5 λάθη που κάνουμε όταν παραγγέλνουμε κρασί

Όσο και να μας αρέσει το κρασί, τα λάθη που κάνουμε μερικές φορές τη "δύσκολη" στιγμή της επιλογής δεν μας αφήνουν να το απολαύσουμε όπως του αξίζει. Παρακάτω θα δείτε τι δεν πρέπει να κάνετε όταν παραγγέλνετε ένα μπουκάλι ή ποτήρι κρασί. 


Μην διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις
. Δεν υπάρχει «χαζή» ερώτηση όσον αφορά το κρασί. Σίγουρα δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο σερβιτόρος ή ο σομελιέ θα ακούσει ερωτήσεις όπως «τι σημαίνει γεμάτο σώμα». Μη διστάσετε να ζητήσετε να σας δώσει τα «φώτα» του. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για το κρασί, τόσο περισσότερο το απολαμβάνουμε.

Μην μένετε στα ίδια. Διαβάστε με προσοχή τη λίστα και ανοίξτε το μυαλό σας σε διαφορετικές ποικιλίες και περιοχές. Μην μείνετε μόνο στα γνωστά. Ζητήστε από τον σομελιέ να σας προτείνει κάτι διαφορετικό από αυτό που συνήθως απολαμβάνετε.Μην επιλέγετε το δεύτερο πιο φτηνό κρασί στη λίστα Όλοι το έχουμε κάνει, ειδικά σε μικρότερη ηλικία, με τη λογική ότι θέλουμε απλώς να πιούμε ένα κρασί χωρίς να δώσουμε πολλά αλλά και χωρίς να δείξουμε ότι διαλέξαμε το φτηνότερο της λίστας. Προτιμήστε να ενημερώσετε τον υπεύθυνο για την τιμή που θέλετε να πληρώσετε και για τα κρασιά που σας αρέσουν. Μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχουν δύο επιλογές στα γούστα σας και η φτηνότερη να είναι η καλύτερη για εσάς. 

Μην μυρίζετε το φελλό. Σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν πολλοί, η μυρωδιά του φελλού δεν θα σας πει τίποτα για ένα κρασί. Η μόνη πληροφορία που μπορεί να προσφέρει ένας φελλός είναι να επιβεβαιώσει το εμπορικό σήμα του παραγωγού και το έτος της σοδειάς. Μυρίστε το κρασί για να καταλάβετε αν είναι καλό ή κακό.Μην παραγγείλετε κρασί αν δεν δείτε πρώτα το μενού Πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να παραγγείλουμε γρήγορα ένα κρασί που γνωρίζουμε για να ξεκινήσουμε τη βραδιά μας. Δεν πρέπει όμως να το κάνουμε πριν ρίξουμε μια ματιά πρώτα στο μενού με τα πιάτα. Κι αυτό γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα κρασιά που ταιριάζουν με συγκεκριμένα πιάτα ενός καταλόγου.

Tags:κρασί 

Προηγούμενο

Σαντορίνη: Τα καλύτερα οινοποιεία της

Επόμενο

Κτήμα Γεροβασιλείου: Ένα διήμερο αφιερωμένο στο κρασί