Συνοδευτικά που «κλέβουν» την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι


Η ευελιξία είναι το παν, ακόμη και στη μαγειρική. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να περάσουμε μια αιωνιότητα στην κουζίνα,  προετοιμάζοντας τα συνοδευτικά και τους μεζέδες για το γιορτινό τραπέζι. Αρκεί να ποντάρουμε σε εύκολες, μα εντυπωσιακές συνταγές, με υλικά που είναι οικονομικά και εγγυώνται σίγουρη επιτυχία. Ακολουθούν 4 πιάτα που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους. 

Πουρές πατάτας με τυριά στο φούρνο

Υλικά
(για 6-8 άτομα)

2 κουτιά Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ
800 ml. νερό
700 ml. γάλα
250 γρ. βούτυρο
2 αυγά
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
1 ½ φλιτζάνι παρμεζάνα
2 φλιτζάνια τυριά της επιλογής μας (ρεγκάτο, γκούντα, έμενταλ) τριμμένα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα. Όταν ξεκινάει ο βρασμός, ρίχνουμε το περιεχόμενο των 2 κουτιών Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα έως ότου αποκτήσουμε ένα αφράτο, βελούδινο μείγμα. 
2. Αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει λίγο και έπειτα προσθέτουμε τα αυγά, αφού προηγουμένως τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά με ένα πιρούνι. Έπειτα, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα τυριά (όλα εκτός της παρμεζάνας), ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
3. Απλώνουμε τον πουρέ σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή σε ατομικά πυρίμαχα φορμάκια, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 15-20’ μέχρι η επιφάνεια ν’ αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα. Σερβίρεται ζεστός και συνοδεύει άριστα ψητά κρέατα.





Ρολά κρέπας με καπνιστό σολομό 

Υλικά
(για 6-8 άτομα)

1 κουτί Μίγμα για Κρέπες ΓΙΩΤΗΣ 
Για τη γέμιση (αντιστοιχεί σε 6 κρέπες)
300 γρ. καπνιστό σολομό σε μέτρια κομμάτια
300 γρ. τυρί κρέμα
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι φύλλα ρόκας
Χυμός από ½ λεμόνι και το ξύσμα του

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τις Κρέπες ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
2. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα για να αφρατέψει. Προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
3. Απλώνουμε το μείγμα του τυριού στις κρέπες και από πάνω μοιράζουμε τον καπνιστό σολομό, συμπληρώνοντας με τα φύλλα ρόκας. Τυλίγουμε τις κρέπες σε ρολό. Κόβουμε καθεμία από αυτές στα τρία. Καρφώνουμε με οδοντογλυφίδες και πασπαλίζουμε με λίγο άνηθο. Νόστιμο ορεκτικό που εντυπωσιάζει, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ εύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση.





Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ

Υλικά
(6-8 άτομα)

500 γρ. λαζάνια (που δεν χρειάζονται βράσιμο)
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο
1 ½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας
2 κ.σ. πελτέ 
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
2 κόκκους μπαχάρι
½ κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο 
1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γλ. θυμάρι 
1 ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
1 λίτρο γάλα

Εκτέλεση

1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το τριμμένο καρότο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά. 
2. Προσθέτετε τον πελτέ, τον χυμό ντομάτας και λίγο νερό και μαγειρεύουμε για 15’.
3. Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
4. Σε βουτυρωμένο πυρέξ στρώνουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ και από πάνω τοποθετούμε τα λαζάνια, έπειτα τον κιμά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ολοκληρώνουμε με μια γενναία στρώση μπεσαμέλ.  Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
5. Ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 45’-50’ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο κι έπειτα σερβίρουμε. Μαμαδίστικο και συνάμα εκλεπτυσμένο πιάτο που ανοίγει άριστα ένα τραπέζι με αγαπημένους.




Κρέπες με σάλτσα πέστο και λιαστή ντομάτα

Υλικά
(για 8 άτομα)

1 κουτί Μίγμα για Κρέπες ΓΙΩΤΗΣ 

Για τη γέμιση (αντιστοιχεί σε 8 κρέπες)
1 φλιτζάνι έτοιμη σάλτσα πέστο 
4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
150 γρ. ανθότυρο
5 κ.σ. παρμεζάνα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τις Κρέπες ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
2. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης. Αν το μείγμα μας είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγη ακόμη σάλτσα πέστο. Αν είναι πιο υγρό από το επιθυμητό, συμπληρώνουμε με λίγη ακόμη παρμεζάνα.
3. Γεμίζουμε τις κρέπες με το παραπάνω μείγμα και τις τυλίγουμε σε ρολά.
4. Τοποθετούμε τις κρέπες σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 5’-10’. 



Προηγούμενο

Χριστούγεννα: Ο γύρος του κόσμου σε 6 γλυκές συνταγές

Επόμενο

Επιδόρπια να τα φας στο ποτήρι