:
Αν είστε λάτρεις του κρέατος θα παραδοθείτε άνευ όρων (και θερμίδων) στη θέα ενός πληθωρικού σνίτσελ. Οι παραλλαγές είναι πολλές με πιο ενδιαφέρουσα, το Schnitzel à la Holstein, στο οποίο ξαπλώνουν-και συνδυάζονται εξαιρετικά παραδόξως- αντζούγιες, τηγανητό αυγό και κάπαρη. Θα το βρείτε σε πολλά εστιατόρια, ωστόσο ο πρωτεργάτης ήταν το διάσημο Borchardt. Εκεί φτιάχτηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα για τον Γερμανό διπλωμάτη Friedrich von Holstein (Französische Str. 47, www.borchardt-restaurant.de).



Käsespätzle: H γερμανική εκδοχή του mac ‘n’ cheese. Εδώ τα ζυμαρικά είναι πάντα χειροποίητα, φτιαγμένα με μαεστρία από λευκό αλεύρι και αυγά. Ανακατεύονται με γερές δόσεις τυριού (προτιμούν μια μίξη τυριά Bergkäse και Limburger), σοταρισμένα κρεμμύδια και τις περισσότερες φορές-για την ισορροπία-συνοδεύονται από πράσινη σαλάτα. Πρόκειται για ένα πιάτο που θεωρείται σπεσιαλιτέ της Σουηβίας. Οι ντόπιοι λένε πως την καλύτερη εκτέλεσή του θα τη βρούμε στο Lebensmittel in Mitte (Rochstr. 2, τηλ.:  0049 30 27596130).



Berliner Pfannkuche: Το παραδοσιακό ντόνατ του Βερολίνου περιέχει μαρμελάδα ή πιο σπάνια κρέμα βανίλιας ή σοκολάτα. Όλα αυτά τον υπόλοιπο χρόνο, γιατί την παραμονή της πρωτοχρονιάς γίνεται μια εξαίρεση. Για την ακρίβεια, ένα από τα ντόνατ που φτιάχνουν στα σπιτικά γεμίζεται με μουστάρδα! Όποιος το βρει, ο θρύλος λέει ότι θα έχει καλή τύχη το νέο έτος. Πίσω στην κλασική εκδοχή όμως και στο παλιομοδίτικο Bäckerei Siebert, το καταλληλότερο μέρος για να βρείτε τα πιο νόστιμα ντόνατ της πόλης (Schönfließer Str. 12, www.baeckerei-siebert.de).



Schwarzwälder Kirshwasser: Έτσι ονομάζουν οι Βερολινέζοι την Black Forest. To συγκεκριμένο γλυκό λέγεται πως πήρε το όνομά του από το Μαύρο Δάσος (Μέλανα Δρυμό), η βλάστηση του οποίου είναι τόσο πυκνή που σε ορισμένα σημεία εμποδίζει το φως του ήλιου να φτάσει στο εσωτερικό του.  Έτσι και το παχύ στρώμα σοκολάτας στη δεν αφήνει την κρυμμένη κρέμα και το παντεσπάνι να φανούν. Υπάρχει όμως και άλλος λόγος, καθώς ένα από τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται στην Black Forrest είναι το kirshwasser, το ντόπιο λικέρ κεράσι. Αν είστε λάτρεις, αξίζει να κάνετε μια στάση στο Café-Haus Koch Berlin (Karl-Liebknecht-Strasse 7, cafehaus-berlin.de).



Γυρίστε σελίδα για να δείτε τα πιο νόστιμα πιάτα της Λισαβόνας.


Tags:φαγητό Πράγα Λισαβόνα Βουδαπέστη Βερολίνο 

Προηγούμενο

Αθήνα: 7 εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά

Επόμενο

Γαλαξίδι: Τα καλύτερα τραπέζια του