Το πάντρεμα των πρώτων υλών, οι μυρωδιές που δραπετεύουν από τα τσουκάλια, η ιεροτελεστία που απαιτείται μέχρι να φτάσει το αχνιστό πιάτο στο τραπέζι… Αν πιστεύετε και εσείς πως μέσα από τη γαστρονομία μπορεί κανείς να γνωρίσει σε βάθος έναν τόπο και τους κατοίκους του, τότε σημειώστε τις παρακάτω πόλεις που προτείνει η SWISS. Καθεμία, μέσα από την κουζίνα της, διηγείται τη δική της ιστορία.
Βερολίνο
Η πιο cool πόλη της Ευρώπης, εκτός από μνημειώδη αξιοθέατα και έντονη νυχτερινή ζωή, διαθέτει και μια εξαιρετική γαστρονομική σκηνή. Είναι τόσα τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε στο Βερολίνο! Ακολουθούν, λοιπόν, κάποιες γευστικές…προτεραιότητες.
Currywurst: Από τα λίγα φαγητά του δρόμου που έχουν εξυμνηθεί από κορυφαίους σεφ παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο πως οι Βερολινέζοι το προτιμούν από το 1949, θεωρώντας το βάλσαμο ιδιαίτερα έπειτα από ξενύχτι. Ακόμη και μουσείο είναι αφιερωμένο σ’ αυτό το πικάντικο σνακ με το ζουμερό κομματιασμένο λουκάνικο και τις γερές κέτσαπ, κάρυ και πάπρικας να το σκεπάζουν (
currywurstmuseum.com). Θα το βρείτε παντού, σε καντίνες αλλά και εστιατόρια. Μια από τις πιο νόστιμες εκδοχές του θα τη γευτείτε στο Konnopke (κεντρική φωτό, Schönhauser Allee 44B,
www.konnopke-imbiss.de). Η μυστική συνταγή περνά από γενιά σε γενιά, από το 1930 έως και σήμερα. Οι vegetarian εδώ μπορούν να δοκιμάσουν τη χορτοφαγική εκδοχή του.
Kalbsleber: Οι Βερολινέζοι είναι κρεατοφάγοι. Απόδειξη πως ένα από τα αγαπημένα τους πιάτα είναι το Kalbsleber, δηλαδή μοσχαρίσιο συκώτι με τηγανητά μήλα, το οποίο συνοδεύεται κυρίως από κρεμμύδια και πουρέ πατάτας. Το δοκιμάσαμε στο Tucholsky’s Restaurant (Torstrasse 189,
www.tucholskys.de) καθώς και στο παλαιότερο εστιατόριο της πόλης, το Zur Letzten Instanz (Waisenstrasse 14-16,
zurletzteninstanz.com) που στρώνει τραπέζια από το 1621 έως και σήμερα. Και τα δύο πιάτα ήταν πεντανόστιμα.
Kartoffelpuffer: H πατάτα είναι η γαστρονομική μούσα των Γερμανών. Τη χρησιμοποιούν σε πολλά από τα παραδοσιακά τους πιάτα, όπως στο Kartoffelpuffer. Πρόκειται για τραγανές, τηγανητές κροκέτες που φτιάχνονται από τριμμένη πατάτα, αυγό, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Θα τις βρείτε σε πολλά εστιατόρια, σε καντίνες αλλά και καφέ. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τη γλυκιά εκδοχή τους με σάλτσα μήλου στο Die Schule ( Kastanienallee 82, restaurant-die-schule.de) και την αλμυρή στο φημισμένο για την ντόπια κουζίνα του Brauhaus Mitte (Karl-Liebknecht-Strasse 13,
www.brauhaus-mitte.de).

Schnitzel: Αν είστε λάτρεις του κρέατος θα παραδοθείτε άνευ όρων (και θερμίδων) στη θέα ενός πληθωρικού σνίτσελ. Οι παραλλαγές είναι πολλές με πιο ενδιαφέρουσα, το Schnitzel à la Holstein, στο οποίο ξαπλώνουν-και συνδυάζονται εξαιρετικά παραδόξως- αντζούγιες, τηγανητό αυγό και κάπαρη. Θα το βρείτε σε πολλά εστιατόρια, ωστόσο ο πρωτεργάτης ήταν το διάσημο Borchardt. Εκεί φτιάχτηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα για τον Γερμανό διπλωμάτη Friedrich von Holstein (Französische Str. 47,
www.borchardt-restaurant.de).
Käsespätzle: H γερμανική εκδοχή του mac ‘n’ cheese. Εδώ τα ζυμαρικά είναι πάντα χειροποίητα, φτιαγμένα με μαεστρία από λευκό αλεύρι και αυγά. Ανακατεύονται με γερές δόσεις τυριού (προτιμούν μια μίξη τυριά Bergkäse και Limburger), σοταρισμένα κρεμμύδια και τις περισσότερες φορές-για την ισορροπία-συνοδεύονται από πράσινη σαλάτα. Πρόκειται για ένα πιάτο που θεωρείται σπεσιαλιτέ της Σουηβίας. Οι ντόπιοι λένε πως την καλύτερη εκτέλεσή του θα τη βρούμε στο Lebensmittel in Mitte (Rochstr. 2, τηλ.: 0049 30 27596130).
Berliner Pfannkuche: Το παραδοσιακό ντόνατ του Βερολίνου περιέχει μαρμελάδα ή πιο σπάνια κρέμα βανίλιας ή σοκολάτα. Όλα αυτά τον υπόλοιπο χρόνο, γιατί την παραμονή της πρωτοχρονιάς γίνεται μια εξαίρεση. Για την ακρίβεια, ένα από τα ντόνατ που φτιάχνουν στα σπιτικά γεμίζεται με μουστάρδα! Όποιος το βρει, ο θρύλος λέει ότι θα έχει καλή τύχη το νέο έτος. Πίσω στην κλασική εκδοχή όμως και στο παλιομοδίτικο Bäckerei Siebert, το καταλληλότερο μέρος για να βρείτε τα πιο νόστιμα ντόνατ της πόλης (Schönfließer Str. 12,
www.baeckerei-siebert.de).
Schwarzwälder Kirshwasser: Έτσι ονομάζουν οι Βερολινέζοι την Black Forest. To συγκεκριμένο γλυκό λέγεται πως πήρε το όνομά του από το Μαύρο Δάσος (Μέλανα Δρυμό), η βλάστηση του οποίου είναι τόσο πυκνή που σε ορισμένα σημεία εμποδίζει το φως του ήλιου να φτάσει στο εσωτερικό του. Έτσι και το παχύ στρώμα σοκολάτας στη δεν αφήνει την κρυμμένη κρέμα και το παντεσπάνι να φανούν. Υπάρχει όμως και άλλος λόγος, καθώς ένα από τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται στην Black Forrest είναι το kirshwasser, το ντόπιο λικέρ κεράσι. Αν είστε λάτρεις, αξίζει να κάνετε μια στάση στο Café-Haus Koch Berlin (Karl-Liebknecht-Strasse 7,
cafehaus-berlin.de).
Γυρίστε σελίδα για να δείτε τα πιο νόστιμα πιάτα της Λισαβόνας.
Λισαβόνα
Στη σαγηνευτική πόλη των 7 λόφων με τη θαλασσινή ιστορία, τα νοσταλγικά fados και τις προσόψεις των κτιρίων με τα γαλαζωπά πλακίδια azulejos θα γευτείτε, μεταξύ άλλων, τις καλύτερες τάρτες και τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο. Η κουζίνα της πορτογαλικής πρωτεύουσας έχει δυναμικό χαρακτήρα και ανοιχτόμυαλη προσέγγιση, καθώς έχει ενσωματώσει πολλές ακόμη εθνικές επιρροές που πηγάζουν από τη συνύπαρξη της με άλλους λαούς. Ακολουθούν οι 5 τοπ γαστρονομικές εμπειρίες.
Frango Piri Piri: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της πορτογαλικής κουζίνας. Πρόκειται για ψητό κοτόπουλο με γενναίες δόσεις πιπεριάς τσίλι. Σερβίρεται κυρίως με τηγανητές πατάτες και σαλάτα για να ισορροπήσει την πιπεράτη γεύση. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει ρίζες από την Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη και χρωστά την υστεροφημία της στους Πορτογάλους αποίκους που έφτασαν στη Λισαβόνα μ’ αυτή την ιδέα και μεγάλα αποθέματα piri piri, όπως λέγεται το τσίλι στα Σουαχίλι. Το μυστικό για να πετύχει το πιάτο είναι το κοτόπουλο να έχει μαριναριστεί για τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν το μαγείρεμα. Όσοι το έχουν γευτεί στο Frangasqueira Nacional (κεντρική φωτό, Rua da Imprensa Nacional 116, τηλ.: 00351 21 241 9937)-ένα κατάστημα λίγο μεγαλύτερο από τρύπα, γλείφουν τα δάχτυλά τους.
Açorda: Η εμφάνιση δεν είναι δελεαστική, αλλά η γεύση θα σας αποζημιώσει. Πρόκειται για μια σούπα με βάση το ψωμί. Οι παραλλαγές πολλές, με βάση τα λαχανικά, το κρέας, τα αυγά αλλά και το ψάρι. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τη φημισμένη Royal Açôrda με γαρίδες και αστακό που σερβίρεται στο Pap’Açôrda (Avenida 24 de Julho, Mercado da Ribeira,
papacorda.com), ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.
Bacalhau: Ο παστός μπακαλιάρος αποτελεί σταθερή αξία στην πορτογαλέζικη κουζίνα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το εθνικό φαγητό. Μάλιστα, οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως έχουν στη φαρέτρα τους τόσες συνταγές με αυτόν να πρωταγωνιστεί που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του χρόνου. Αν έπρεπε να δοκιμάσετε ένα μόνο πιάτο, αυτό αξίζει να είναι ο μπακαλιάρος με φρέσκα μυρωδικά και ρεβίθια στο Restaurante João do Grão (Rua dos Correeiros 222,
joaograo.pai.pt).
Carne de porco Alentejana: Ένα από τα πλέον αγαπημένα πιάτα των ντόπιων, αφού συνδυάζει δύο μεγάλες αδυναμίες το χοιρινό και τα μύδια. Περίεργο συναπάντημα, όμως όσοι το δοκίμασαν μιλούν για έναν εκρηκτικά γευστικό συνδυασμό. Μέχρι να φτάσει στο τραπέζι έχει προηγηθεί μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Το χοιρινό μαρινάρεται σε λευκό κρασί, πάπρικα, σκόρδο, κόλιαντρο, αλάτι και πιπέρι. Έπειτα τηγανίζεται και επιστρέφει στην κατσαρόλα μαζί με τη μαρινάδα μαζί με τα μύδια, όπου μαγειρεύεται. Συνοδεύεται με τηγανητές πατάτες. Πολλά εστιατόρια προσθέτουν και λαχανικά τουρσί. Την πιο νόστιμη εκδοχή του την γευτήκαμε στο εστιατόριο Tavares (Rua da Misericórdia 35,
www.restaurantetavares.net).
Pastéis de Belém: Φτιαγμένες με ταπεινά υλικά οι Pastéis de Nata, οι διάσημες τάρτες της Πορτογαλίας γεμισμένες με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καραμελωμένη επίστρωση, διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πλέον, μπορεί να της απολαύσει κανείς ακόμη και στην Αμερική. Στη Λισαβόνα θα τις βρείτε σε εκατοντάδες ζαχαροπλαστεία, όμως η αυθεντική συνταγή φτιάχνεται από το 1837 στο Pastéis de Belém (Rua de Belém nº 84 a 92,
pasteisdebelem.pt). Εδώ οι σεφ κρατούν επτασφράγιστα τα υλικά και τις αναλογίες που τους έδωσαν οι μοναχοί από το διπλανό μεσαιωνικό μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου, όπου γεννήθηκε αυτό το πεντανόστιμο γλυκό.
Γυρίστε σελίδα για να δείτε τα πιο νόστιμα πιάτα της Βουδαπέστης. Βουδαπέστη
Η κουζίνα της παραμυθένιας πρωτεύουσας της Ουγγαρίας διεκδικεί δικαίως μια υψηλή θέση στον γαστρονομικό παγκόσμιο χάρτη. Ακολουθούν μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα της.
Goulash: Η Βουδαπέστη είναι συνώνυμη μ’ αυτή τη σούπα με τα γενναιόδωρα κομμάτια βοδινού κρέατος, τα λαχανικά και την πάπρικα. Πολλοί βουλιάζουν στο ζωμό της και μικρά ζυμαρικά, ενώ κάποιοι τη σερβίρουν μέσα σε αχνιστό καρβέλι ψωμί. Δοκιμάστε τη στο Bagolyvár (φωτό κεντρική, 1146 Budapest, Gundel Károly út 4,
www.bagolyvar.com), το ζεστό εστιατόριο της οικογένειας Gundel. Στο δικό τους πικάντικο γκούλας θα ψαρέψετε dumplings, ενώ ως συνοδευτικό θα σας φέρουν φρέσκο ψωμί.
Κοτόπουλο με πάπρικα: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ουγγρικής κουζίνας. Με μπόλικη πάπρικα, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες και μια γερή κουταλιά από ξινή κρέμα. Μικρή, χρήσιμη παρένθεση: οι γνώστες υποστηρίζουν ότι η πάπρικα της Βουδαπέστης είναι η πιο νόστιμη στον κόσμο. Το φυτό που κάνει την ουγγρική έκδοση του συγκεκριμένου μπαχαρικού, καλλιεργήθηκε από τους Τούρκους το 1529 στη Βούδα. Πίσω στο πιάτο, το οποίο συνήθως, συνοδεύεται από nokedli, ένα είδος ζυμαρικού από αυγά. Εξαιρετικό κοτόπουλο με πάπρικα θα δοκιμάσετε στο Pest-Buda Bistro (Fortuna utca 3,
www.pestbudabistro.hu), ένα κλασικό μπιστρό σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την εκκλησία Matthais. Είναι ο ορισμός του comfort food. Με την πρώτη μπουκιά, κοπιάζουν οι αντάρες και βγαίνουν στην επιφάνεια καπνοί ανακούφισης και ζεστασιάς.
Lángos: Το πιο αγαπημένο street food των Ούγγρων είναι αυτές οι-ανθυγιεινές είναι η αλήθεια- τηγανίτες. Για να είναι πετυχημένες θα πρέπει το ζυμάρι να είναι τραγανό και χρυσαφένιο απέξω αλλά αφράτο και μαλακό στο εσωτερικό. Συνοδεύονται κυρίως με ξινόκρεμα, με βούτυρο αρωματισμένο με σκόρδο και πασπαλισμένο τυρί, αλλά και με κομματάκια λουκάνικο. Θα τις βρείτε σε καντίνες, καφέ και εστιατόρια με πολλές διαφορετικές γεμίσεις. Οι ντόπιοι λατρεύουν τις τηγανίτες του Retro Lángos (Bajcsy Zsilinszky út. Arany János τηλ.: 0036 20 345 3525). Εκεί, άλλωστε, καταλήγουν μετά τα σαββατιάτικα ξενύχτια.
Kürtoskalács: Αυτό το παραδοσιακό γλυκό παλαιότερα το έφτιαχναν σε ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως σε γάμους και γιορτές. Πλέον, θα το βρείτε σε πολλές υπαίθριες αγορές της πόλης, αλλά και σε ζαχαροπλαστεία. Πρόκειται για ζύμη που κόβεται σε μακριές λωρίδες, οι οποίες τυλίγονται γύρω από ένα κυλινδρικό σκεύος και ψήνονται στα κάρβουνα. Κατά διαστήματα αλείφονται με βούτυρο και ζάχαρη, τα οποία τους χαρίζουν χρυσαφένια και τραγανή κρούστα. Στο τέλος, πασπαλίζονται με κανέλα, τριμμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα) ή παπαρουνόσπορο. Άλλοτε, πάλι, βουτούν στη σοκολάτα. Πολύ νόστιμα Kürtoskalács σερβίρει το Molnár’s Kürtőskalács (1052 Budapest, Váci utca 31,
kurtoskalacs.com). Αξίζει να δοκιμάσετε αυτό με την τριμμένη καρύδα.
Dobos torte: Η διάσημη ουγγαρέζικη τούρτα έχει τουλάχιστον επτά στρώσεις παντεσπάνι, ανάμεσα στις οποίες απλώνεται γενναία ποσότητα σοκολατένιας βουτυρόκρεμας, ενώ στην κορυφή μπαίνει καραμέλα. Το Ruszwurm (Szentháromság utca 7, www.ruszwurm.hu), ένα από τα παλαιότερα coffee houses της Βουδαπέστης με δύο αιώνες παράδοσης στην ζαχαροπλαστικής, στη γειτονιά του Κάστρου, σερβίρει μια από τις καλύτερες Dobos της πόλης. Szentháromság utca 7,
www.ruszwurm.hu
Extra tip: Μη φύγετε από τη Βουδαπέστη χωρίς να έχετε επισκεφθεί το Karaván (Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 18, τηλ.: 0036 30 934 8013) τον παράδεισο του ουγγρικού street food. Πρόκειται για ένα χώρο διάσπαρτο με βαν και καντίνες, καθεμία από τις οποίες έχει να προσφέρει και μια ντόπια λιχουδιά. Εδώ θα βρείτε το καλύτερο
kolbice. Πρόκειται για μια γευστική «απάντηση» στο χοτ ντογκ: ζουμερά λουκάνικα επιδέξια τοποθετημένα σε έναν νόστιμο ζυμαρένιο κώνο, με σος και μυρωδικά.
Γυρίστε σελίδα για να δείτε τα πιο γευστικά πιάτα της Πράγας. Πράγα
Η τσέχικη πρωτεύουσα εκτός από τα πανέμορφα αξιοθέατα έχει έναν ακόμη άσσο στο μανίκι της. Δεν είναι άλλος από το πολύ νόστιμο φαγητό της. Ακολουθούν τα πέντε πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!
Kulajda: Η τσέχικη κουζίνα αγαπά τις σάλτσες και τις σούπες. Αν έπρεπε να δοκιμάσετε μόνο μια, τότε διαλέξτε ασυζητητί την Kulajda. Πρόκειται για μια κρεμώδη πατατόσουπα με μανιτάρια του δάσους, ξίδι, άνηθο και στην κορυφή ένα αυγό ποσέ. Ακόμη και αν ο συνδυασμός μοιάζει λίγο περίεργος, με την πρώτη μπουκιά θα καταλάβετε ότι οι γεύσεις δένουν τόσο αρμονικά που προκαλούν μια ευχάριστη αναστάτωση στον ουρανίσκο. Το αυγό ποσέ, δε, είναι έτσι ποσαρισμένο που ο κρόκος απλώνεται με ορμή στη σούπα απογειώνοντας το πιάτο. Οι ντόπιοι την απολαμβάνουν στο Café Imperial (Na Poříčí 15,
www.cafeimperial.cz).
Svíčková: Αυτό είναι το τυπικό κυριακάτικο φαγητό. Βασίζεται σε μια συνταγή, όμως οι ντόπιοι θα υποστηρίξουν σθεναρά πως η γιαγιά ή η μαμά τους το φτιάχνει καλύτερα από όλους. Τα βασικά συστατικά είναι μια φέτα από μοσχάρι λουσμένη σε μια σος από λαχανικά (καρότα, σέλερι και διάφορες άλλες ρίζες). Συνοδεύεται από μια φέτα λεμόνι, μαρμελάδα cranberry και λίγη ξινόκρεμα. Εκτός σπιτιού, οι ντόπιοι προτείνουν ανεπιφύλακτα τη Svíčková που σερβίρει το Smíchovské vidličky a nože (Vodní 11,
www.smichovskevidlicky.cz).
Koleno: Χοιρινό κότσι ψητό στο φούρνο ή στη σούβλα, μαριναρισμένο με μπύρα και βότανα. Σερβίρεται συνήθως με μαύρο τσέχικο ψωμί, μουστάρδα καθώς και τουρσί. Οι ντόπιο το προτιμούν μαζί με ένα ποτήρι μπίρα. Η ποσότητά του είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να φτάσει σε κορεσμό ακόμη και ο Οβελίξ. Πεντανόστιμο koleno θα σας προσφέρουν, μεταξύ άλλων, στο ρουστίκ εστιατόριο Mlejnice, στην παλιά πόλη ( Kožná 14,
www.restaurace-mlejnice.cz).
Ovocné kynuté knedlíky: Αυτά τα φρουτένια φρουτένια dumplings είναι ό,τι πρέπει για να κλείσει ένα γεύμα. Οι ντόπιοι, ωστόσο, συνηθίζουν να τα τρώνε ως κυρίως μετά τη σούπα ή τα ορεκτικά. Σερβίρονται ζεστά, είναι γεμιστά με μαρμελάδα φρούτων και συνοδεύονται από λιωμένο βούτυρο, παπαρουνόσπορο ή τυρί. Η γέμιση εξαρτάται κυρίως από τα φρούτα της κάθε εποχής. Λατρέψαμε τα dumplings με φράουλα, αλλά και αυτά με το βερίκοκο και τη ρικότα στο Krystal Mozaika Bistro (Sokolovská 99/101,
www.krystal-bistro.cz).