Τα πιο νόστιμα χριστουγεννιάτικα κέικ


Κάστανο, σοκολάτα, κανέλες και γαρίφαλα μπλέκουν δημιουργικά σε αέρινες ζύμες και μετουσιώνονται στα πιο νόστιμα γιορτινά κέικ. Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουμε τον καφέ ή το τσάι, αλλά και για να τα προσφέρουμε ως δώρο-σπιτικό κι ουσιαστικό-στους αγαπημένους μας. Ακολουθούν τέσσερις απλές συνταγές, η επιτυχία των οποίων θα φανεί από την πρώτη στιγμή που θ' ανοίξετε τον φούρνο...

Κέικ κάστανο

Υλικά
200 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
200 γρ. βούτυρο 
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 σφηνάκι κονιάκ
400 γρ. κρέμα κάστανο (τη βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ)
1 πρέζα αλάτι

Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα
1 πλάκα Κουβερτούρα 54% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
125 ml. κρέμα γάλακτος πλήρης 

Εκτέλεση

1. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μιας μαρίζ. 
2. Σε μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο (προσοχή, να μην βράσει) και το ενώνουμε με την κρέμα κάστανου. Το προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ και ανακατεύουμε καλά έως ότου έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. 
3. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C  για περίπου 60’. 

Για την επικάλυψη σοκολάτας
1. Σπάμε σε μικρά κομμάτια την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ και την τοποθετούμε σε μπολ. 
2.  Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν έρθει σε θερμοκρασία βρασμού, την αδειάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε την γκανάζ να κρυώσει λίγο και έπειτα με μια μαρίζ καλύπτουμε το κέικ. Γαρνίρουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη και κάστανα. 




Κέικ με μήλα

Υλικά 
230 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
2 μήλα, το 1 κομμένο σε κύβους και το άλλο ροδέλες
1 κ.γ. κανέλα
1 φάκελος Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ

Εκτέλεση

1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα- ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν. 
2. Ρίχνουμε σιγά-σιγά τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και έπειτα την κανέλα και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το χτύπημα έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
3.  Προσθέτουμε στο μείγμα τα μήλα σε κύβους και την Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ, αφού προηγουμένως τα έχουμε πασπαλίζει με λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια μαρίζ. 
4. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Στρώνουμε την επιφάνεια με τις ροδέλες μήλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 50’-60’. Ξεφορμάρουμε, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και σερβίρουμε.
 



Cupcakes βανίλια με βουτυρόκρεμα σοκολάτας

Υλικά 
(για 12 φορμάκια)

250 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
130 γραμ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια

Για τη βουτυρόκρεμα
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ 
40 ml. κρέμα γάλακτος
250 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

1. Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει
2. Προσθέτουμε τμηματικά τη ζάχαρη και τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 4’ ακόμη.
3. Ρίχνουμε εναλλάξ τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και το γάλα, προσθέτουμε την βανίλια και ανακατεύουμε μαλακά.
4. Μοιράζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένα και αλευρωμένα φορμάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 25’-30’ περίπου.

Για την βουτυρόκρεμα
1. Χτυπάμε στο μίξερ του βούτυρο μαζί με το κακάο και τη ζάχαρη, προσθέτοντας σταδιακά την κρέμα γάλακτος, έως ότου η κρέμα μας αποκτήσει βελούδινη υφή. 
2. Αφήνουμε τα cupcakes να κρυώσουν τουλάχιστον 1 ώρα και έπειτα με τη βοήθεια ενός κορνέ τα στολίζουμε με την βουτυρόκρεμα. 




Κέικ καρότο με γλάσο τυριού

Υλικά
300 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
250 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. καρότα τριμμένα
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα και λίγη καρυδόψιχα για το γαρνίρισμα
2 κ.γλ. κανέλα σκόνη
2 κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο σκόνη
4 αυγά 
1 πρέζα αλάτι
Καρότα από ζαχαρόπαστα για το στόλισμα

Για το γλάσο
200 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. βούτυρο
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

1.  Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι ν’ αφρατέψουν. Έπειτα προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
2. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, το αλάτι και την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα.
3.  Προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ. Τέλος, ενσωματώνουμε και τα καρύδια στο μείγμα.
4. Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο βουτυρωμένα και αλευρωμένα ταψάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 25’-30’. 

Για την κρέμα τυριού
1. Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να μαλακώσει τελείως και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
2. Έπειτα ρίχνουμε το τυρί κρέμα, το λεμόνι, τη βανίλια και χτυπάμε για λίγο ακόμη. 

Στήνουμε το κέικ:
 Τοποθετούμε σε μια πιατέλα ή σε μια ειδική βάση, το κέικ από το πρώτο ταψί. Απλώνουμε μια γενναία δόση γλάσο τυριού και πάνω του ακουμπάμε το δεύτερο κέικ. Στρώνουμε γλάσο στην επιφάνεια και αν θέλουμε και στα πλαϊνά. Πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα και στολίζουμε με καρότα από ζαχαρόπαστα. 

Tip: Μπορούμε να κάνουμε το κέικ ακόμη ψηλότερο, με τρεις ή και περισσότερες στρώσεις, αρκεί να μοιράσουμε το αρχικό μείγμα σε ισάριθμα ταψάκια. Επίσης, μπορούμε ν' αντικαταστήσουμε το καρότο με κίτρινη κολοκύθα. 


Προηγούμενο

Επιδόρπια να τα φας στο ποτήρι

Επόμενο

Ρώμη: 10 top εστιατόρια για να φας φθηνά