Μόναχο: πού να φάτε όπως οι ντόπιοι



Αν σας ρωτούσαμε τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη φράση «φαγητό στο Μόναχο», μάλλον θα απαντούσατε λουκάνικα, χοιρινό κότσι, μπύρα, στρούντελ. Και δε θα είχατε εντελώς άδικο. Το Μόναχο όμως είναι μία από τις πιο ποικιλόμορφες πόλεις, κάτι που απεικονίζεται αναπόφευκτα και στην κουζίνα του. Έτσι, αν θέλετε να το γνωρίσετε γαστρονομικά σαν ντόπιος, πέρα από τις κλασσικές βαυαρικές του γεύσεις, θα δοκιμάσετε και πιάτα από διάφορα μέρη του κόσμου.

Ακολουθούν οι προτάσεις μας με μερικά από τα πιο δημοφιλή φαγητά των ντόπιων και τα εστιατόρια, στα οποία τα απολαμβάνουν.

 

Βαυαρικό Pretzel στο Biergarten Viktualienmarkt

Ξεκινάμε με την πιο παραδοσιακή εικόνα· pretzel και μπύρα σε έναν beer garden του Μονάχου. Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση, αυτό το ξακουστό αρτοσκεύασμα δημιουργήθηκε ακριβώς εδώ, στη νότια Γερμανία. Γιʼ αυτό και όπου βρεθείτε στο Μόναχο, θα το βρείτε σε κάθε φούρνο του. Εμείς σας προτείνουμε να το γευτείτε εντός της δημοφιλούς Viktualienmarkt που λαμβάνει χώρα όλο τον χρόνο στο κέντρο της πόλης προσφέροντας κάθε λογής ντόπια προϊόντα. Στη μέση θα δείτε το τεράστιο Biergarten που προσελκύει πλήθος ντόπιων και τουριστών. Καθίστε σε ένα τραπέζι και παραγγείλτε pretzel. Συνοδέψτε τα με μία δροσιστική μπύρα και ξεκουραστείτε χαζεύοντας την αγορά και τον κόσμο που περνάει. www.biergarten-viktualienmarkt.com

 

Kaiserschmarrm στο Fiedler & Fuchs

Αυτό το πεντανόστιμο επιδόρπιο έχει πάρει το όνομά του από τον αυτοκράτορα Franz Joseph I που το αγαπούσε ιδιαιτέρως. Πρόκειται στην ουσία για ένα αφράτο pancake κομμένο σε κομμάτια, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη και συνοδευμένο με διάφορες σάλτσες φρούτων και συνηθέστερα με σάλτσα μήλου. Αναζητήστε το στο Fiedler & Fuchs που φημίζεται για το Kaiserschmarrm του. Το σερβίρει τραγανό και καραμελωμένο με σταφίδες και αμύγδαλα. Μη φοβηθείτε την 20λεπτη αναμονή! Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει πλήρως! www.fiedlerundfuchs.de


 

Zwetschgendatschi στο Hinterhof Café

Ένα ακόμη παραδοσιακό γλύκισμα του Μονάχου που είναι αναπόσπαστο μέρος του απογευματινού καφέ των ντόπιων. Αποτελείται από ώριμα ντόπια δαμάσκηνα ψημένα πάνω σε τραγανή ζύμη και πασπαλισμένα με σουσάμι. Λόγω του ότι το κύριο συστατικό του είναι τα δαμάσκηνα, μπορείτε να το απολαύσετε, μόνο αν επισκεφτείτε την πόλη το καλοκαίρι. Σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε στο πανέμορφο Hinterhof μαζί με μία κούπα ζεστό καφέ. www.hinterhofcafe.jimdofree.com 

 

Döner στο Kebab Haus

Το γνωστό σε όλους μας ντονέρ που απολαμβάνουμε και εδώ στη Ελλάδα, φαίνεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Γερμανία από Τούρκους μετανάστες. Τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή street food της χώρας. Θα το βρείτε σε διάφορους πάγκους στην πόλη και κατά τη διάρκεια της ημέρας και αργά το βράδυ, τυλιγμένο σε πίτα με λαχανικά και σος γιαουρτιού ή και πικάντικη σος. Στο Kebab Haus θα σας το σερβίρουν με δική τους ολόφρεσκη πίτα και με διάφορες σος για να διαλέξετε. Το ντονέρ τους θεωρείται από τα καλύτερα στο Μόναχο, ενώ όσοι είστε vegeterians, μπορείτε να παραγγείλετε ντονέρ με φαλάφελ αντί για κρέας.

 

Πάπια, dumplings και λάχανο στο Wirtshaus in der Au

Ο συνδυασμός ψητής πάπιας, ντάμπλινγκ και λάχανου είναι ένα κλασσικό αγαπημένο πιάτο σε αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Συνδυάζει γλυκές και αλμυρές γεύσεις, πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και λαχανικά, όλα σε ένα πολύ ζεστό και χορταστικό πιάτο. Απολαύστε το στο πολυσύχναστο Wirtshaus στην περιοχή Au όπου το προσωπικό ντυμένο με τις τοπικές ενδυμασίες θα σας σερβίρει τη βαυαρική εκδοχή του πιάτου, με dumplings από πατάτα (KartoffelKnödel) και πλούσια σάλτσα από μήλα, κρεμμύδια και κρασί. www.wirtshausinderau.de

 

Weisswurst στο Gaststatte Grossmarkt

Το λευκό λουκάνικο είναι το πιο παραδοσιακό τοπικό έδεσμα. Φτιάχνεται από μοσχάρι και χοιρινό και εξωτερικά είναι λευκό, εξ ου και το όνομα. Σερβίρεται με γλυκιά μουστάρδα, pretzel και μπύρα. Το Gaststatte Grossmarkt στη μη τουριστική περιοχή Dreimühlenviertel είναι το κατάλληλο μέρος για να το φάτε όπως ντόπιοι. Δοκιμάστε το για πρωινό ή σίγουρα πριν το μεσημέρι, μιας και παλιότερα, όταν δεν υπήρχε η δυνατότητα ψύξης, τα λουκάνικα ετοιμάζονταν και καταναλώνονταν αμέσως, μιας και αν έμεναν ως το απόγευμα, θα χαλούσαν. Ακόμη και σήμερα αυτό έχει μείνει ως παράδοση στο Μόναχο και θεωρείται σωστό το Weisswurst να τρώγεται πριν οι καμπάνες σημάνουν μεσημέρι. www.gaststtte-grossmarkthalle.de      

 

Dal Paneer στο Indisches Fastfood

Το Μόναχο έχει αρκετούς κατοίκους από την Ινδία και το Πακιστάν που έχουν ανοίξει μαγαζιά με πιάτα της πατρίδας τους, τα οποία έχουν λατρέψει οι ντόπιοι. Ανάμεσα σε αυτά τα πιάτα ανήκει και το Dal Paneer, μία πικάντικη σούπα από φακές που μαγειρεύεται με βούτυρο, ντομάτες και τυρί. Η συνταγή τoυ Indisches Fastfood για το Dal Paneer πέρα από άκρως μυστική, είναι και άκρως νόστιμη! Οι ιδιοκτήτες φτιάχνουν επίσης υπέροχο chai masala με γάλα που μπορείτε να απολαύσετε μετά το γεύμα σας.

 

Naregj Palau στο Bamyan Narges

Ένα ακόμη πιάτο από τη διεθνή κουζίνα και συγκεκριμένα από την αφγανική, που έχουν αγαπήσει οι ντόπιοι. Πρόκειται για ψητό κρέας αρνιού συνοδευμένο με ρύζι με σαφράν και αρωματισμένο με ξύσμα πορτοκαλιού, φιστίκια και αμύγδαλα. Το trendy εστιατόριο Bamyan Narges στην περιοχή Glockenbach φημίζεται για το Naregj Palau του, το οποίο σερβίρει και με κοτόπουλο. www.bamyan.de


 

Θαλασσινά στο Opson

Κλείνουμε με γεύση Ελλάδας! Αρκετοί από τους μετανάστες που κατέφθασαν από τις μεσογειακές χώρες στο Μόναχο και τελικά εγκαταστάθηκαν εκεί, έχουν ανοίξει μαγαζιά για να προβάλλουν την παραδοσιακή τους κουζίνα. Οι ελληνικές ταβέρνες, ειδικά, έχουν κερδίσει μία σημαντική θέση στην πόλη του Μονάχου. Το μενού τους στηρίζεται στα θαλασσινά και γενικά σε απλές, αλλά νόστιμες γεύσεις που έχουν ως βάση το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά. Το Opson είναι ένα βήμα παραπέρα από τις κλασσικές ελληνικές ταβέρνες του εξωτερικού και προσφέρει μία ολοκληρωμένη ελληνική γευστική εμπειρία με πιο εκλεπτυσμένα πιάτα. Δοκιμάστε τη σπεσιαλιτέ του, το καλαμάρι με το σουσάμι, τα λαχανικά και τη σος γιαουρτιού και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Στο τέλος αν σας έχει μείνει λίγος χώρος για γλυκό, μην παραλείψετε να γευτείτε το εκμέκ κανταΐφι του. www.opson.de

Tags:Μόναχο φαγητό Γερμανία 

Προηγούμενο

Αθήνα: Τα 5 τοπ μαγειρεία στα Νότια Προάστια

Επόμενο

Λονδίνο: 8+1 οικονομικά εστιατόρια στο κέντρο