Ταξίδι στα μανάβικα

Αυτή την περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ή αλλιώς καραντίνας, ο καθένας μας προσπαθεί να μένει στο σπίτι όσο περισσότερο γίνεται. Και αν τα σχολεία και τα περισσότερα μαγαζιά έχουν κλείσει και οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουν από το σπίτι, τι γίνεται με τις καθημερινές μας ανάγκες;Πως μπορούμε να είμαστε ασφαλείς κατά την έξοδο μας για την αγορά τροφίμων και προμηθειών; Μήπως πρέπει να προτιμήσουμε την κατ’οίκον παράδοση;

Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο, το αν ανήκουμε σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες. Αν ανήκετε στην τρίτη ηλικία, έχετε ιστορικό πνευμονικής πάθησης, διαβήτη ή ακόμα κάποιο καρδιακό νόσημα, καλό είναι να αποφύγουμε ακόμα και την έξοδο για τα βασικά. Άτομα από τον κύκλο σας που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να ψωνίσουν για εσάς και να σας βοηθήσουν για τις καθημερινές ανάγκες.
Αν πάλι δεν έχετε κάποιον εμπιστοσύνης να το αναλάβει, είναι προτιμότερο να επιλέξετε την κατ’ οίκον παράδοση, παίρνοντας και πάλι τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για όποιον και από τους δύο τρόπους και αν επιλέξετε.

 Aν παραγγείλετε κατ’οίκονΖητήστε από τον διανομέα να αφήσει τα πράγματα έξω από την πόρτα σας, προκειμένου να αποφύγετε την άμεση επαφή. Μπορείτε κάνοντας την παραγγελία σας να επιλέξετε την παράδοση στην πόρτα, μια επιλογή που έχουν πλέον οι περισσότεροι προμηθευτές. Αν όχι, μπορείτε να το διευκρινίσετε στα σχόλια πριν την ολοκλήρωση της παραγγελίας. Όσο για το φιλοδώρημα, δείτε αν μπορείτε να συμπεριλάβετε στην ηλεκτρονική πληρωμή της παραγγελίας. Φυσικά το πιο σημαντικό από όλα είναι να πλύνουμε τα χέρια μας πριν και αφού παραλάβουμε την παραγγελία με νερό και σαπούνι για είκοσι τουλάχιστον δευτερόλεπτα.

 Αν βγείτε για να κάνετε τα ψώνια σας


Επιλέξτε κάποια ώρα που δεν υπάρχει συνωστισμός. Η απόσταση ασφαλείας από άλλα άτομα, σίγουρα είναι ένα δραστικό μέτρο. Αν παρόλα αυτά συναντήσετε αρκετό κόσμο κατά τα ψώνια σας, φροντίστε να πάρετε τα απαραίτητα και να φύγετε το συντομότερο. Ακόμα και αν δείτε κάποιο γνωστό σας, χαιρετήστε από μακριά. Οι χειραψίες και οι αγκαλιές είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε.
Να έχετε μαζί σας αντισηπτικά μαντηλάκια ώστε να καθαρίσετε το καρότσι ή το καλάθι. Τα γάντια δεν είναι καλή επιλογή , αφού αν πιάσετε ένα «μολυσμένο» αντικείμενο, τότε θα μολύνετε και το επόμενο αντικείμενο που θα πιάσετε. Μην αγγίζετε το πρόσωπο σας και χρησιμοποιήστε
 αντισηπτικό χεριών αφού πληρώσετε.   

 Πώς να τακτοποιήσετε τα ψώνια σας στο σπίτι


Θα πρέπει αν απολυμάνετε όλες τις συσκευασίες : κουτιά, μπουκάλια,  βάζα από γυαλί, μέταλλο, πλαστικό κλπ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικά μαντηλάκια ή να δημιουργήσετε το δικό σας αραιό διάλυμα με χλωρίνη : αναμείξτε περίπου τρία κουτάλια του γλυκού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό. Καθαρίστε με αυτό τις επιφάνειες και αφήστε τα να στεγνώσουν για ένα λεπτό πριν τα τακτοποιήσετε.
Όσο για τα φρούτα και τα λαχανικά ,οι κανόνες παραμένουν όπως τους ξέραμε και πριν. Βάλτε τα κάτω από τη βρύση, και χρησιμοποιήστε καθαρά χέρια για να τρίψετε οποιοδήποτε χώμα ή βρωμιά. Το σαπούνι δεν είναι απαραίτητο, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβές αν μείνει στο προϊόν. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ λίγες οι ενδείξεις ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί από τα φρούτα και τα λαχανικά.
Αφού τα τακτοποιήσετε, απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες που έχουν αγγίξει οι σακούλες σας. Γενικά είναι καλό να καθαρίζετε τις επιφάνειες μετά από κάθε χρήση.

Το συμπέρασμα

Σίγουρα όλοι μας ,σ’ αυτό το διάστημα, έχουμε ανάγκη να κάνουμε τα ψώνια μας. Το κλειδί είναι να το κάνουμε έξυπνα και με σύνεση , ώστε να αποφύγουμε το ρίσκο να μεταδώσουμε τον ιό, ειδικά στους πιο ευαίσθητους.
Τα υγιή άτομα που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες , δεν πρέπει απαραίτητα να αποφεύγουν να πηγαίνουν για τα ψώνια, αλλά πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής που αναφέραμε και να αποφεύγουν τις στενές επαφές. Προτιμήστε τα συνοικιακά μπακάλικα όταν μπορείτε, για να αποφύγετε τον συνωστισμό.
Αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες, προσπαθήστε να αποφύγετε να πάτε για ψώνια. Επιλέξτε την παράδοση κατ’ οίκων ή τη βοήθεια κάποιου δικού σας, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. 

Tags:φαγητό τι να κάνω 

Προηγούμενο

Τα καλύτερα street food μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη

Επόμενο

Tα 10 καλύτερα μανάβικα της Αθήνας