Τι τρώνε τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη;


Κάθε χώρα έχει τις δικές της γευστικές προτιμήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων. Ας κάνουμε ένα μικρό γευστικό ταξίδι για να δούμε με τι πιάτα στολίζουν το γιορτινό τους τραπέζι οι Ευρωπαίοι. Ακόμα κι αν δεν ταξιδέψετε για να τα δοκιμάσετε, αξίζει τουλάχιστον να τα γνωρίσετε. 

Γαλλία
Στο εορταστικό τραπέζι των Γάλλων συναντάμε μεγάλη ποικιλία γεύσεων - από στρείδια, φουά γκρα και καπνιστό σολομό για ορεκτικό μέχρι ψητή χήνα και γεμιστή γαλοπούλα στα κυρίως. Ακολουθεί για επιδόρπιο ο εντυπωσιακός κορμός των Χριστουγέννων (Buche de Noel), γεμισμένος με κρέμα σοκολάτας ή κάστανου και καλυμμένος με γκανάς σοκολάτας πάνω στην οποία γίνονται σχέδια για να μοιάζει με κούτσουρο. Σαμπάνια και υπέροχα αφρώδη κρασιά συνοδεύουν τα πιάτα.




Γερμανία 
Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι Γερμανοί προτιμούν κυνήγι, ψάρι (κυπρίνο) και γεμιστή χήνα. Όσο για τα συνοδευτικά, αγαπούν τις πατάτες και το γλυκό κόκκινο λάχανο. Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων είναι το κέικ φρούτων που πασπαλίζεται με άφθονη ζάχαρη άχνη (Stollen), ενώ το πιο αγαπημένο ποτό είναι, φυσικά, το ζεστό κόκκινο κρασί με κανέλα και γαρύφαλλα (Glühwein).




Αγγλία
Για τους Άγγλους δεν νοείται χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς ψητή γαλοπούλα αλλά και κρεατόπιτα. Στο τραπέζι μπαίνουν, επίσης, λαχανάκια Βρυξελλών, cranberry sauce και bread sauce. Για γλυκό, η παραδοσιακή πουτίγκα Χριστουγέννων για καλή τύχη αλλά και mince pies, δηλαδή ταρτάκια με γέμιση από φρούτα, μπαχαρικά και αλκοόλ.




Πορτογαλία
Τη γιορτινή περίοδο η Λισαβόνα γεμίζει με μυρωδιές από φρεσκοψημένα κέικ και γλυκίσματα, με επισκέπτες και ντόπιους να κάνουν ουρές έξω από τις pastelarias (ζαχαροπλαστεία) για να τα αγοράσουν. Το διασημότερο γιορτινό γλυκό είναι το bolo rei, το «κέικ του βασιλιά» με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Θα το δείτε σχεδόν παντού μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου- μετά δεν έχει μείνει ούτε ψίχουλο. Ο μπακαλιάρος, το εθνικό φαγητό των Πορτογάλων, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το χριστουγεννιάτικο μενού. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, τον τρώνε βραστό με διάφορα λαχανικά. 




Ισπανία
Οι Ισπανοί τα Χριστούγεννα τιμούν τα ψάρια και τα θαλασσινά, χωρίς ωστόσο να λείπουν από τα γιορτινά μενού το ψητό αρνί, η γεμιστή γαλοπούλα και η πάπια. Κάστανα και ξηροί καρποί συνοδεύουν τα πιάτα τους. Για επιδόρπιο υπάρχει μια ποικιλία από γλυκά αραβικής καταγωγής, που φτιάχνονται κυρίως από μέλι, αυγό και αμύγδαλα, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε και το ξακουστό turrón (ένα είδος μαντολάτου). Άλλα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι τα polvorones, mantecados και mazapanes.




Δανία
Δεν γίνεται να περάσεις Χριστούγεννα στη Δανία χωρίς να δοκιμάσεις την περίφημη πουτίγκα ρυζιού με ζεστό σιρόπι κεράσι, που κρύβει μέσα της ένα μεγάλο αμύγδαλο. Όποιος βρει το ολόκληρο αμύγδαλο κερδίζει από ένα δώρο.  Όσο για το παραδοσιακό δείπνο, αυτό αποτελείται από αποτελείται από πάπια ή χοιρινό ψητό, που συνοδεύεται από βραστές πατάτες, κόκκινο λάχανο βρασμένο και gravy.




Ιταλία
Το χριστουγεννιάτικο δείπνο ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Στη Νότια Ιταλία για παράδειγμα, τον πρώτο λόγο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει ψητό ψάρι, ενώ πολύ συνηθισμένο είναι και το χέλι, που το σερβίρουν ψητό, μαγειρευτό ή τηγανητό. Το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει επίσης ζυμαρικά όπως τορτελίνια, κάποιο γεμιστό πουλερικό (κυρίως στη βόρεια Ιταλία) και πολλά γλυκά. Χαρακτηριστικό σε όλη την Ιταλία είναι και το πανετόνε, το γλυκό ψωμί, που σύμφωνα με την παλιά παραδοσιακή συνταγή, είναι ζυμωμένο τρεις φορές και γεμισμένο με αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες.



Τσεχία
Ο κυπρίνος, το λιπαρό και ευτραφές ψάρι, είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Τσέχων. Το συνοδεύουν με βραστές πατάτες ή πατατοσαλάτα. Τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η αγορά της Πράγας γεμίζει με τεράστιες δεξαμενές με ψάρια από τα γνωστά ιχθυοτροφεία της Νότιας Βοημίας. Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα είναι επίσης μέρος της γιορτής στην Τσεχία. Μερικά από αυτά καταλήγουν ως δώρα και συνήθως είναι με βανίλια, πασπαλισμένα με αμύγδαλα, μπισκότα Linz και μπισκότα με πιπερόριζα και μέλι.


Tags:Ευρώπη φαγητό Χριστούγεννα 

Προηγούμενο

Δημητσάνα: Χυλοπίτες και ντόπιο κρασί

Επόμενο

Αθηνα: Ρεβεγιόν αλά ιταλικά