Πού θα απολαύσετε τις καλύτερες σοκολάτες στον κόσμο


«Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι αγάπη. Αλλά περιστασιακά δεν βλάπτει και λίγη σοκολάτα» είχε πει ο Τσαρλς Μ. Σουλτς, δημιουργός των «Peanuts», των αγαπημένων κόμικς με ήρωα τον Σνούπι. Όλοι οι λάτρεις της σοκολάτας δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε, αφού δεν υπάρχει κανένα γλυκό που να καλύπτει καλύτερα τις γευστικές –και ενίοτε τις συναισθηματικές– ανάγκες μας. Τις κορυφαίες ανά τον κόσμο δημιουργίες από σοκολάτα θα απολαύσουμε στους παρακάτω προορισμούς, από το αγαπημένο στέκι της Μέριλιν Μονρόε στο Λος Άντζελες μέχρι ένα ζαχαροπλαστείο σχεδόν 260 ετών στο Παρίσι.

Λος Άντζελες: Compartés
Το 2005 ο John Grahm ανέλαβε αυτό το μαγαζί από όπου κάποτε η Μέριλιν Μονρόε προμηθευόταν τους γλυκούς εθισμούς της και το μεταμόρφωσε σε μια μοντέρνα επιτομή της χολιγουντιανής κομψότητας. Κάθε σοκολάτα του είναι και ένα μικρό έργο τέχνης και μια γιορτή της φαντασίας, όπως οι μπάρες που στολίζονται με βρώσιμους κρυστάλλους, γεμίζουν με τορτίγιες και πιπέρι καγιέν. Υπάρχουν βεβαίως και πιο κλασικές γεύσεις, τα πάντα όμως είναι χειροποίητα, ακόμα και οι συσκευασίες των γλυκών. compartes.com



Βουδαπέστη: Rozsavolgyi
Μια μικρή επιχείρηση που ξεκίνησε το 2004 ένα ζευγάρι από το σπίτι του στη Βουδαπέστη εξελίχθηκε σε βραβευμένη σοκολατοποιία. Όχι τυχαία, αφού οι γλυκιές αμαρτίες Rozsavolgyi φτιάχνονται από τα πιο εκλεκτά υλικά: κόκκους κακάο από τη Βενεζουέλα ελαφρώς καβουρδισμένους για να φυλακίσουν στο εσωτερικό τη γεύση τους, βιολογική ζάχαρη και λίγο βούτυρο κακάο. Όλα αυτά σε πλακίδια που τυλίγονται σε κομψές συσκευασίες οι οποίες θυμίζουν vintage μεταξωτά μαντίλια. Πέρα από τις κλασικές γεύσεις, ξαφνιάζουν οι σοκολάτες ελιά-ψωμί, τσάι matcha αλλά και ινδικό μείγμα μπαχαρικών masala. www.rozsavolgyi.com



Άμστερνταμ: Original Beans
Για όσους αγαπούν την καθαρόαιμη σοκολάτα και αγωνιούν για την προστασία του περιβάλλοντος υπάρχει αυτό το ολλανδικό brand με τη δέσμευση για κάθε μπάρα που πουλάει να φυτεύει ένα δέντρο. Η συνταγή της ναυαρχίδας της, Grand Cru Blend No. 1, με 80% βιολογικό κακάο, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Πάντως η εταιρεία μάς διαβεβαιώνει ότι χρησιμοποιεί τις σπανιότερες ποικιλίες κακάο από τη Νότια Αμερική και την Αφρική, όπου προστίθεται μόνο ζάχαρη – οπότε οι δημιουργίες της είναι και vegan. originalbeans.com κεντρική φωτό και κάτω



Νέα Υόρκη: Jacques Torres

Η προσέγγιση του Jacques Torres είναι εξίσου gourmet και παιχνιδιάρικη, γι' αυτό και στα καταστήματά του, πέρα από τις κλασικές γεύσεις, θα βρείτε και δημητριακά για το γάλα καλυμμένα με σοκολάτα (μια ιδέα που είχε η μαμά του ζαχαροπλάστη, για να τον ηρεμεί όταν ήταν μικρός). Οι μπάρες μαύρης σοκολάτας, με περιεκτικότητα κακάο 80%, είναι αναπάντεχα γλυκές επειδή φτιάχνονται από μια σπάνια ποικιλία κακάο που καθιστά μη αναγκαία την προσθήκη ζάχαρης. mrchocolate.com



Ζυρίχη: Teuscher

Εδώ και πάνω από 80 χρόνια, η ελβετική αυτή σοκολατοποιία παράγει μερικές από τις πιο εκλεκτές σοκολάτες στον κόσμο. Φημίζεται για τα τρουφάκια σαμπάνιας, τις χειροποίητες φλόραλ συσκευασίες, αλλά και τις μπάρες της, φτιαγμένες από αγνή, ανεπεξέργαστη σοκολάτα, εξ ολοκλήρου χειροποίητες. Στους σπάνιους κόκκους κακάο Criollo προστίθενται μόνο βούτυρο κακάο και ζάχαρη (κάποιες φορές ελάχιστη, όπως στην μπάρα με 99% κακάο). www.teuscher.com



Βρυξέλλες: Mary

Αυτή η σοκολατοποιία, που μετρά σχεδόν έναν αιώνα, παρουσιάζει σοκολατάκια σε συσκευασίες-χάρμα οφθαλμών, σε παστέλ χρώματα και vintage αισθητική. Όμως δεν αξίζει μόνο η εμφάνιση αλλά και η γεύση τους. Μια από τις κορυφαίες επιλογές είναι η μπάρα με 72% κόκκους κακάο του αφρικανικού, ηφαιστειογενούς νησιού Sao Tome στον Ισημερινό. www.mary.be



Παρίσι: À La Mère de Famille

Το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο στο Παρίσι, ηλικίας σχεδόν 260 ετών, που η αυθεντική διακόσμησή του το έχει αναδείξει έμβλημα της πόλης. Δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον όμως μόνο για την ιστορία αλλά και για το περιεχόμενό του. Ανάμεσα στα γλυκά που παρατάσσονται στα ράφια του είναι οι μπάρες σοκολάτας από 100% κόκκους κακάο από τη Βενεζουέλα. Εκπληκτικά αρωματικές και κρεμώδεις, για τους σκληροπυρηνικούς λάτρεις του «μαγικού» καρπού. Άλλες μπάρες υποδέχονται στο εσωτερικό τους ξηρούς καρπούς αλλά και καραμελωμένα κομμάτια πιπερόριζας. www.lameredefamille.com



Λυών: Bonnat

Η γαλλική σοκολατοποιία με ιστορία που ξεκινά από το 1884 λατρεύτηκε από την Τζάκι Κένεντι, η οποία συνήθιζε να προσφέρει στους επισκέπτες του Λευκού Οίκου σοκολατένιες μπάρες Bonnat. Οι δημιουργίες αυτές φτιάχνονται από βραζιλιάνικους κόκκους κακάο ειδικής καλλιέργειας και κατόπιν αποξηραίνονται αργά στον ήλιο για μία εβδομάδα. Η διαδικασία επεξεργασίας τους και μετατροπής τους σε σοκολάτα είναι εξίσου αργή και σχολαστική, αλλά όπως έχει πει ο σοκολατοποιός Stephane Bonnat, «στις Άλπεις, έχουμε χρόνο». bonnat-chocolatier.com




Tags:σοκολάτες σοκολάτα ζαχαροπλαστεία σοκολατερί σοκολατοποιίες 

Προηγούμενο

Οι καλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις για φαγητό

Επόμενο

10 ξεχωριστά παγωτατζίδικα απ' όλη την Ελλάδα