Χριστούγεννα: Ο γύρος του κόσμου σε 6 γλυκές συνταγές


Η ζαχαροπλαστική έχει τη μαγική δύναμη να μας ταξιδεύει μίλια μακριά, χωρίς καν να χρειαστεί ν' απομακρυνθούμε από την κουζίνα. Φέτος, λοιπόν, εκτός από τα δικά μας γλυκά, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, αποφασίσαμε να κάνουμε τον γύρο του κόσμου. Πώς; Μέσα από τις πιο παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές τούτου του πλανήτη, στις πιο εύκολες εκδοχές τους. 

Panettone, Ιταλία

Yλικά
700 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
2 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
125ml φλιτζάνι ζεστό γάλα
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. κονιάκ
1 κ.σ.  εκχύλισμα βανίλιας
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ
1 φλιτζάνι σταφίδες
1 κ.σ.  γλυκάνισο

Εκτέλεση
1. Σ’ ένα μπολ βάζουμε το ζεστό γάλα και το ανακατεύουμε με τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ. Το καλύπτουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος. 
2. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη μαζί με το βούτυρο μέχρι ν’ αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, τον γλυκάνισο, το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. 
3. Προσθέτουμε σταδιακά τ’ αυγά και λίγο από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ.
4. Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σ’ ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και δημιουργούμε μια λακκούβα. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τη μαγιά και στη συνέχεια αυτό με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. 
5. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.  
6. Τοποθετούμε τη ζύμη σ’ ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 50’ να διπλασιαστεί σε μέγεθος. 
7. Στο μεταξύ ανακατεύουμε τα γλασαρισμένα φρούτα με τις σταφίδες. 
8. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, ζυμώνουμε ξανά σε αλευρωμένη επιφάνεια για λίγο, ενσωματώνοντας σταδιακά τις σταφίδες και τα φρούτα. 
9. Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ειδική φόρμα-αλευρωμένη και βουτυρωμένη-για πανετόνε, την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 40’. 
10. Ψήνουμε στους 170 °C, σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50’. 





Buche de Noël, Γαλλία

Υλικά

Για το παντεσπάνι
100 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
7 αυγά
70 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. βούτυρο

Για τη γέμιση
1 φάκελος Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ
400 ml γάλα για την κρέμα
½  συσκευασία ΓΙΩΤΗΣ Crème
1 κ.σ. κονιάκ

Για την επικάλυψη
200 ml κρέμα γάλακτος
120 γρ. Κουβερτούρα Γάλακτος σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ
100 γρ. Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ
100 γρ, Κουβερτούρα σε Νιφάδες ΓΙΩΤΗΣ

Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και προσθέτουμε λίγο-λίγο το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ συνεχίζοντας το χτύπημα. Συμπληρώνουμε με το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε στο χτυπημένο αλεύρι λίγο-λίγο τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, βουτυρώνουμε απλώνουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C  για 10’ -15’ μέχρι ν’ αποκτήσει χρυσαφένια όψη. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το αφαιρούμε προσεκτικά από τη λαδόκολλα.
2. Για τη γέμιση: Ετοιμάζουμε την Κρέμα Ζαχαροπολαστικής Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στο φάκελο. Ετοιμάζουμε και το ΓΙΩΤΗΣ Crème ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Ενώνουμε τα δύο μείγματα μεταξύ τους, προσθέτουμε και το κονιάκ και τα ενσωματώνουμε απαλά με μια μαρίζ. 
3. Τυλίγουμε τον κορμό: Τοποθετούμε το παντεσπάνι πάνω σε λαδόκολλα και απλώνουμε πάνω του τη γέμιση. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το τυλίγουμε σε ρολό.
4. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα. Τοποθετούμε τις Κουβερτούρες σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε από πάνω το γάλα και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
5. Απλώνουμε προσεχτικά την επικάλυψη πάνω στον κορμό και αφού κρυώσει ελαφρά, πασπαλίζουμε με Κουβερτούρα σε Νιφάδες ΓΙΩΤΗΣ. 
6. Αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να δέσει, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.




Plum Pudding, Βρετανία

Υλικά
250 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
100 ml. γάλα
250 γρ. βούτυρο (ιδανικά φρέσκο αγελάδος)
200 γρ. Καστανή Ζάχαρη Fytro
50 γρ. Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ
50 γρ. Κουβερτούρα Λευκή σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ
50 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
50 γρ. ξερά σύκα
50 γρ. χουρμάδες
100 γρ. σταφίδες
5 αυγά
1 πρέζα αλάτι
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. γαρίφαλο
1 φλιτζάνι κονιάκ

Εκτέλεση
1. Μια μέρα πριν φτιάξουμε το γλυκό, βάζουμε σ’ ένα μπολ το κονιάκ, τ’ αποξηραμένα φρούτα και τα μπαχαρικά και τ’ αφήνουμε να μουλιάσουν όλο το βράδυ. 
2. Την επόμενη μέρα, χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε ένα-ένα τ’ αυγά, συνεχίζοντας να χτυπάμε. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με το γάλα. 
3. Ρίχνουμε σταδιακά τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και τις Κουβερτούρες σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού, τ’ αποξηραμένα φρούτα, αφού τα έχουμε στραγγίσει από το κονιάκ (το οποίο κρατάμε) και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ. 
4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για πουτίγκα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και έπειτα σκεπάζουμε την επιφάνειά του καλά με ένα καλά βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί. Το δένουμε καλά με σπάγκο κουζίνας.
5. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μια στρογγυλή σχάρα, προσθέτουμε νερό και μόλις βράσει τοποθετούμε την φόρμα πάνω στη σχάρα. Προσοχή, το νερό θα πρέπει να φτάνει έως το μισό της φόρμας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε την πουτίγκα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 3 περίπου ώρες. Κατά διαστήματα, συμπληρώνουμε με νερό.
6. Ραντίζουμε με λίγο από το αρωματισμένο κονιάκ και σερβίρουμε. 




Stollen, Γερμανία

Υλικά

Για τη ζύμη 
400 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
1 ½ φακελάκι Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
150 γρ. χλιαρό γάλα
2 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
180 γρ. βούτυρο αγελάδος
ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση
50 ml λικέρ λεμόνι
300 γρ. ανάμεικτα κράνμπερι και σταφίδες ξανθές
200 γρ. ανάμεικτα γλασαρισμένα φρούτα σε κομματάκια (κόντιτα)

Για μετά το ψήσιμο
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
½ κ.γ κανέλα τριμμένη
1/5 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο

Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: σε ένα μπολ βάζουμε 5 κ.σ. χλιαρό γάλα, τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ, 1 κ.σ. ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε 15’-20’, έως ότου το μείγμα να ξεκινήσει να βγάζει φουσκάλες. 
2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, κάνουμε στο κέντρο του μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη από το μικρό μπολ, το χτυπημένο με τη ζάχαρη βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και το χλιαρό γάλα. Ζυμώνουμε απαλά από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να πάρουμε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη. Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο.
3. Ενώ περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη, σε ένα μπολ βάζουμε το λικέρ και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες με τα κράνμπερι για να απορροφήσουν το λικέρ και να φουσκώσουν.
4. Ενσωματώνουμε τη γέμιση: Κόβουμε τη ζύμη στα δύο και με τον πλάστη πλάθουμε ώστε να προκύψουν 2 στρογγυλά, χοντρά φύλλα. Μοιράζουμε σε κάθε στρογγυλό κομμάτι τις σταφίδες και τα κράνμπερι που έχουμε σουρώσει, τα κομματάκια από τα γλασαρισμένα φρούτα και πλάθουμε απαλά ώστε να ενσωματωθεί η γέμιση. Δίνουμε σχήμα μακρόστενου κέικ, τα βάζουμε σε ταψί επάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε 20’-30’ να φουσκώσουν λίγο.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 50’-60’  μέχρι η ζύμη να ροδίσει.
6. Στο μεταξύ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με την κανέλα και το γαρύφαλλο.
7. Βγάζουμε ζεστά τα stollen από το φούρνο, τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης άχνης και τριμμένων μπαχαρικών. Κόβουμε σε γενναιόδωρες φέτες και σερβίρουμε. 





Gingerbread Cookies, ΗΠΑ

Υλικά
(για περίπου 45 κομμάτια)

3 1/2 φλιτζάνια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
2 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα 
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1/4 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
2 αυγά
3/4 φλιτζανιού Μελάσα Fytro
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση 
1. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε μαζί το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
2. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε τη Μελάσα Fytro και το ξύσμα πορτοκαλιού και εξακολουθούμε να χτυπάμε μέχρι ν’ αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μαρίζ έως ότου έχουμε μια ζύμη ελαστική.
4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη, τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. 
5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C και στρώνουμε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.
6. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο με πάχος περίπου 0.5 εκ. Κόβουμε με κουπ πατ τα μπισκότα και με μια σπάτουλα τα μεταφέρουμε προσεκτικά στη λαμαρίνα αφήνοντας 1.5 εκ. περίπου απόσταση μεταξύ τους. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
7. Ψήνουμε για 10’-12’ μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά οι άκρες των μπισκότων. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε στη λαμαρίνα να κρυώσουν λίγο. Τα  αφαιρούμε προσεκτικά από τη λαμαρίνα με μια σπάτουλα και τα τοποθετούμε σε σχάρες για να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν καλά, μπορούμε να τα γλασάρουμε και να τα στολίσουμε. Τα διατηρούμε σε καλά κλεισμένο κουτί.




Buñuelos (λουκουμάδες), Μεξικό

Υλικά
1 συσκευασία Μίγμα για Λουκουμάδες ΓΙΩΤΗΣ
300 ml χλιαρό νερό 
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
100 ml Σιρόπι Καραμέλας ΓΙΩΤΗΣ 
Ζάχαρη για το γαρνίρισμα
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε το Μίγμα για Λουκουμάδες ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις βασικές οδηγίες παρασκευής. Προσθέτουμε στο μείγμα το εκχύλισμα βανίλιας. Αντικαθιστούμε, επίσης, το νερό με αρωματισμένο νερό με γλυκάνισο, το οποίο φτιάχνουμε βράζοντας νερό και μουλιάζοντας για 60’ μια χούφτα σπόρους γλυκάνισου. Στραγγίζουμε και το προσθέτουμε. 
2. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ραντίζουμε με Σιρόπι Καραμέλας ΓΙΩΤΗΣ. Αν θέλουμε να είναι ακριβώς όπως οι μεξικάνικοι, τους τηγανίζουμε σε τηγάνι, δίνοντας τους σχήμα χιονονιφάδας με τη βοήθεια ειδικού κουπ-ατ. 



Προηγούμενο

Αθηνα: Ρεβεγιόν αλά ιταλικά

Επόμενο

Συνοδευτικά που «κλέβουν» την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι