Απόδραση στην Ελάτη και το Περτούλι


Δύσκολα μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα στα δύο ορεινά χωριά των Τρικάλων- αν πάντως πάει στο ένα, θα πάει και στο άλλο. Καλοφαγάδες από όλη την Ελλάδα ανεβαίνουν εδώ για γκουρμέ κρεατοφαγία σε εστιατόρια που μοσχοβολούν κανέλα και γλυκό κόκκινο πιπέρι. Αυθεντικοί ταξιδευτές έρχονται για να φορέσουν το βαρύ παλτό που δεν μπορούν να βάλουν πουθενά αλλού, για να νιώσουν άνθρωποι κανονικοί, κάνοντας σαμποτάζ στην πολυδιαφημισμένη φιλοσοφία των εναλλακτικών. Τους αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου και της βρεγμένης γης, τ’ άλογα στα λιβάδια και τα έλατα που μόλις πιάσει και χειμωνιάσει για τα καλά, μετατρέπονται σε ολόλευκα ζαχαρωτά. Στην Ελάτη οι ξενώνες έχουν ανάψει τα τζάκια τους, στις ταβέρνες σερβίρεται κυνήγι και ζεστές σούπες και στα cafe η κουβερτούρα λιώνει στο μπρίκι για να γίνει μαγικό ρόφημα σοκολάτας. Τα άλογα βόσκουν στις πλαγιές του Κόζιακα και στα λιβάδια περιμένοντας αυτούς που θα ανταλλάξουν την πίστα του σκι με μια εμπειρία ιππασίας. 

Είναι σχεδόν υποχρεωτικό να ακολουθήσεις τις καταπληκτικές διαδρομές, να δεις το πέρα από κάθε φαντασία μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού στα Δολιανά, να περπατήσεις δίπλα στα παλιά πέτρινα γεφύρια και τους καταρράκτες στην Παλιοκαριά, να φτάσεις μέχρι την θέση Τρία Ποτάμια για ψυχοθεραπεία στη φύση και να ξεκουραστείς σε κάποιο από τα ξεχασμένα καφενεδάκια της διαδρομής σου. Ακόμα πιο ψηλά στα 1.100 μέτρα υψόμετρο, το Περτούλι έχει να διηγηθεί μπόλικα χειμωνιάτικα παραμύθια σε ένα σκηνικό από πέτρινα σπίτια, κόκκινες στέγες, στριφογυριστά ποταμάκια, πανύψηλα έλατα και απάτητο χιόνι. Γραφικό και υπέροχο ανάμεσα στο ελατόδασος και το χιονοδρομικό, το Περτούλι αποτελεί την ελίτ των χωριών που κατοικούν σε αυτό το ξεχωριστό, αλπικό τοπίο της νότιας Πίνδου. Οι ταξιδιώτες την ημέρα σκορπίζονται σε ιδιωτικές διαδρομές, συντονίζονται στην κοινή μοίρα της νύχτας δίπλα στο αναμμένο τζάκι στις ταβέρνες για καλό κρασί, δυνατά τσίπουρα, ζεστές σούπες, ζαρκάδι με μήλα και κάστανα και γλυκό καρυδάκι. Όποιο χωριό κι αν επιλέξεις, θα νιώσεις ευγνωμοσύνη που είναι χειμώνας και βρίσκεσαι εκεί που πρέπει. Εκεί όπου όλα λειτουργούν σαν σκηνές από ταινία με happy end.



Διαμονή

Αρχοντικό Χατζηγάκη 
Ανάμεσα στα έλατα, η γκρίζα πέτρα του  δεν μπορεί παρά να τραβήξει το βλέμμα. Στις δίχωρες Grand Suites βρίσκουμε country έπιπλα, μαρμάρινα μπάνια με υδρομασάζ, πρόσβαση στο διαδίκτυο και μπαλκόνι με θέα στα βουνά. Καθημερινά ζυμώνουν πέντε είδη ψωμιού, τα αυγά στο πρωινό είναι χωριάτικα, ενώ τα γλυκά του κουταλιού, τα κέικ και οι μαρμελάδες είναι σπιτικά (Περτούλι, τηλ.: 24340 91146, www.chatzigaki.gr).

Koziakas
Το παχύ στρώμα στις σουίτες του ακουμπά πάνω στο ξύλινο πάτωμα κι εμείς αποχωριζόμαστε τα βελούδινα σκεπάσματα μόνο για να χαλαρώσουμε στο μεγάλο υδρομασάζ του μπάνιου και να χουχουλιάσουμε μπροστά στο τζάκι. Θα επιστρέψουμε για τη χειροποίητη τυρόπιτα του πρωινού (Ελάτη, τηλ.: 24340 71270, www.koziakashotel.gr).

Μικρή Άρκτος
Δώδεκα δωμάτια συνθέτουν τον δικό μας, μικρό παράδεισο με θέα τις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Κόζιακα της Νότιας Πίνδου ή την Ελάτη. Τα δωμάτια είναι αφιερωμένα στην ντόπια αρχιτεκτονική παράδοση με πελεκητή πέτρα, ξύλο, υδρομασάζ και τζάκι. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάστηκε να τα αποχωριστούμε ούτε για να απολαύσουμε το πρωινό μας (Ελάτη, τηλ.: 24340 71777, www.mikriarktos.com.gr).

Αρχοντικό Διβάνη
 
Ένα αναπάντεχο ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα δεκάδες αυθεντικά κειμήλια που συγκέντρωσε ο ιδιοκτήτης, τα οποία διηγούνται την ιστορία των τελευταίων 400 χρόνων της περιοχής. Επιλογή μας τα δωμάτια του δεύτερου ορόφου με τζάκι, ξυλόγλυπτα ταβάνια και μπαλκονάκι με θέα στα γύρω βουνά. Πρωινός μπουφές με τυριά παραγωγής τους και αυγά από τις κότες της πίσω αυλής (Περτούλι, τηλ.: 24340 91252).




Φαγητό

Πανσέλοινος 
Οι Ιταλοί τα ονομάζουν πορτσίνι, αλλά εμείς βρήκαμε τα καλύτερα άγρια βασιλομανίταρα στα τραπέζια του εστιατορίου δίπλα σε ζουμερό αγριογούρουνο. Εξίσου δελεαστικό το ζαρκάδι με κάστανα και άγρια βατόμουρα (Ελάτη, τηλ.: 24340 71850, από €12 το άτομο). 

Καννάβια 
Δίπλα στο μαντεμένιο τζάκι, τιμήσαμε δεόντως τα μαγειρευτά της κυρίας Κικής. Δεν θα ξεχάσουμε το μοσχαράκι γάλακτος στο φούρνο με δαμάσκηνα, καρότα, κρεμμύδια και μπίρα, το ελάφι στιφάδο αλλά και το αγριογούρουνο με μήλα και κάστανα (Ελάτη, τηλ.: 24340 71201, €12 το άτομο). 

Ταβέρνα του Παναγιώτη 
Από την μεγάλη τζαμαρία χαζεύουμε το χιονισμένο τοπίο του Περτουλίου, ενώ από το τραπέζι μας περνάνε αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, ζαρκάδι κοκκινιστό με σταφίδες και ελάφι με αποξηραμένα φρούτα, όλα σε μεγάλες μερίδες από τα χέρια του Παναγιώτη. Το σπιτικό εκμέκ ρίχνει ιδανικά την αυλαία στο γεύμα δίπλα στο τζάκι (Περτούλι, τηλ.: 24340 91000, € 15 το άτομο). 

Το Λημέρι του Βασίλη 
Συμπαθητικό περιβάλλον κλασικής ορεινής ταβέρνας με σπιτικά μαγειρευτά και πολύ κυνήγι. Κρασί καμπερνέ και ρετσίνα χύμα (Περτούλι, τηλ.: 24340 91200, από €15 το άτομο).


Απαραίτητες στάσεις

*Κάντε σκι και βόλτες με snowmobile στις πίστες του χιονοδρομικού του Περτουλίου στην περιοχή Λιβάδια σε υψόμετρο 1.170 μ. Έμπειροι σκιέρ ή αρχάριοι, όλοι βρίσκουν θέση στις πίστες του. 
*Εφοδιαστείτε με σπιτικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες με μαύρη ζάχαρη ή μέλι, λιαστό τραχανά, χυλοπίτες, βότανα αλλά και βιβλία και χάρτες για την περιοχή από το Λίκνο. Αποτελεί και επίσημο κέντρο ενημέρωσης για την αρκούδα και τον λύκο της Πίνδου (Ελάτη, τηλ.: 24340 71826, www.likno.gr).
*Πιείτε ένα από τα 38 είδη σοκολάτας παρέα με γλυκά του ταψιού και φοντί με ζεστή σοκολάτα και παγωτό από την μαμά του Γιώργου στο Κεχρί. Από την τζαμαρία του θα χαζέψετε όλη την περαντζάδα του σαββατοκύριακου (Ελάτη, τηλ.: 24340 71341). 
*Πιείτε τον καλύτερο cappuccino της περιοχής παρέα με τέλειο σουφλέ σοκολάτα από την Χαρά και τον Νίκο στην Κρύπτη. Το βράδυ ποτό υπό τους ήχους έντεχνης μουσικής (Ελάτη, τηλ.: 24340 71003).
*Αγοράστε αρωματική ρίγανη και βασιλικό, χυλοπίτες και τραχανά από το Συνεταιρισμό Γυναικών Περτουλίου, που στεγάζεται σε ξύλινο κτίριο στο κέντρο του χωριού (τηλ.: 24340 91456).
*Σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την Ελάτη, θα βρείτε το περίφημο μονότοξο γεφύρι της Πύλης ή Αγίου Βησσαρίωνα. Χτισμένο το 1514, επί Τουρκοκρατίας, έχει ύψος 13 μέτρα και συνολικό μήκος 65. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας, μετά από αυτό του Τριζώλου (Καρυάς) στο νομό Καρδίτσας και μέχρι το 1936 αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα προς την περιοχή της Πίνδου και της Ηπείρου.
*Επισκεφτείτε τον εκπληκτικής αρχιτεκτονικής Ιερό Ναό Τιμού Σταυρού, που βρίσκεται 1,5 χλμ. από τον οικισμό Δολιανά.




Tags:Τρίκαλα Ελάτη Περτούλι διαμονή φαγητό τι να κάνω 

Προηγούμενο

48 ώρες σε Τρίκαλα-Μετέωρα

Επόμενο

5 ρομαντικοί ξενώνες για το χειμώνα