Χορτοφαγικό κέικ ντομάτας από την Amanda Cohen, βραβευμένης σεφ


Ένα ιδιαίτερο κέικ, με αλμυρή και γλυκιά γεύση ταυτόχρονα. Από την αναγνωρισμένη σεφ και ιδιοκτήτρια του Dirt Candy, ενός βραβευμένου και πολύ δημοφιλούς vegetarian εστιατορίου στη Νέα Υόρκη, του πρώτου χορτοφαγικού που απέσπασε δύο αστέρια από τους New York Times.

Υλικά
(για 10-11 μερίδες) 

700 γρ. ντοματίνια τσέρι, ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες 
12 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο συν λίγο περισσότερο για το ταψί 
1 φλιτζάνι συν 2 1/2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζανιού σκόνη ντομάτας έτοιμη ή σπιτική 
1 1/2 κ.γ. μπέικιν παουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι
6 κ.σ. ζάχαρη
3 αυγά
1/4 φλιτζανιού γάλα
220 γρ. φέτα
1/2 φλιτζάνι συν 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος



Εκτέλεση 
1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα ντοματίνια με το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα.
2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και λαδώνουμε με βούτυρο. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ, χτυπάμε μαζί το αλεύρι, τη σκόνη ντομάτας, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη, Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Προσθέτουμε τα ξηρά συστατικά και ανακατεύουμε μέχρι να συνδυαστούν. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε, γυρίζοντας το κέικ από την άλλη πλευρά στα μισά του ψησίματος, μέχρι να πάρει ένα σκούρο πορτοκαλί χρώμα (περίπου 15 λεπτά). Το αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα το κόβουμε σε κυκλικά κομμάτια.
3. Καπνίζουμε τη φέτα σε ειδικό κουτί καπνίσματος φαγητού για 20 περίπου λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τη μεταφέρουμε στο μπλέντερ μαζί με την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. 
4. Για να σερβίρουμε, βάζουμε από ένα στρογγυλό κομμάτι κέικ σε κάθε πιάτο και προσθέτουμε από πάνω 1 κ.σ. από την κρέμα φέτας και στην κορυφή 4 μισά μαριναρισμένα ντοματίνια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.

Πηγή: www.saveur.com

Προηγούμενο

Οι 10 πιο γλυκές προτάσεις στα προάστια της Αθήνας

Επόμενο

Ψητά ρεβίθια με μέλι και κανέλα από τον Bobby Flay