Κτήμα Γεροβασιλείου: Σημείο αναφοράς.


Ο παράδεισος των οινόφιλων κρύβεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη: Στο χωριό Επανομή, όπου με μεράκι ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου μετέτρεψε τον οικογενειακό αμπελώνα σε σύγχρονο κέντρο αμπελοοινικού πολιτισμού. 


Αφήνεις την πόλη της Θεσσαλονίκης και κατευθύνεσαι ανατολικά, προς Επανομή. Μόλις 15 λεπτά από το αεροδρόμιο Μακεδονία, βρίσκεσαι στο χωριό της Επανομής -ένα όμορφο αγροτικό χωριό, που κατοικείται αδιάκοπα εδώ και 6.000 σχεδόν χρόνια!- και στο Κτήμα Γεροβασιλείου. 


Στο ιδανικό μικροκλίμα της Επανομής επέλεξε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου να αναβιώσει τα 12 στρέμματα πατρικής γης. Σήμερα ο ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας 720 στρεμμάτων εκτείνεται στις πλαγιές της Επανομής, δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο με τη θέα της κοντινής θάλασσας, αλλά και το επιβλητικό βουνό του Ολύμπου στις απέναντι ακτές. Κυρίως ελληνικές, αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα. Κυρίαρχη η Μαλαγουζιά, η ελληνική ποικιλία που διέσωσε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, οινοποιώντας την για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ‘70. Η υψηλή κατάρτιση της ομάδας των γεωπόνων, εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα στη διαχείριση του αμπελώνα, συνδυάζοντας τη χειρωνακτική εργασία με νέες τεχνικές και μεθόδους.


Η δημιουργία του οινοποιείου μέσα στον αμπελώνα, εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες οινοποίησης, εμφιάλωσης, παλαίωσης και συντήρησης. Ο σύγχρονος εξοπλισμός, οι κτιριακές υποδομές και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό συνεργάζονται και αποδίδουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ποιοτική δυναμική του σταφυλιού σε ποιοτικά κρασιά, χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της Επανομής. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διακρίσεις που λαμβάνουν κάθε χρόνο τα κρασιά, εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και η ολοένα πιο δυναμική παρουσία τους στο εξωτερικό.

Στην επόμενη σελίδα θα βρείτε πληροφορίες για το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου.

Προηγούμενο

Αθήνα: Τα wine bars που λατρέψαμε

Επόμενο

Τα 6 ξενοδοχεία της Ευρώπης που μπορείτε να κοιμηθείτε μέσα σε βαρέλια κρασιού