8 γευστικά ταξίδια στη Βόρεια Ευρώπη.

Μια περιήγηση στις ακτές της Βόρειας Ευρώπης προσφέρει ευκαιρίες να δοκιμάσετε φαγητά που είναι τόσο διαφορετικά όσο και τα όμορφα τοπία και τα αξιοθέατα που θα συναντήσετε στη διαδρομή σας. Από το smørrebrød έως - για τους πραγματικά γενναίους - καρχαρίες, κάθε χώρα έχει τη δική της ξεχωριστή κουζίνα. Εδώ θα βρείτε 8 γευστικά ταξίδια για μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες στις πρωτεύουσες του βορρά. 


Καρχαρίας στο Ρέικιαβικ
Ο Kaestur Hakarl έχει αποκτήσει θρυλική φήμη ως ένα από τα πιο διαβόητα φαγητά της Ισλανδίας και οι επισκέπτες το αντιμετωπίζουν με ένα μείγμα φόβου και περιέργειας. Το κρέας καρχαρία επεξεργάζεται με μια διαδικασία ζύμωσης και κατόπιν διατηρείται έως και πέντε μήνες. Το τελικό αποτέλεσμα έχει μια πολύ έντονη μυρωδιά αμμωνίας, αλλά οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι η πραγματική γεύση είναι πολύ διαφορετική. Πιθανώς καλύτερα να το συνοδεύσετε με ένα ισχυρό ισλανδικό Brennivín, ή schnapps. Οι λιγότερο γενναίοι μπορούν απλά να μάθουν γι 'αυτό στο Μουσείο Καρχαρία Bjarnahöfn στη χερσόνησο Snaefellsnes.

Smørrebrød στην Κοπεγχάγη
Τα κεφτεδάκια, το χαβιάρι, τα αλλαντικά, τα ψάρια και το τυρί είναι μερικά μόνο από όσα θα βρείτε στο ανοιχτό σάντουιτς της Δανίας που αποτελεί το βασικό στοιχείο της κουζίνας της από το 19ο αιώνα. Σήμερα σερβίρεται παντού, από σνακ μπαρ έως fancy εστιατόρια, με φρέσκα υλικά σε φέτες ψωμιού σίκαλης - αν και ο καπνιστός σολομός σερβίρεται συνήθως σε λευκό. Το οικογενειακό εστιατόριο πέμπτης γενιάς Ida Davidsen, δίπλα στο παλάτι Amalienborg, βρίσκεται στο Guinness Book of Records για το μεγαλύτερο μενού στον κόσμο με περισσότερες από 175 ποικιλίες.



Κama στο Ταλίν
Ένα μείγμα από ψητό κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και αλεύρι μπιζελιού, το kama είναι ένα κλασικό πιάτο που είναι σχεδόν μοναδικό για την Εσθονία. Ιστορικά, ήταν ένα βολικό φαγητό που δεν απαιτούσε ψήσιμο και θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε εύκολο σνακ τυλίγοντας το σε βούτυρο ή λαρδί. Σήμερα χρησιμοποιείται για να φτιάχνει πολύ πιο εύγευστα κέικ, μους, επιδόρπια και αλμυρά σνακ. Οι ντόπιοι ανακατεύουν επίσης το kama με το βουτυρόγαλα ή το κεφίρ και το τρώνε για πρωινό ως ένα είδος μούσλι.

Κεφτεδάκια στη Στοκχόλμη
Το Köttbullar, ή κοινώς τα κεφτεδάκια, είναι βασικά Σουηδικά και όλοι έχουν την αγαπημένη τους συνταγή (συνήθως από τη μητέρα τους). Σε αντίθεση με τα κεφτεδάκια που σερβίρονται σε σάλτσα ντομάτας, η σουηδική έκδοση είναι φτιαγμένη από αλεσμένο χοιρινό και μοσχάρι, κρέμα, αυγό και κρεμμύδι και τρώγεται με κρεμώδη πουρέ πατάτας, πλούσια σάλτσα, μαρμελάδα lingonberry και αγγουράκι τουρσί. Το People στην περιοχή Södermalm της Στοκχόλμης, είναι η πρώτη «μπουτίκ με κεφτεδάκια» της πόλης που σερβίρει διάφορες ποικιλίες βιολογικών κεφτέδων, που κυμαίνονται από κόκορα έως βόδι, αγριογούρουνο, χοίρο, σολομό, τάρανδο, γαλοπούλα αλλά και χορτοφαγικά. 
Fårikål στο Όσλο
Κερδίζοντας μια δημόσια ψηφοφορία ως το εθνικό πιάτο της Νορβηγίας, αυτό το πλούσιο και εξαιρετικά αργό μαγειρευτό στιφάδο χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Απλά φτιαγμένο με αρνί και λάχανο αρωματισμένο με πιπέρι, για να διατηρηθεί η τέχνη της σωστής προετοιμασίας του πιάτου, οι Νορβηγοί διδάσκονται πώς να το φτιάξουν στο δημοτικό σχολείο. Παραδοσιακά σερβίρεται το φθινόπωρο, ενώ το fårikål είναι τόσο αγαπητό από τους Νορβηγούς που έχει ακόμη και τη δική του «ημέρα γιορτής» το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

Borscht στην Αγία Πετρούπολη
Μπορεί να προέρχεται από την Ουκρανία, αλλά στις μέρες μας αυτή η κόκκινη σούπα σχετίζεται με τη Ρωσία και εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε μενού της Αγίας Πετρούπολης. Το όνομά της προέρχεται από το bŭrščǐ,  ένα φυτό που βρίσκεται σε φυτώρια και αγρούς που ήταν το αρχικό κύριο συστατικό. Τα παντζάρια στη συνέχεια ανέλαβαν και οι συνταγές συχνά περιλαμβάνουν λάχανο, πατάτα, κρεμμύδι, καρότο και ντομάτα. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, ανάλογα με την εποχή, ενώ παραδοσιακά συνοδεύεται από μια γενναιόδωρη κουταλιά smetana (ρωσική ξινή κρέμα) και μικρά ψωμάκια που ονομάζονται pampushki.


Jānu siers στη Ρίγα
Αυτό το τυρί γάλακτος είναι το γαστρονομικό επίκεντρο του εορτασμού του καλοκαιρινού ηλιοστασίου στην πρωτεύουσα της Λετονίας. Τα αυγά και το βούτυρο συχνά προστίθενται στο μείγμα για επιπλέον κρεμώδη υφή, ενώ οι σπόροι δίνουν στο τυρί την αναγνωρίσιμη γεύση και το στρογγυλό σχήμα που συμβολίζει τον ήλιο. Το τυρί έχει λάβει το καθεστώς της Εγγυημένης Παραδοσιακής Ειδικότητας της ΕΕ (TSG) σε αναγνώριση της μακράς ιστορίας του και παρόλο που σχετίζεται με το ηλιοστάσιο, είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο και συχνά σερβίρεται ως σνακ με  την τοπική μπύρα.

Karjalanpiirakka στο Ελσίνκι
Αυτά τα αρτοσκευάσματα προέρχονταν από την ανατολική περιοχή της Φινλανδίας με το ίδιο όνομα. Σχεδιασμένα για να ταιριάζουν στο χέρι σας και να λιώνουν στο στόμα σας, οι μικρές πίτες γεμίζουν με πατάτες, ρύζι και καρότα και συχνά συμπληρώνονται με βούτυρο αναμεμειγμένο με βραστό αυγό για ένα νόστιμο σνακ ή μεσημεριανό γεύμα. Για κάτι πιο χορταστικό, τα kalakukko είναι τα μεγαλύτερα ξαδέλφια του karjalanpiirakka - μεγαλύτερου μεγέθους και φτιαγμένα με ψάρια, συνήθως από μια μικρή ποικιλία ρέγγας που ονομάζεται muikku.

Tags:φαγητό Βόρεια Ευρώπη γαστρονομία 

Προηγούμενο

Τα πιο δημοφιλή επιδόρπια από όλο τον κόσμο.

Επόμενο

Οι 10 καλύτερες σοκολατοποιίες στον κόσμο.