Τήνος: Θαύματα γεύσης

Τη μισή νοστιμιά τη κουβαλούν ο αλμυρός αέρας, η θάλασσα, η προικισμένη γη, την άλλη μισή τη δίνει το μεράκι των ντόπιων που στα χέρια τους τα πιο απλά υλικά μετατρέπονται σε θαύματα.

Ήταν ένα μικρό καράβι
Σε μια κουκλίστικη αυλή, στο παλιό λιμάνι της Τήνου, γευτήκαμε τυράκια λαδιού με πάστα λιαστής ντομάτας και μανιτάρια ψητά με θυμάρι και σκόρδο ενώ από τα κυρίως μας άρεσε το μπούτι κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι, γραβιέρα και λιαστές ντομάτες. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο για τάρτα σοκολάτας με παγωτό βανίλια και σιρόπι καραμέλας.
Insider tip: Τα ζυμαρικά είναι φρέσκα και τα παρασκευάζουν επί τόπου γι'αυτό μη χάσετε τα ραβιόλια με κουνέλι και σάλτσα από καραμελωμένα κρεμμύδια.
Τριών Ιεραρχών, τηλ: 22830 22818, www.mikrokaravi.gr, από € 15-25 το άτομο.
 
 
 
Το Θαλασσάκι
Ο Άρης και η Αντωνία βάζουν στην κουζίνα τους μόνο φρέσκα υλικά και παρθένο ελαιόλαδο. Η ταβέρνα ειδικεύεται στα θαλασσινά και τα μαγειρευτά όλα με ντόπια προϊόντα. Ξεχωρίζουμε το λεμονάτο κατσικάκι, το μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς, τα μύδια με ζαφορά και το ντόπιο τυρί “πέτρωμα” που το σερβίρει με φουντούκια και γύρη. Όμορφη λεπτομέρεια τα ζωγραφιστά τραπέζια.Insider tip: Δοκιμάστε την λεμονόπητα (επίτηδες γραμμένη με “ήτα”) και συνοδέψτε την με ρακί.
Όρμος Υστερνιών, τηλ:  22830 31366,  από €17-35 το άτομο.      
 
 
                                 
 
 
 
Ντίνος (της Σμαράγδας)
Κλασική κυκλαδίτικη ψαροταβέρνα με θέα στον Όρμο της Καρδιανής. Η Σμαράγδα ετοιμάζει απίθανες ψαρολιχουδιές όπως φρέσκια αχινοσαλάτα που μοσχοβολάει θάλασσα, πικάντικα μύδια σαγανάκι και καβουροκεφτέδες. Μην χάσετε τα καλοψημένα ψάρια στα κάρβουνα. Insider tip: Tις δημιουργίες της Σμαράγδας θα τις γευτείτε και στην Πεύκη (Πίνδου 24 & Ν. Πλαστήρα, τηλ. 210 8056379). 
 
Όρμος Καρδιανής, Τηλ:  22830 31673,  www.smaragda-dinos.gr, από €20 το άτομο.
 
 
Μπουρού
Υψηλή αισθητική τόσο στα πιάτα, οσο και στην διακόσμηση. Κοφτό μακαρονάκι με θαλασσινά, αλλά λιτός γαύρος στη σχάρα αρωματισμένος με φρέσκο δεντρολίβανο και φρέσκια ντομάτα οι επιλογές μας.
Insider tip: Στο τέλος αφήστε χώρο για τα εξαιρετικά επιδόρπια, όπως ο ζεστός κορμός σοκολάτας με άρωμα πορτοκαλιού. Κιόνια, τηλ: 22830 25760, € 20 το άτομο.
 
 
 
Pranzo
Στο μενού φαρφάλες, φουσίλι με καπνιστό σολωμό, γαρίδες και γυαλιστερές και ένα προτότυπο ριζότο με φράουλες.Insider tip: Φυσικά τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα.
Ακτή Βας. Κωνσταντίνου, Λιμάνι, τηλ: 22830-26002, από € 15-20 το άτομο.
 
 
 
Smart Choice
Αντώνης
Μια από τις πιο παλιές, παραδοσιακές ταβέρνες της Τήνου στρώνει τραπέζια στον  Άγιο Ιωάννη Πόρτο. Θα χορτάσετε με μεθυστικό μπεκρή μεζέ, ''παιχνιδιάρα'' σαρδέλα του λαδιού, ''άπιαστα'' κεφτεδάκια και παραδεισένιες σαλάτες. Αν είσαστε πιο παραδοσιακοί τύποι δεν θα προβληματιστείτε ανάμεσα στα λαδερά, τα γεμιστά, της κατσαρόλας αλλά και τα ψητά. Insider tip: Είναι στέκι των ντόπιων. 
Αγ. Ιωάννης, Πόρτο, τηλ: 2283022431, από € 10-15 (εκτός θαλασσινών).
 
 

Προηγούμενο

Τήνος: 8 γραφικά χωριά της