Φιλέτο σολομού με σπανάκι σε φύλλο σφολιάτας από τον Marcello Tully, σεφ του Kinloch Lodge στο Isle of Skye της Σκωτίας

Γευστικότατη πίτα με ζουμερό σολομό και μια πλούσια σάλτσα από σπανάκι και τυρί τυλιγμένα σε χρυσαφένιο φύλλο σφολιάτας. Ένα από τα καλύτερα πιάτα του Βραζιλιάνου, βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Marcello Tully, ο οποίος έχει μετατρέψει το ξενοδοχείο-εστιατόριο Kinloch Lodge, στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Σκωτίας, σε πρώτης τάξης γαστρονομικό προορισμό. 

Υλικά
(για 4 άτομα)

2 φύλλα σφολιάτα
700 γρ. φιλέτο σολομού χωρίς κόκαλα και δέρμα
2 κρόκοι αυγών χτυπημένοι
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα τυριού-σπανακιού
600 ml γάλα
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
150 γρ τυρί τσένταρ (ή άλλο παρόμοιο τυρί)
200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού
60 γρ. κουκουνάρι
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι το σκόρδο και το σπανάκι μέχρι να μαραθεί.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι και θερμαίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει το μείγμα να γίνεται πιο παχύρευστο. Τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φύλλα σπανακιού από το τηγάνι, το κουκουνάρι, αλατοπίπερο και το τυρί. 
3. Σε ένα αντικολλητικό ταψί τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε πάνω τα φιλέτα του σολομού αλατοπιπερωμένα και από πάνω τη γέμιση από την κατσαρόλα. Με ένα πινέλο μαγειρικής αλείφουμε τις άκρες της σφολιάτας με αυγό και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Πιέζουμε τις άκρες από τις δύο σφολιάτες με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσουν. Με το πινέλο αλείφουμε την πάνω σφολιάτα με το χτυπημένο αυγό.
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Το σερβίρουμε ζεστό.

Πηγή: www.greatbritishchefs.com

Προηγούμενο

Χειροποίητα ραβιόλια με ρικότα από τον Massimo Spigaroli, σεφ του Antica Corte Pallavicina

Επόμενο

Πίτσα με άγρια μανιτάρια και τηγανητό αυγό από τον Jean-Georges Vongerichten, σεφ του νεοϋορκέζικου Jean Georges