Oι 10 τοπ προορισμοί της Ευρώπης για τους λάτρεις του φαγητού.

Για τους λάτρεις του φαγητού κάθε ταξίδι  είναι και μια ευκαιρία για να ανακαλύψουν το επόμενο γεύμα που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό τους, στα μέρη εκείνα όπου το φαγητό είναι σοβαρή υπόθεση. Από εστιατόρια Michelin μέχρι ρουστίκ επιλογές και ταβέρνες δίπλα στο κύμα, ταξιδεύουμε νοερά και γευόμαστε τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες της Ευρώπης.

Μπόρνχολμ, Δανία
Μια γιορτή στην έρημο 
Μόλις μιάμιση ώρα από τη Δανία με το πλοίο το Μπόρνχολμ βρίσκεται στην Βαλτική Θάλασσα ,σε κοντινή απόσταση από τη Σουηδία και την Πολωνία. Εδώ και ο καιρός είναι ζεστός και ηλιόλουστος, ενώ η ακτογραμμή από γρανίτη που απορροφά την θερμότητα και διατηρεί τον καιρό ήπιο μέχρι το φθινόπωρο γεγονός που ευνοεί τις καλλιέργειες και την παραγωγή άφθονων τοπικών προϊόντων. Στο βραβευμένο με Michelin Kadeau θα δοκιμάσετε γαρίδες με κάλε και καλαμπόκι με θέα τα κύματα. Για πιο χαλαρές καταστάσεις προτιμήστε το Sommer Pony και την ανοιχτή για όλους αγορά Gaarden ,όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής και ζύμωση μπύρας. 



Xώρα των Βάσκων
Δείπνο με αστέρια Michelin
Όταν έρχεται στο φαγητό, η χώρα των Βάσκων δεν είναι ούτε Ιταλική ούτε Γαλλική, αλλά έχει την δική της πορεία που μετρά χρόνια γνώσης. Επίκεντρο η παραθαλάσσια πόλη San Sebastian που λάμπει με τα 18 Michelin αστέρια της και πιο λατρεμένο εστιατόριο της το Mugaritz, σε ένα παραδοσιακό σπίτι στους λόφους. Μία ώρα μακριά θα βρείτε το Asador Etxebarri, τρίτο στην λίστα των καλύτερων εστιατορίων του 2019. Φυσικά δεν μπορεί κανείς να παραλείψει το Αrzak, το εστιατόριο-θεσμό του San Sebastian, με τρία Michelin από το 1989.

Κορνουάλη,Αγγλία
Ακολουθήστε τους καλύτερους σεφ του Ηνωμένου Βασιλείου
Ταξιδεύοντας μέχρι την Κορνουάλη νιώθει κανείς ότι βρέθηκε σε κάποια εξωτική παραλία της Καραϊβικής. Το μέρος αυτό όχι μόνο προμηθεύει με φρέσκα υλικά όλα τα εστιατόρια της χώρας, αλλά είναι και το μέρος που ανέδειξε μερικούς από τους τοπ σεφ της. Αποτελεί ίσως τον πιο συναρπαστικό foodie προορισμό για να μείνει κανείς, αφού εκεί θα βρείτε το Coombeshead Farm,όπου δύο από τους καλύτερους σεφ του Ηνωμένου Βασιλείου ,ο April Bloomfield και οTom Adams, θα σας υποδεχτούν με φαγητό μαγειρεμένο από τα υλικά της φάρμας. 



Κοπεγχάγη ,Δανία 
Σκανδιναβική κουζίνα νέας γενιάς
Από τους πιο τοπ προορισμούς για φαγητό,η Σκανδιναβική αυτή πόλη δεν εφησυχάζεται ποτέ. Αν και το Noma,το πιο διάσημο εστιατόριο παγκοσμίως δεν έχει σταματήσει να φιγουράρει στην λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια από το 2006 και το ολοκαίνουριο του αδερφάκι Νoma 2.0 από το 2018 ,η πόλη δεν έχει σταματήσει επίσης να εξελίσσεται και να μας εκπλήσσει. Πολλοί από τους σεφ του Noma,έχουν κάνει τα δικά τους άκρως επιτυχημένα εγχειρήματα, όπως το Amass και το 108.Ακόμα και όταν έρχεται στο πρωινό η Κοπεγχάγη δεν αστειεύεται, και μια επίσκεψη στο Mirabelle, σε μια από τις πιο cool γειτονιές της, θα σας πείσει.



Ίμπιζα, Ισπανία
Από την φάρμα στο πιάτο 
Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς την ‘Ιμπιζα σε μια λίστα για τοπ γευστικούς προορισμούς. ‘Ομως μακριά από τα μεγάλα κλαμπ και τα πομπώδη ξενοδοχεία του νότου, υπάρχει η αγνή αγροτική πλευρά του νησιού.  Στις πολύχρωμες σαλάτες και στις μακαρονάδες με τα ολόφρεσκα υλικά των εστιατόριων θα βρείτε όλες τις γνήσιες γεύσεις από τις φάρμες των αγροτών, ενώ στις αγροικίες, όπως η La Granja (μια αγροικία 300 ετών σε μια φυτεία 24 στρεμμάτων από τον πρώην CEO της Design Hotels) θα δοκιμάσετε μοναδικά σπιτικά δείπνα στους κοινόχρηστους πίσω κήπους.

Γαλικία ,Ισπανία 
Γευστικές εμπειρίες που περνούν απαρατήρητες 
Mε αφορμή μια επίσκεψη στο Camino de Santiago, δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει την Γαλικία, μια παραλιακή πόλη με παραγωγή ντόπιων κρασιών που θα ταιριάξετε τέλεια με το φρέσκο χταπόδι και τα οστρακοειδή. Με το North West Iberia Wine Toursμπορείτε να επισκεφτείτε μερικούς από τους καλύτερους αμπελώνες. Διαφορετικά ένα πέρασμα από τα winebars, δοκιμάζοντας tapas από στρείδια,φύκια και σαρδέλες θα είναι σίγουρα μια μοναδική γευστική εμπειρία.




Λυών, Γαλλία
Κλασσική Γαλλική κουζίνα
Ένας πραγματικός γαστρονομικός προορισμός. Ένα μέρος που οι κορυφαίοι σεφ έκαναν τα πρώτα τους βήματα και όπου η νέα γενιά πρωτοπορεί και βάζει την δική της πινελιά σε μια παράδοση εκατοντάδων ετών. Γευτείτε την πραγματική τοπική κουζίνα σε ρουστίκ εστιατόρια και όχι τα φαντεζί πιάτα των ακριβών εστιατορίων. Φυσικά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τα 20 περίπου αυθεντικά bouchon,τα μοναδικά μπιστρό που θα βρείτε στην Λυών,τα περισσότερα από αυτά στην οδό Saint Jean. Aπολαύστε ένα coqauvin and cardon augratin και συνεχίστε τη βόλτα σας στις τοπικές αγορές, όπως η Saint Antoine και η Les Halles.

Σίφνος,Ελλάδα 
Μια νησιώτικη γεύση
Η Σίφνος υπήρξε ένας από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς για πάνω από 100 χρόνια και όχι χωρίς λόγο. Το 1910 ο διάσημος πλέον νησιώτης Νικόλαος Τσελεμεντές ξεκίνησε να δημοσιεύει συνταγές, και το όνομα του έμελλε να είναι συνώνυμο της ελληνικής κουζίνας μέχρι και σήμερα.  Στις παραθαλάσσιες ταβέρνες, όπως η Χερσόνησος, θα δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι και καλοψημένο αστακό με θέα το Αιγαίο. Στην παραλία του Πλατύ Γυαλού θα βρείτε πλήθος από ταβέρνες με χαλαρή ατμόσφαιρα,γεμάτες όμως από τουρίστες και ντόπιους, ενώ στα σοκάκια θα δοκιμάσετε τα φημισμένα ρεβύθια στιφάδο και αργοψημένο κατσίκι.



Γκάλγουεϊ ,Ιρλανδία 
Για τα τοπικά προϊόντα 
Αν βρεθείτε στην boho πόλη του Γκάλγουεϊ, φροντίστε να έχετε κλείσει ένα τραπέζι στο Aniar, με τα δύο αστέρια Michelin, και δοκιμάστε παγωτό από στρείδια με αφρό πατάτας ή στο Loam όπου θα δοκιμάσετε μια σειρά από εννέα πιάτα αλλά και πλατώ τυριών και αλλαντικών με καπνιστό λαρδί και το καλύτερο Ιρλανδικό τυρί. 



Βόρειο Μπέργουικ,Σκωτία
Για τους τοπικούς σεφ
Τα τελευταία χρόνια οι καλύτεροι σεφ του Εδιμβούργου έχουν συσπειρωθεί σε αυτή την γωνιά της χώρας ,σχεδόν μια ώρα μακριά, με σκοπό να κάνουν το Μπέργουικ τον πιο inγαστρονομικό προορισμό της Σκωτίας. Τα ξεχασμένα μαγαζιά της High Street, μετατρέπονται σε ψαγμένα αρτοποιία και τα καλά εστιατόρια κάνουν δυναμική εμφάνιση το ένα μετά το άλλο .Πιείτε μοναδικό καφέ στο cosy Steampunk Coffee Roasters,και δοκιμάστε τα αρτοσκευάσματα τουBostock Bakery.Στο Lobster Shack μπροστά στο λιμάνι θα δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι, ενώ στο NBD istillery θα πιείτε dry τζιν, βότκα εσπεριδοειδών και μαύρο ρούμι. 

Tags:φαγητό τι να δω αξιοθέατα 

Προηγούμενο

10+1 ψαγμένα κρεοπωλεία της Αθήνας

Επόμενο

Η αποτοξινωτική σούπα της celebrity σεφ Giada De Laurentiis