Κωνσταντινούπολη: τα καλύτερα τουρκικά εστιατόριά της



Διαθέτει αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο πλούσιες και νόστιμες κουζίνες παγκοσμίως. Είτε λαχταράτε φρέσκο ψάρι είτε ένα ζουμερό αρνίσιο κεμπάπ είτε κάποιους από τους υπέροχους μεζέδες της, στα εστιατόριά της θα βρείτε γευστικά πιάτα κάθε λογής που υπόσχονται να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Εμείς σας έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα καλύτερα και σας τα παρουσιάζουμε.

 

Giritli

Λειτουργεί σε ένα εξόχως ανακαινισμένο αρχοντικό του 20ου αιώνα και ξεχωρίζει για τον κομψό εσωτερικό χώρο του, αλλά και τον υπέροχο κήπο του που ανοίγει μόλις αρχίσουν οι πρώτες ζέστες. Χαρακτηρίζεται ως ταβέρνα, αλλά είναι πιο ήσυχη και εκλεπτυσμένη από τις υπόλοιπες του είδους της. Προσφέρει ένα έτοιμο μενού με πεντανόστιμα πιάτα όλων των ειδών που συνοδεύονται από τοπικό κρασί, μπύρα ή rakilar. Οι μεζέδες του είναι χορταστικοί και φτιάχνονται με φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά. Τα ζεστά ορεκτικά του με θαλασσινά είναι εξαιρετικά, όπως και το ψήσιμο στα ψάρια του. www.giritlirestoran.com


Balik
ç
i Sabahattin

Βρίσκεται στην Παλιά Πόλη και αποτελεί σταθερό στέκι της ελίτ των Κωνσταντινοπολιτών. Τον χειμώνα σερβίρει στην κλειστή ξύλινη αίθουσά του, ενώ το καλοκαίρι στήνει τραπέζια στο πλακόστρωτο σοκάκι με τις κληματαριές. Ξεκινήστε το γεύμα σας με διάφορους μεζέδες από τον κατάλογο -σας προτείνουμε το ρύζι με σαφράν και μύδια και τη σαλάτα με μελιτζάνες- και συνεχίστε με κάποιο από τα ψητά ψάρια του. Από ποτά οι ντόπιοι επιλέγουν κυρίως το rakilar που είναι κάτι αντίστοιχο της δικής μας ρακής. Εναλλακτικά, μπορείτε να διαλέξετε ένα από τα κρασιά της λίστας του. www.balikcisabahattin.com

 

Asitane

Διαθέτει και αυτό έναν υπέροχο, ολόφυτο κήπο για το καλοκαίρι και βρίσκεται στην Παλιά Πόλη. Αναβιώνει την οθωμανική κουζίνα των αρχών του 1990 και ετοιμάζει ιδιαίτερα πιάτα που συνδυάζουν κρέας με φρούτα. Το περσικό Mahmudiye, για παράδειγμα, ανήκει στα καλύτερα του καταλόγου και είναι κοτόπουλο ψητό, σιγομαγειρεμένο με βερίκοκα, σταφίδες και αμύγδαλα. Πρόσφατα έκλεισε για ανακαίνιση, αλλά αναμένεται να ξαναανοίξει σύντομα. www.asitanerestaurant.com

 

Amedros

Έχει μία πολύ φρέσκια και μοντέρνα διαρρύθμιση με ρετρό καρέκλες σε παστέλ αποχρώσεις, ξύλινους πάγκους ιαπωνικού τύπου, διακοσμητικά μπουκάλια κρασιού και γλαστράκια με φυτά. Προσφέρει επιλογές από την τοπική, αλλά και τη διεθνή κουζίνα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το βραστό αρνάκι με λαχανικά που σιγομαγειρεύεται σε ένα σφραγισμένο πήλινο σκεύος και ανοίγει μπροστά στα μάτια σας, για να το γευτείτε ζεστό ζεστό. Στο τέλος του γεύματος θα σας κεράσουν χωνευτικό λικέρ. www.amedroscafe.com

 

Akdeniz Hatay Sofrasi

Μπορεί να μη φημίζεται για την προσεγμένη διακόσμησή του, αλλά τα πιάτα του είναι πραγματικά λαχταριστά. Για αρχή ζητήστε τη σαλάτα zahter με μείγμα μπαχαρικών και το πικάντικο muhammara dip. Από τα κυρίως, το ψητό κοτόπουλο γεμιστό με αρωματικό ρύζι θεωρείται η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Αν στο τέλος σάς έχει μείνει χώρος για επιδόρπιο, επιλέξτε το εξαιρετικό κιουνεφέ του. www.akdenizhataysofrasi.com.tr

 

Mikla

Λειτουργεί στην οροφή του ξενοδοχείου Marmara Pera και προσφέρει γεύμα με θέα την πόλη. Το εσωτερικό του είναι πολύ κομψό και έχει επιρροές από τη Σκανδιναβία. Ο σεφ του, Mehmet Gürs, έχει καταφέρει να δώσει μία νέα πνοή στην παραδοσιακή τούρκικη κουζίνα και από τα πιάτα του προτείνουμε το μπρεζέ αρνί με φουντούκια, γιαούρτι, κατσικίσιο τυρί και δαμάσκηνα, όπως, επίσης, και το παγωτό βερίκοκο με πληγούρι και σαφράν. Το έτοιμο μενού του είναι αναπάντεχα προσιτό για την ποιότητα των πιάτων του. www.miklarestaurant.com

 

Krependeki Imroz

Είναι η επιτομή της φασαριόζικης τούρκικης ταβέρνας και βρίσκεται στη συνοικία Beyoğlu. Τους τοίχους του κοσμούν φωτογραφίες διάσημων Τούρκων που το έχουν κατά καιρούς επισκεφτεί. Παρά το χαμό που επικρατεί ειδικά τα σαββατοκύριακα, η εξυπηρέτηση είναι πολύ γρήγορη και αποτελεσματική. Από τα ορεκτικά του ξεχωρίζουν η lakerda και το γιαούρτι με μυρωδικά (purslane), ενώ από τα κυρίως τα ψητά κρέατα και ψάρια. Απολαύστε τα με rakilar. www.krependekiimroz.com

 

Mürver Restaurant

Ένα πολύ κομψό εστιατόριο στη συνοικία Karaköy με ξύλινη διακόσμηση, άνετους καναπέδες, πολλά φυτά, ανοιχτή κουζίνα και μία ταράτσα που προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα στην πόλη, τον Κεράτιο Κόλπο και τον Βόσπορο. Ετοιμάζει παραδοσιακά τουρκικά πιάτα με ψητά κρέατα, τα λεγόμενα ocakbaşi, με έναν πιο μοντέρνο τρόπο. Δοκιμάστε το σιγομαγειρεμένο αρνί με firik πιλάφι, καρυκευμένο βερίκοκο και αλμυρό γιαούρτι. Είναι πραγματικά απολαυστικό! www.murverrestaurant.com

 

Çiya Sofrasi

Αν σχεδιάζετε να πάρετε το πλοίο για να περάσετε στην ασιατική πλευρά της πόλης, δε γίνεται να μην καθίσετε για ένα γεύμα στο Çiya Sofrasi. Βρίσκεται σε έναν πανέμορφο πεζόδρομο και το εσωτερικό του μοιάζει με μία πιο εξευγενισμένη εκδοχή καντίνας. Επιλέξτε τις γεύσεις που σας αρέσουν από τα καροτσάκια, γεμίστε όσο θέλετε το πιάτο σας και μετά πληρώστε βάσει του βάρους του. Οι συνταγές του φτιάχνονται με φρέσκα υλικά από όλη τη χώρα και αλλάζουν σχεδόν καθημερινά. Αν πετύχετε το ekşili bamya με αρνάκι, μπάμιες, ρεβύθια και λεμόνι, παραγγείλτε το και συνοδέψτε το με κοκκινιστό πιλάφι. www.ciya.com.tr

Tags:Κωνσταντινούπολη φαγητό εστιατόρια 

Προηγούμενο

O A. Ρουμελιώτης μαγειρευει στην SANTA LUCIA

Επόμενο

Ευρυτανία: Τα καλύτερα στέκια της