Λονδίνο: 6 ιστορικά εστιατόριά του



Η βρετανική πρωτεύουσα τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειώσει αδιαμφισβήτητα μία επανάσταση στον χώρο της γαστρονομίας· εξαιρετικά, μοντέρνα μαγαζιά διεθνής κουζίνας ανοίγουν το ένα μετά το άλλο υπό την επίβλεψη ταλαντούχων νέων chefs.

Αν, ωστόσο, θέλετε να απολαύσετε ένα αυθεντικό αγγλικό γεύμα που θα σας μείνει αξέχαστο, σας προτείνουμε να επιλέξετε κάποιο από τα κορυφαία ιστορικά εστιατόριά της που μετρούν έως και σχεδόν 3 αιώνες ζωής.

 

Wiltons

Η ιστορία του Wiltons ξεκινά το μακρινό 1742, όταν ο ιδρυτής του, George Wilton, έστησε έναν πάγκο με οστρακοειδή εντός της πολυσύχναστης αγοράς της εποχής, Haymarket. Καθώς η δημοφιλία και οι σταθεροί πελάτες του αυξάνονταν τόσο, ώστε να συμπεριλάβουν και μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο μικρός πάγκος σταδιακά εξελίχθηκε στο εστιατόριο που σήμερα αποτελεί το παλαιότερο της πόλης.

Σήμερα το Wiltons βρίσκεται στη συνοικία St. Jamesʼ του κεντρικού Λονδίνου και ξεχωρίζει για την old-school ατμόσφαιρά του. Τα φημισμένα στρείδια του κατέχουν εξέχουσα θέση στον κατάλογό του και προέρχονται από τη Loch Ryan της Σκωτίας και τη West Mersea του Essex, ενώ πιάτα, όπως το μοσχάρι Rhug Estate ή η γλώσσα Dover Sole προσφέρουν μία γεύση αυθεντικής Βρετανίας. www.wiltons.co.uk


Rules

Το oyster bar του Thomas Rules άνοιξε στο Covent Garden το 1798 και γρήγορα έγινε διάσημο για τη μπύρα, τις πίτες και τα στρείδια του. Μέχρι και σήμερα «ανταγωνίζεται» με το Wiltons για το ποιο είναι το παλαιότερο. Αποτελεί μία καθαρά βρετανική επιχείρηση και αυτό φαίνεται έντονα και από την εσωτερική του διακόσμηση· στους τοίχους κυριαρχούν φωτογραφίες και πίνακες της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ και της Μάργκαρετ Θάτσερ. Την κουζίνα του έχουν γευτεί σημαντικοί Βρετανοί λόγιοι, αλλά και celebrities, ενώ στο μενού του θα βρείτε προϊόντα από τα Βρετανικά Νησιά και εκλεκτά πιάτα με μπεκάτσα και αγριόγαλο. www.rules.co.uk  


Sweetings

Ένα ακόμη εστιατόριο που χρωστά τη δημιουργία του στα οστρακοειδή. Έχει μία ιστορία παρόμοια με αυτήν του Wiltons και ξεκίνησε πουλώντας γλώσσες, σολομούς, αστακούς και στρείδια. Το εσωτερικό του είναι πολύ vintage και τη διακόσμησή του συμπληρώνουν μπαστούνια του cricket και μαυροπίνακες, όπου αναγράφονται τα πιάτα ημέρας. Τα θαλασσινά προφανώς δεσπόζουν στον κατάλογό του. Δοκιμάστε τις παραδοσιακές potted γαρίδες και το καπνιστό χέλι και συνεχίστε με πουτίγκα με σιρόπι και ένα εξαιρετικό Welsh rarebit. www.sweetingsrestaurant.co.uk

 

The Ivy

Πρωτοάνοιξε το 1917 ως ιταλικό café, αλλά πολύ γρήγορα οι χάρτινες χαρτοπετσέτες του εξελίχθηκαν σε τραπεζομάντηλα καλής ποιότητας και το Ivy αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο επιφανή εστιατόρια του Λονδίνου. Βρίσκεται κοντά στο Covent Garden, ανάμεσα στα μεγαλύτερα θέατρα της πόλης και είναι αγαπημένο στέκι ηθοποιών και performers, ενώ συχνά θα δείτε paparazzi να περιμένουν καρτερικά απ έξω, για να φωτογραφίσουν τους επώνυμους πελάτες του. Αν και παλιότερα δε σέρβιρε καθόλου αλκοολούχα ποτά, σήμερα η σαμπάνια, τα κρασιά και τα cocktails ρέουν άφθονα μέρα και νύχτα. Κάποια από τα κλασσικά πιάτα του είναι η πίτα του βοσκού (The Ivyʼs shepherdʼs pie) και η ψαρόσουπα Κορνουάλης με σάλτσα rouille και κρουτόν. www.the-ivy.co.uk


Simpsonʼs in the Strand

Με τα πανύψηλα ταβάνια του και τους τεράστιους πολυελαίους του, το Simpsonʼs αποπνέει την ατμόσφαιρα ενός private club του 18ου αιώνα. Έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες σαν τον Charles Dickens, τον Sir Arthur Conan Doyle, μέχρι και τον φανταστικό χαρακτήρα του τελευταίου, τον Sherlock Holmes.

Εγκαινίασε το σερβίρισμα του φαγητού σε καροτσάκι, όταν ακόμη λειτουργούσε ως λέσχη σκάκι και café. Υπηρετώντας την παράδοση, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να ετοιμάζει βρετανικά, ως επί το πλείστον, πιάτα, όπως το roast beef. www.simpsonsinthestrand.co.uk

 

F Cooke

Μετρά σχεδόν 160 χρόνια λειτουργίας και οι ντόπιοι λατρεύουν το σπιτικό, ποιοτικό φαγητό του. Έχει διατηρήσει τις αυθεντικές συνταγές του ιδρυτή της, Robert Cooke, και προσφέρει τη χορταστική πίτα του με μοσχαρίσιο κρέας Σκωτίας, πουρέ πατάτας και σάλτσα σκόρδου για μόλις 5 λίρες. Ένα ακόμη δημοφιλές πιάτο του που πρέπει να δοκιμάσετε, είναι τα χέλια του που σερβίρει μέσα σε κρύο ζελέ. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα να τα πάρετε στο χέρι και να τα απολαύσετε κάνοντας βόλτα στο Λονδίνο. 150 Hoxton St., τηλ. +44 20 7729 7718

Tags:Λονδίνο φαγητό εστιατόρια 

Προηγούμενο

Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα μαγαζιά για ψάρι και θαλασσινά

Επόμενο

Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα μαγαζιά για ψάρι και θαλασσινά