Το πιο σικ και οικολογικό οινοποιείο βρίσκεται στο Bordeaux.

Πριν  από 200 χρόνια, ο Σκωτσέζος Τζον Λιούις Μπράουν είχε ένα όνειρο. Να δημιουργήσει αμπελώνες στην  Margaux του Médoc. Έβαλε τόσο πάθος σε αυτή του την ιδέα, που το οινοποιείο του, Cantenac Brown, κατατάχθηκε ανάμεσα σε μερικούς από τους πιο διάσημους αμπελώνες του Μπορντό κατά το 1855. Το κτήμα σε στιλ Tudor με τα βασιλικά κόκκινα τούβλα περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό τοπίο που αποθανατίσθηκε σε πίνακες από τον εγγονό του Brown και τους φίλους του: Degas, Manet, Pissaro και Toulouse-Lautrec. 



«Θα θυμάμαι πάντα το πρώτο πρωί που έφτασα στο Cantenac Brown - ήρθα με αυτοκίνητο στο Margaux και είδα μπροστά μου μια θάλασσα αμπέλων σε αυτό το διάσημο οροπέδιο. Στη συνέχεια, στο κάτω μέρος, το κάστρο Tudor εμφανίστηκε στο βάθος », είπε ο Tristan Le Lous, ένας 40χρονος γεωπόνος που προέρχεται από τη Βουργουνδία, του οποίου η οικογένεια αγόρασε το κτήμα το 2019.« Ήταν ένα πρωί που υπήρχε αυτή η ομίχλη που εμφανίζεται την αυγή μετά τη βραδινή ψύχρα.»



Ο Μπράουν ξεκίνησε την κληρονομιά του οινοποιείου, φυτεύοντας αμπελώνες σε ολόκληρο το οροπέδιο Margaux και Cantenac, ώστε να μπορεί να επωφεληθεί από την ποικιλομορφία του terroir από τα εδάφη με χαλίκια και ασβεστόλιθο. Σχεδίασε ένα κήπο που περιβάλλει το κάστρο με μια συλλογή από σπάνια δέντρα: sequoia 200 ετών, κέδρους Atlas, βελανιδιές Evergreen και ισπανικά έλατα. Μαζί με τα σκωτσέζικα πρόβατα που χρησιμοποιούνται για την οικολογική βοσκή, ο πύργος απέκτησε μελίσσια  το 2008 και παράγει ακόμη και το δικό του μέλι, το οποίο ονομάζεται L'Or de Cantenac Brown. Είναι αυτή η νοοτροπία και ο σεβασμός στη φύση που προωθεί την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του οινοποιείου: ένα κελάρι με ουδέτερο άνθρακα.



Ο Tristan Le Lous και o γενικός διευθυντής και οινοποιός, José Sanfins έχουν δημιουργήσει με την πάροδο των ετών μια ισχυρή σχέση. Μαζί, αναπτύσσουν ένα οικολογικό project που λειτουργεί μόνο με τη δύναμη της γης και που θα είναι το πρώτο του είδους του. Ο José  έχει κάνει μια απίστευτη δουλειά για 15 χρόνια και τα κρασιά Cantenac Brown έχουν αποκτήσει αναγνώριση μεταξύ των μεγαλύτερων επαγγελματιών.  Το κελάρι των 5.000 τετραγωνικών μέτρων θα δημιουργηθεί από ξύλο που προέρχεται από τη γύρω περιοχή. Κατασκευασμένο από λάσπη, το κελάρι θα έχει τοίχους πέτρας πάχους 1 μέτρου το οποίο επιτρέπει θερμική αδράνεια και την ιδανική υγρασία για παλαίωση βαρελιών χωρίς την ανάγκη κλιματισμού. Σχεδιασμένο από τον πρώην εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ και τον αρχιτέκτονα οικολογικών κατασκευών Philippe Madec, το κελάρι θα συνδεθεί απευθείας στο κάστρο χωρίς τη χρήση τσιμέντου, χάρη σε μια τεχνική των χιλιάδων ετών. Πρόκειται όχι μόνο για ένα πρότυπο μοντέλο για την Ευρώπη όσον αφορά την οικολογική ευθύνη, αλλά και για μοναδικές εγκαταστάσεις που θα ολοκληρωθούν πριν τον τρύγο του 2023. 


Tags:οινοποιείο bordeaux Γαλλία 

Προηγούμενο

Τα καλύτερα wine hotels της Ευρώπης.

Επόμενο

7 must προορισμοί για τους λάτρεις του κρασιού.