Πού στη Δημητσάνα θα δείτε βιβλία από τον 16ο αιώνα;

Πρόκειται για την περίφημη και πλουσιότατη βιβλιοθήκη της Δημητσάνας που ιδρύθηκε το 1764 από τους μοναχούς Γεράσιμο Γούνα και Αγάπιο Λεονάρδο. Κατά την Τουρκοκρατία συγκαταλεγόταν μεταξύ των τεσσάρων βιβλιοθηκών που υπήρχαν στην Ελλάδα και περιείχε 5.000 τόμους. Στεγάζεται στο όμορφο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου (1845) στη θέση της Σχολής Δημητσάνης, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Το κτίριο συνδυάζει στοιχεία νεοκλασικού ρυθμού και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της ορεινής Αρκαδίας.
Από το 1764 είχε μεταφερθεί σε αυτήν η βιβλιοθήκη της Μονής Φιλοσόφου και λειτούργησε σαν ιερατική σχολή. Από τους παλιούς τόμους της σήμερα διασώζονται 700 περίπου. Σήμερα η βιβλιοθήκη έχει ανασυγκροτηθεί και τα βιβλία της υπολογίζονται σε 15000 τόμους. Περιλαμβάνει χειρόγραφους κώδικες, παλαιότυπα βιβλία του 16ου αι. και πλούσιο ιστορικό αρχείο. Στο κτήριο στεγάζεται η βιβλιοθήκη, λαογραφική συλλογή καθώς και αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα από την Αρχαία Τεύθιδα. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχει και η σέλα του οπλαρχηγού Παπαφλέσσα, έγγραφα του αγώνα και η λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Το αριστερό τμήμα του κτηρίου στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο της Δημητσάνας.
Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή Δευτέρα-Παρασκευή 9.30π.μ.-1.30μ.μ. και τα Σάββατα μετά από συννενόηση με την υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης. 

Η αρχαιολογική συλλογή δεν είναι επισκέψιμη για το κοινό. 

Προηγούμενο

Περπατήστε σ' ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια της Ελλάδας

Επόμενο

Rafting στον ποταμό Λούσιο

Δημητσάνα

Δημητσάνα

Τηλέφωνο:27950 31219