Μιλάνο: πού να φάτε όπως οι ντόπιοι



Πιστεύετε ότι παραδοσιακή ιταλική κουζίνα σημαίνει μόνο μακαρονάδες και πίτσα; Τότε δεν έχετε επισκεφτεί το Μιλάνο ή έχετε απλώς αρκεστεί στα πιο μοντέρνα τουριστικά μαγαζιά του.

Από τη γνωστή polenta μέχρι την ιδιαίτερη cassoeula και τη χορταστική minestrone milanese, η μιλανέζικη κουζίνα διαθέτει πολλά και διαφορετικά πιάτα για να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Αρκεί βέβαια να ξέρετε πού να τα αναζητήσετε!

 

Ratanà για Risotto alla Milanese

Το risotto alla Milanese είναι ίσως το πιο γνωστό και παραδοσιακό πιάτο της μιλανέζικης κουζίνας. Σύμφωνα με τον μύθο, πρωτοδημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα, όταν κάποιος από τους μαθητευόμενους μάστορες που έφτιαχνε τα βιτρό παράθυρα του Duomo, αποφάσισε να ρίξει το σαφράν, με το οποίο έβαφε τα παράθυρα, στο ρύζι. Έτσι πήρε το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του. Για την υπέροχη όμως γεύση του και την κρεμώδη υφή του ευθύνονται το τυρί και ο ζωμός κρέατος. Σας προτείνουμε να το γευτείτε στο Ratanà, ένα υψηλής αισθητικής εστιατόριο με εκλεκτό μενού και πλούσια κάβα που έχει καταφέρει να παντρέψει μοναδικά τη μιλανέζικη και τη λομβαρδική κουζίνα με πινελιές μοντέρνων τεχνικών. Το risotto alla Milanese του θεωρείται η σπεσιαλιτέ του, γιʼ αυτό μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε! www.ratana.it

 

Al Cantinone για Polenta

Πρόκειται για ένα από τα πιο παρεξηγημένα πιάτα. Και αυτό γιατί, αν δε μαγειρευτεί σωστά, μπορεί εύκολα να βγει άνοστο και αδιάφορο. Η polenta όμως είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο ζεστά «μαμαδίστικα» φαγητά που «επιβάλλεται» να δοκιμάσετε, αν είσαστε στο Μιλάνο. Και αυτό γιατί οι βόρειοι Ιταλοί ειδικά, την έχουν αναγάγει σε πραγματική τέχνη! Τόσο που οι νότιοι τούς φωνάζουν, χάριν αστεϊσμού, polentone, δηλαδή, μεγάλες πολέντες. Και παρόλο που συνήθως στα μαγαζιά θα τη βρείτε ως απλό συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας, εμείς θα σας προτείνουμε το εστιατόριο Al Cantinone δίπλα στο Duomo που σερβίρουν πεντανόστιμες πολέντες ως ορεκτικά. Δοκιμάστε αυτή με την κρέμα μαύρης τρούφας και τα μανιτάρια porcini ή εκείνη με παραδοσιακό τυρί Λομβαρδίας και θα μας θυμηθείτε! www.alcantinone.it    

 


Trattoria
Mirta για Minestrone Milanese

Ένα ακόμη πιάτο που δείχνει την αγάπη των Μιλανέζων για το ρύζι. Εκεί που οι υπόλοιποι Ιταλοί βάζουν στη minestrone τους μακαρόνια, εκείνοι βάζουν ρύζι και φτιάχνουν μία πολύχρωμη σούπα με κάθε λογής λαχανικό· από λάχανο και παντζάρια μέχρι σέλερι, σπανάκι, μαϊντανό ,ντομάτες και πολλά ακόμη, ανάλογα με την εποχή. Και μη νομίζετε ότι, επειδή πρόκειται για σούπα, μπορείτε να τη φάτε μόνο τον χειμώνα, καθώς σερβίρεται όλο τον χρόνο· ζεστή τον χειμώνα και κρύα το καλοκαίρι. Εξαιρετική minestrone με κατσικίσιο τυρί θα δοκιμάσετε στην Trattoria Mirta στην περιοχή Loreto από τα χέρια του chef Juan Lema, αρκεί βέβαια να την προλάβετε, γιατί αλλάζει αρκετά συχνά το μενού της. www.trattoriamirta.it

 


Trattoria
del Nuovo Macello για Cotoletta

Παναρισμένο μοσχαρίσιο κρέας τηγανισμένο σε βούτυρο. Αυτή είναι η cotoletta alla Milanese που, σε αντίθεση με άλλα πιο ιδιαίτερα πιάτα, θα τη βρείτε παντού στο Μιλάνο. Και μπορεί να ακούγεται απλή σαν συνταγή, ωστόσο οι Μιλανέζοι συχνά διαφωνούν ως προς τον τρόπο παρασκευής της. Κάποιοι τη σερβίρουν με κόκαλο, ενώ κάποιοι άλλοι χωρίς, κάποιοι τη φτιάχνουν λεπτή και τραγανή, όπως το γερμανικό Schnitzel, ενώ κάποιοι άλλοι πιο παχιά και ζουμερή. Παραλλαγές θα συναντήσετε και ως προς τη γεύση, καθώς υπάρχουν και πιο «βαριές» εκδοχές της. Για να μη μπλεχτείτε όμως με τις διάφορες παραλλαγές του πιάτου, απλώς επισκεφτείτε την Trattoria del Nuovo Macello στην περιοχή Calvairate του Μιλάνο. Η τρατορία είναι γνωστή για την προσοχή που δίνει στην ποιότητα των κρεάτων και των πρώτων υλών της, οπότε σίγουρα θα γευτείτε κάτι ποιοτικό. Σερβίρουν την cotoletta στην πιο πλούσια εκδοχή της, με κόκαλο και ζουμερή, μαγειρεμένη όπως πρέπει με μία λεπτή και τραγανή στρώση από γαλέτα. www.trattoriadelnuovomacello.it

 

Osteria dellʼ Acquabella για Ossobucco

Κρέας κρέας και πάλι κρέας! Θα το γευτείτε σε αφθονία στο Μιλάνο, αν θέλετε να δοκιμάσετε τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής. Το ossobucco που σημαίνει κόκαλο με τρύπα, είναι μαζί με την cotoletta τα δύο κορυφαία πιάτα με κρέας που υπάρχουν στο μενού των περισσότερων παραδοσιακών εστιατορίων. Εμείς σας προτείνουμε την Osteria dellʼ Acquabella στην Porta Romana, ένα απλό οικογενειακό εστιατόριο που προσφέρει εξαιρετικό ossobucco. Θα το βρείτε σιγομαγειρεμένο με κρεμμύδια, καρότα, σέλερι, λευκό κρασί και ζωμό και τόσο μαλακό που θα λιώνει στο στόμα. Στο Acquabella το σερβίρουν με πολέντα ή με κάποιο άλλο εποχιακό συνοδευτικό. www.acquabella.it   

 


Don
Lisander για Cassoeula

Πρόκειται για ένα μαγειρευτό φαγητό με χοιρινό κρέας και λάχανο που τρώγεται κυρίως τον χειμώνα. Ανήκει στα παραδοσιακά ιταλικά πιάτα που φτιάχνονται από τα πιο ασυνήθιστα μέρη του σώματος του γουρουνιού. Αν είστε λάτρεις τέτοιων γεύσεων, σίγουρα θα το λατρέψετε! Ένα εστιατόριο που το σερβίρει ζεστό και χορταστικό καθʼ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι το Don Lisander. www.ristorantedonlisander.it

 

Trippa για Trippa alla Milanese (Busecca)

Αυτή η ζεστή σούπα που μοιάζει με τον δικό μας πατσά και φτιάχνεται με κρέας από το ανώτερο μέρος του στομαχιού της αγελάδας, φασόλια, διάφορα λαχανικά, ζωμό και σάλτσα ντομάτας, δεν αποτελεί χαρακτηριστικό πιάτο του Μιλάνο συγκεκριμένα. Ωστόσο, θα το βρείτε σε αρκετά εστιατόρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δοκιμάστε το στο Trippa στην Porta Romana, το οποίο αλλάζει συχνά το μενού του προσφέροντας διάφορες παραλλαγές του πιάτου. www.trippamilano.it

 


Pasticceria
Cucchi για Panettone

Και αφού χορτάσετε με κάποια από τα παραδοσιακά μιλανέζικα πιάτα, ήρθε η ώρα για επιδόρπιο! Το panettone, αυτό το χριστουγεννιάτικο κεκάκι με φρούτα θεωρείται ότι γεννήθηκε εδώ, γιʼ αυτό και παρόλο που κατακλύζει τις αγορές όλης της Ιταλίας κατά την εορταστική περίοδο, στο Μιλάνο θα το βρείτε σε κάποια ζαχαροπλαστεία καθʼ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ένα από τα καλύτερα είναι η Pasticceria Cucchi στην Corso Genova που λειτουργεί από το 1936. Πέρα από το κλασσικό panettone Milanese, πειραματίζεται και με άλλες γεύσεις, όπως τα καραμελωμένα μήλα με κανέλλα και τα καραμελωμένα αχλάδια με σοκολάτα. www.pasticceriacucchi.it  

 


Piadineria
Artigianale Pascoli για Piadina

Περνάμε στην κατηγορία του street food και στην αγαπημένη piadina, ένα σάντουιτς που, αν και θυμίζει την quesadilla, το ψωμάκι της είναι πιο παχύ από την τορτίγια και πιο τραγανό, όταν ψηθεί. Οι Μιλανέζοι τη λατρεύουν και την επιλέγουν, όταν θέλουν να φάνε κάτι γρήγορο και χορταστικό το μεσημέρι. Τη γεμίζουν με αλλαντικά, τυριά και λαχανικά. Η Piadineria Artigianale Pascoli κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνο είναι ο «βωμός» της piadina, καθώς προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία γεμίσεων· από κοτόπουλο, καπνιστό σολωμό, τόνο και λουκάνικο μέχρι γαλοπούλα, μορταδέλα και σαλάμι αέρος. www.piadineriapascoli.it

 

Asso di Fiori για Gorgonzola

Κλείνουμε με την περίφημη Gorgonzola που πρέπει οπωσδήποτε να γευτείτε, όσο θα βρίσκεστε στη γενέτειρά της. Αν και αρκετές ιταλικές πόλεις τη διεκδικούν, η μικρή πόλη Gorgonzola στο Μιλάνο φαίνεται ότι έχει κερδίσει τον τίτλο. Θα τη συναντήσετε σε δύο εκδοχές· τη dolce που είναι πιο γλυκιά και κρεμώδης και την piccante που έχει πιο έντονη και πικάντικη γεύση. Ό, τι και αν επιλέξετε, θα το βρείτε στο Asso di Fiori, μία osteria με κουζίνα που ειδικεύεται στα ιταλικά τυριά και τα σερβίρει είτε σκέτα και ωμά είτε μαγειρεμένα και συνδυασμένα με άλλα πιάτα. Ζητήστε μία απλή πιατέλα με ποικιλία τυριών ή την πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή της με αλλαντικά και τυριά που είναι βουτηγμένα σε κρασί. Εναλλακτικά, παραγγείλτε το χοιρινό φιλέτο τους με σως από Gorgonzola. www.assodifiori.com   

Tags:Μιλάνο φαγητό 

Προηγούμενο

Αγία Παρασκευή: Τα καλύτερα τραπέζια της

Επόμενο

Νέα Σμύρνη: 7 διευθύνσεις για καλό φαγητό