Τα καλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας

Τοπία που θα ζήλευε ο κορυφαίος ιμπρεσιονιστής και θέα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Η μυρωδιά του μούστου μπερδεύεται γλυκά με αυτή των δρύινων βαρελιών που φυλάσσουν υπομονετικά το πολύτιμο περιεχόμενό τους στα δροσερά κελάρια. Κι εμείς περιμένουμε με ενθουσιασμό να ανοιχτεί το πρώτο βαρέλι της νέα σοδειάς. Παίρνουμε τον Δρόμο του Κρασιού σε μια μεθυστική διαδρομή 4000 ετών και γνωρίζουμε μερικά από τα καλύτερα επισκέψιμα οινοποιεία της Ελλάδας. Η Τοσκάνη και το Μπορντό μπορούν να περιμένουν.


Νάουσα
Κερδίζει άνετα τον τίτλο της άτυπης οινικής πρωτεύουσας της βόρειας Ελλάδας αφού αποτελεί την πιο διάσημη περιοχή παραγωγής κρασιού. Εδώ ωριμάζει η πιο εκλεκτή ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, το ξινόμαυρο, ενώ στην περιοχή υπάρχει σημαντικός αριθμός επισκέψιμων οινοποιείων. Στη Νάουσα, άλλωστε, λειτουργούσε το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, που στεγαζόταν στο παραδοσιακό-διατηρητέο, ανακαινισμένο κτίριο Ι. Μπουτάρη του 1908. Στους χώρους του παρουσιαζόταν όλη την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής κρασιού - από τον αμπελώνα μέχρι την αποθήκευση του σε βαρέλια - καθώς επίσης και μικροαντικείμενα που είναι απαραίτητα για την διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης του κρασιού.

Μπουτάρης Οινοποιητική Από εδώ ξεκίνησε πριν από 130 χρόνια η πορεία της εταιρίας που ανέδειξε το ελληνικό κρασί εντός και εκτός συνόρων και πρωταγωνιστεί στην εξέλιξη της ελληνικής οινοποιίας μέχρι και σήμερα. Η ιστορική κάβα του Οινοποιείου είναι μια από τις μεγαλύτερες κάβες παλαίωσης με περισσότερα από 3.000 βαρέλια και τα παλαιότερα ελληνικά κρασιά στην Ελλάδα. Η επίσκεψη στους χώρους του οινοποιείου περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και στις κάβες παλαίωσης, παρακολούθηση ενός πολυθεάματος με την ιστορία της εταιρίας και του κρασιού και γευστικές δοκιμές οίνων σε συνδυασμό με παραδοσιακές τοπικές συνταγές (Στενήμαχος, Νάουσα, τηλ.: 23320 59700, www.boutari.gr).


Φαγητό
Σπονδή Κομψό εστιατόριο στο κέντρο της Νάουσας με γνήσια Ναουσαίικα πιάτα, μεζέδες και χορταστικές σαλάτες. Από τις καλύτερες επιλογές το μοσχάρι με ψητά λαχανικά και μανιτάρια και το λουκάνικο σβησμένο με ξινόμαυρο. Πολύ μεγάλη η κάβα κρασιών του (Πλατεία Καρατάσου 17, τηλ.: 23320 22233, από €12 το άτομο).


Μέτσοβο
Με αυθεντική και γήινη γοητεία, η Ήπειρος έμεινε πίστη σε κάθε της ιδιομορφία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Τα πρόσωπα των ανθρώπων της, αδρά και ξεκάθαρα λες και έχουν κληρονομήσει τα σκληρά και αναλλοίωτα χαρακτηριστικά των αιώνιων βουνών, αλλά και κάτι από την δροσιά και την ανεξαρτησία των ορεινών ανέμων. Μεγάλοι κληρονόμοι των βουνών, με τις δασωμένες πλαγιές και τις απόκρημνες χαράδρες τους και τα έργα των ανθρώπων, τα πετρόχτιστα ορεινά χωριά της που μπορείς να πιστέψεις ότι δεν χτίστηκαν αλλά φύτρωσαν, τα παλιά τοξωτά γεφύρια που στεφανώνουν τα αφρισμένα ποτάμια και τα μοναχικά καταφύγια στα οροπέδια με τις γαλήνιες λίμνες της. Ανέγγιχτη άγρια φύση και ιστορία των ανθρώπων, πραγματικοί μαγνήτες για τους ταξιδιώτες με άποψη.

Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ Κατεβαίνοντας τις σκάλες που οδηγούν στα κελάρια του οινοποιείου, τα αρώματα του κρασιού σε περιβάλλουν, οι αισθήσεις διεγείρονται. Η επισκέψιμη διαδρομή ξεκινά και το βλέμμα συναντά εικόνες από την παραγωγή του κρασιού και την ιστορία του Κατώγι Αβέρωφ. Διαβαίνοντας τα μονοπάτια του οίνου, οι ήχοι εντείνουν την αίσθηση της μυσταγωγίας και οι εικόνες σε καθηλώνουν. Το ταξίδι στους επισκέψιμους χώρους εμπνέεται και συνοδεύεται από τη μορφή του Διονύσου, αποκαλύπτοντας τα γοητευτικά χαρακτηριστικά και τα μυστικά του κρασιού. Μια αξέχαστη εμπειρία που ολοκληρώνεται με μία απολαυστική, οινική, γευστική δοκιμή. Το ξενοδοχείο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο οινοποιείο και αποτελεί την ιδανική βάση για όσους θέλουν να συνδυάσουν διαμονή με την απόλαυση του κρασιού. Τα 15 δωμάτια διακρίνονται σε λευκά και κόκκινα, όπως και τα κρασιά. Κάθε δωμάτιο έχει πάρει το όνομά του από τα αντίστοιχα ονόματα των κρασιών και των αμπελώνων της εταιρείας Κατώγι-Στροφιλιά (τηλ.: 26560 42505, katogiaveroff.gr).


Φαγητό
Το Κουτούκι του Νικόλα Μικρή ταβέρνα δίπλα στο ταχυδρομείο με φανατική πελατεία. Νοστιμότατες πίτες από τα χέρια της κυρίας Κατερίνας, φαγητά κατσαρόλας μαγειρεμένα με πείρα και γνώση, και ντόπια κρέατα ψημένα με μαεστρία από τον κύριο Νικόλα (τηλ.: 26560 41732, από €12 το άτομο).

Ανακαλύψτε τη συνέχεια στο άρθρο του Art Table

Tags:Ελλάδα οινοτουρισμός οινοποιεία κρασί 

Προηγούμενο

Τα καλύτερα wine bars στην Τοσκάνη.

Επόμενο

Ηράκλειο Κρήτης: 7 οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείτε