Ρώμη: πού θα φάτε την καλύτερη πίτσα



Όταν ακούτε Ρώμη, πιθανότατα το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό, είναι η πίτσα της. Θα τη βρείτε στην κλασσική στρογγυλή εκδοχή της (tonda), με το κομμάτι (al taglio), αλλά και στο οβάλ σχήμα, με το οποίο κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια (pinsa).

Εμείς σας προτείνουμε τα 10 μαγαζιά της ιταλικής πρωτεύουσας που φημίζονται για την πίτσα τους, ώστε να την απολαύσετε σε όποια μορφή και αν τη συναντήσετε.

 

Bonci Pizzarium

Ο chef Gabriele Bonci θεωρείται ο απόλυτος σταρ της ρωμαϊκής πίτσας με δυναμική παρουσία στο χώρο της al taglio pizza από το 2003. Η ζύμη που ετοιμάζει είναι πολύ τραγανή και αρωματική, ενώ τα υλικά του προέρχονται από βιολογικές φάρμες και είναι πάντα ποιοτικά και εποχιακά. Εκτός από την κλασσική πίτσα με ντομάτα και ρίγανη, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και πιο ευφάνταστους συνδυασμούς. Παράλληλα, η προνομιακή τοποθεσία του μαγαζιού κοντά στα μουσεία του Βατικανού προσφέρεται, για να σας ανεφοδιάσει μετά τις ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της πόλης. www.bonci.it

 

La Pratolina

Ένα από τα αγαπημένα στέκια των ντόπιων από το 2001. Βρίσκεται στο Prati, κοντά στο Βατικανό και είναι μία λιτή παραδοσιακή πιτσαρία με κλασσικά καρό τραπεζομάντηλα και rustic διακόσμηση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρασκευή της ζύμης, αλλά και στα υλικά που είναι ντόπια· σπεκ από το Alto Adige, παρμεζάνα από την Emilia Romagna, μοτσαρέλα από την Campania και σαλάμι ʼnduja από την Calabria. Ανοίγει μόνο το βράδυ και παρόλο που δεν είναι γνωστό στους τουρίστες, οι ντόπιοι πάντα το τιμούν, οπότε καλό θα ήταν να κάνετε μία κράτηση πριν πάτε. www.pizzerialapratolina.it

 

Piccolo Buco

Το όνομά του σημαίνει «μικρή τρύπα» και αποτυπώνει ακριβώς αυτό που είναι το Piccolo Buco· μία μικρή τρύπα γεμάτη λιχουδιές, μόλις λίγα μέτρα μακριά από την Fontana di Trevi. Το ζυμάρι του φτιάχνεται με πολύ προσοχή. Ανοίγεται με το χέρι και μετά το αφήνουν για 48 ώρες να φουσκώσει καλά, ώστε να πετύχουν μία ζύμη τραγανή και υπερυψωμένη στη γωνία, κατά το πρότυπο της ναπολιτάνικης πίτσας. Τα υλικά τους είναι ντόπια και μαγειρεύονται παραδοσιακά και το μενού τους πολύ πλούσιο για να διαλέξετε όποια πίτσα ταιριάζει στις προτιμήσεις σας. www.pizzeriapiccolobuco.it

 

Seu Pizza Illuminati

Αυτός ο κρυμμένος θησαυρός κοντά στην Trastevere λειτουργεί μόλις έναν χρόνο, αλλά έχει καταφέρει να κερδίσει ήδη μία θέση στη γαστρονομική σκηνή της Ρώμης. Η πίτσα του συνδυάζει στοιχεία της ναπολιτάνικης και της ρωμαϊκής, ενώ ο σεφ Pier Daniele Seu παντρεύει μοναδικά την παράδοση και την εποχικότητα των υλικών με κάποια πολύ δημιουργικά twists, για να σας προσφέρει μία πιο gourmet εκδοχή της πίτσας. Μπορείτε να την απολαύσετε είτε στα κλασσικά στρογγυλά τραπέζια του μαγαζιού είτε στον πάγκο που σερβίρουν μπύρα είτε στα τραπεζάκια που έχουν απευθείας θέα στον φούρνο της κουζίνας.

 

Trapizzino

Ένα street food μαγαζί που οι ντόπιοι αγαπούν πολύ. Το Trapizzino του chef Stefano Callegari προσφέρει πίτσα στο χέρι με τη μορφή σάντουιτς. Η εκλεκτή ζύμη της γεμίζεται με παραδοσιακές ρωμαϊκές νοστιμιές, όπως το coda alla vaccinara (μοσχαρίσια ουρά σιγομαγειρεμένη σε σάλτσα ντομάτας), η μοσχαρίσια γλώσσα με πράσινη σος, το trippe, ή ο πουρές από φασόλια με σοταρισμένο σικορέ. Με μόλις 4 ευρώ θα δοκιμάσετε μία εναλλακτική, αλλά πολύ χορταστική και γευστική πίτσα. Το Trapizzino θα το βρείτε σε 5 διαφορετικά σημεία μέσα στην πόλη. www.trapizzino.it

 

Emma

Ένα εστιατόριο-ορόσημο για τη ρωμαϊκή πίτσα στο κέντρο της πόλης. Φημίζεται για τη λεπτή και τραγανή κόρα του, την scrocchiarella, όπως λένε οι Ρωμαίοι, την οποία φτιάχνουν με ένα τοπικό μείγμα άλευρων. Τα υλικά που βάζουν πάνω στην πίτσα τους είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένα από τις καλύτερες περιοχές της Ιταλίας· παρμεζάνα, ρίγανη και αντζούγιες από τη Σικελία και μοτσαρέλα από το Paestum. www.emmapizzeria.com

 

180g Pizzeria Romana

Μία νέα άφιξη στα νοτιοανατολικά προάστια του Centocelle που όμως ακολουθεί πιστά την παράδοση και ως προς την παρασκευή της ζύμης και ως προς τα υλικά. Το ενδιαφέρον με αυτήν την πιτσαρία είναι ότι δεν υπάρχει καθορισμένο μενού, αλλά διαμορφώνεται κάθε μέρα ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά. Κάθε επίσκεψη σας εκεί θα είναι σίγουρα μία έκπληξη!

 

Pinsa e Buoi

Σερβίρει ρωμαϊκή pinsa με ζυμάρι που έχει φουσκώσει αργά για δύο ή και τρεις ημέρες. Πέρα από τις κλασσικές γεύσεις προτείνει και κάποιες πιο εναλλακτικές που βασίζονται σε παραδοσιακά ιταλικά πιάτα. Γιʼ αυτό και θα βρείτε επιλογές, όπως πίτσα carbonara, πίτσα cacio e pepe, πίτσα με μανιτάρια porcini, πίτσα boscaiola με λουκάνικο και πίτσα contadino με τέσσερα τυριά, αχλάδι και φουντούκια. www.pinsaebuoiristorante.com

 


Tonda

Πρόκειται για μία ακόμη δημιουργία του Stefano Callegari. Η πίτσα εδώ είναι gourmet και ο συνδυασμός των γεύσεων και των υλικών που χρησιμοποιούνται ασυνήθιστος. Αν και το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή, υπάρχουν κάποιες κλασσικές αγαπημένες γεύσεις που αν τις βρείτε, πρέπει να τις δοκιμάσετε· η senise με κρέμα από ρεβύθια, παστό μπακαλιάρο και peperone crusco ή η calzone που γεμίζεται με εποχιακά λαχανικά.

 

La Gatta Mangiona

Βρίσκεται στη Monteverde ακριβώς πάνω από την Trastevere και αποτελεί μία ασφαλή επιλογή για όποιον ψάχνει μία νόστιμη παραδοσιακή πίτσα. Λειτουργεί από το 1999 και προτεραιότητα του ιδιοκτήτη της, Giancarlo Casa, ήταν ανέκαθεν η ποιότητα των υλικών. Προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία από κλασσικές γεύσεις, αλλά και κάποιες πιο ιδιαίτερες, αφού άλλωστε είναι η πρώτη πιτσαρία που πειραματίστηκε με υλικά, όπως το καπνιστό κρέας πάπιας. www.lagattamangiona.com

Tags:Ρώμη φαγητό εστιατόρια 

Προηγούμενο

Τα γιορτινά τραπέζια της Ευρώπης

Επόμενο

Γρήγορες συνταγές για τα Χριστούγεννα