Santa Lucia: Στην trattoria του Παγκρατίου τ’ απογεύματα αποκτούν νόημα


Η αυθεντική trattoria της Αρχελάου στο Παγκράτι έκανε δυναμική είσοδο στη γαστρονομική σκηνή της πόλης, αποτελώντας πλέον στέκι. Είναι η αδυναμία μας για τα ταξίδια αστραπή στην Ιταλία που μας κάνει με κάθε της πιάτο, αλλά και για τις στοχευμένες ενδιάμεσες στάσεις σε ελληνικούς προορισμούς με γευστικό ενδιαφέρον. Για την ατμόσφαιρα της που αβίαστα μας προσκαλεί να βγούμε από την εσωστρέφεια και να γίνουμε όλοι μια παρέα. Για το οσομπούκο της Κυριακής που μας σερβίρει στο τέλος της εβδομάδας, κάνοντας μας να νιώθουμε την γλυκιά θαλπωρή της παιδικής μας ηλικίας. 

Αυτό που μας αρέσει όμως περισσότερο είναι πως οι άνθρωποί της-ανήσυχα πνεύματα-δεν εφησυχάζονται ποτέ, αλλά βρίσκουν διαρκώς νέες ιδέες για να νοστιμίσουν τη ρουτίνα μας. Μ’ αυτή τη σκέψη, από την Τρίτη 6 Νοεμβρίου και κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 17:30 έως τις 20:00, εκτός από τα πιάτα με πρωταγωνίστρια την πενταντόστιμη pasta, η Santa Lucia μας υποδέχεται μ’ ένα στοχευμένο μενού ιδανικό για ένα λυτρωτικό διάλειμμα μετά το γραφείο. Σ’ αυτό θα βρείτε ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία εκλεκτών αλλαντικών από την Πάρμα και την Καλαβρία, πιο πλούσια πλατό με ελληνικά και ιταλικά τυριά, γευστικά antipasti και δροσερές σαλάτες με πρώτες ύλες από μικρές φάρμες. Θα τα συνοδεύσετε με άριστα κρασιά, όπως το οργανικό κόκκινο Il Conte Montepulciano D’ Abruzzo, ιταλικά cocktail όπως Negroni Campari ή μια παγωμένη μπίρα Peroni Nastro Azzuro.



Στον μικρό μα μέγα γευστικά κατάλογο οι επιλογές είναι πολλές. Απολαύστε ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί Pinot Grigio από το Βένετο με ένα πλατό ιταλικών και ελληνικών τυριών: Το κρητικό πηχτόγαλο, το ξύγαλο, η παλαιωμένη μυζήθρα και αριστοκρατική γραβιέρα 12μηνης ωρίμανσης βρίσκονται σε γόνιμο διάλογο με το pecorino nero, το provolone piccante, τη burrata, τη gorgonzola, την παρμεζάνα την ξερή ρικότα, τη βουβαλίσια μοτσαρέλα κ.ά. Συνοδεύστε το Aperol Spritz σας (εδώ ξέρουν την αυθεντική συνταγή!) με μια ποικιλία άριστων αλλαντικών, όπως το Speck Τορίνου με την καπνιστή επίγευση, το σαλάμι Μιλάνου με την διακριτική πιπεράτη γεύση, τα προσούτο Πάρμας και Καλαβρίας-24μηνης ωρίμανσης και τα δύο, τα οποία ψιλοκόβονται στο χέρι.



Οι λάτρεις της μπίρας, θα συνδυάσουν μοναδικά ένα παγωμένο ποτήρι Peroni Nastro Azzuro με την τραγανή μπρουσκέτα με την αυθεντική σισιλιάνικη συνταγή της Caponata, η οποία έχει ως βάση μελιτζάνα, φρέσκια ντομάτα, ελιές, κάπαρη, σταφίδες, καβουρδισμένο κουκουνάρι και φύλλα βασιλικού. Εξαιρετική εναλλακτική η pizzetta-pizzetta: Χειροποίητη ζύμη πίτσας με αλλαντικά, κόκκινη φρέσκια σάλτσα, μοτσαρέλα και τοματάκια. Θα μπορούσε να έχει βγει από την κουζίνα ναπολιτάνας γιαγιάς με μαεστρία στη μαγειρική.  



Δική μας αδυναμία, το πιάτο με τις χοντροκομμένες φέτες πεπονιού, προστατευτικά αγκαλιασμένες με προσούτο 24μηνης ωρίμανσης, βουβαλίσια μοτσαρέλα και φρέσκο βασιλικό. Ταιριάζει άψογα μ’ ένα Negroni Campari. Αν πάλι ψάχνετε για κάτι πιο χορταστικό, αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ, ώστε να συνοδεύσετε ένα από τα κρασιά Σεμέλη του καταλόγου, τότε εστιάστε στις σαλάτες. Αγαπημένη μας, η αυθεντική caprese με βουβαλίσια μοτσαρέλα, πολύχρωμα ντοματίνια και φρέσκο βασιλικό.



 Εξαιρετική επιλογή και η σαλάτα με πρωταγωνιστή το κρητικό σταμναγκάθι. Το τελευταίο, έπειτα από ένα αριστοτεχνικό μπλανσάρισμα (ζεματίζεται κι έπειτα βουτά σε κρύο νερό με παγάκια), ώστε να διατηρήσει τα θρεπτικά στοιχεία και το καταπράσινο χρώμα του, κάθεται αναπαυτικά σε τραγανό παξιμάδι. Το πιάτο ολοκληρώνεται με gorgonzola από την Πούλα, κουκουνάρι, σταφίδες Κορινθίας και φρέσκια σος λαδολέμονο. Έκρηξη γεύσεων και ουσίας! 



Όλα τα παραπάνω είναι οι καλύτερες γευστικές αφορμές για να χαλαρώσουμε έπειτα από μια ιδιαίτερα απαιτητική μέρα. Και αυτό είναι κάτι που το οφείλουμε στον εαυτό μας. 



Tags:Αθήνα φαγητό aperitivo 

Προηγούμενο

Καστοριά: 10 ξεχωριστές προτάσεις για φαγητό

Επόμενο

Αθήνα: Η Πανόρμου μέσα απο 7 γευστικές στάσεις