Καλάβρυτα: 10 πράγματα που μπορώ να κάνω και να δω

 

  1. Να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας 5 χιλ. από τα Καλάβρυτα. Εδώ σηκώθηκε το λάβαρο της επανάστασης το 1821, το οποίο μάλιστα φυλάσσετε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. 
  2. Να επισκεφτείτε το σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά, 13 μοναδικές λίμνες  που εκτείνονται σε τρία επίπεδα (δύο από τα οποία επισκέψιμα). Σπάνια ομορφιά. Κάτι ήξεραν οι νεράιδες που έμεναν εκεί. 
  3. Για να δείτε από κοντά το Μέγα Σπήλαιο: Είναι χτισμένο σε ύψος 924 μέτρων και περιβάλλεται από ένα πανέμορφο τοπίο. Η εικόνα της Παναγίας βρίσκεται εκεί και είναι φτιαγμένη από κερί και αρωματικές ουσίες από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Οι τοίχοι της εκκλησίας στο μοναστήρι καλύπτονται με νωπογραφίες από το 1653. 
  4. Να δείτε από κοντά το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, το οποίο είναι χτισμένο σε κουφάλα που δημιουργήθηκε από τρεις αιωνόβιους πλατάνους. 
  5. Να δοκιμάσετε τεντούρα, το δυνατό ντόπιο λικέρ από κανέλλα στο ποτοποιείο του Ροδόπουλου.
  6. Να κάνετε μια βόλτα με τον οδοντωτό. Ο παλιός αυτός σιδηρόδρομος, διασχίζει το μαγευτικό φαράγγι του Βουραϊκού και οφείλει το όνομά του στα γρανάζια (δόντια) που από το μέσο της διαδρομής συγκρατούν τον συρμό από την οπισθοχώρηση εξαιτίας της μεγάλης ανηφόρας. Ξεκινά από το Διακοφτό, τερματίζει στα Καλάβρυτα και μέσα σε 23 χιλιόμετρα ξεδιπλώνεται ένα τοπίο ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς με δάση, τρεχούμενα νερά, γεφύρια. Αποτελεί ιδανική εκδρομή για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας.
  7. Να έρθετε όταν θα έχουν πέσει τα πρώτα χιόνια και θα είναι έτοιμες για να σας υποδεχτούν οι πίστες του χιονοδρομικού. Λειτουργεί από το 1988 στην βορειοδυτική πλευρά του Χελμού (θέση Ξερόκαμπος 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα) και αποτελεί πλέον πόλο έλξης για χιλιάδες φίλους των χειμερινών σπορ. Διαθέτει 12 πίστες για όλα τα επίπεδα και απέχει μόλις 203 χλμ. από την Αθήνα.
  8. Να εξερευνήσετε ένα πανέμορφο χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στα Καλάβρυτα τη Ζαχλωρού. Μαγεία από πέτρα. 
  9. Να πάτε στα πεστροφεία του Πλανητέρο, όπου εκτρέφονται πέστροφες, σολομοί και οξύρυγχοι. Στην ομώνυμη ταβέρνα φτιάχνουν δική τους καπνιστή πέστροφα και τη μαγειρεύουν με οκτώ διαφορετικούς τρόπους ( πέστροφα amandin με αμύγδαλα και λάδι), δοκιμάστε την.
  10. Να κάνετε μια γλυκιά στάση σε ένα από τα δύο καταστήματα του κύριου Χαρίλαου Ερμείδη στην 25ης  Μαρτίου. Η μυρωδιά της ροδοζάχαρης θα σας τραβήξει από την μύτη. Εκτός από ροδοζάχαρη αγοράστε γλυκά τους αγριοβύσσινο και πετροκέρασο. Σερβίρεται και ελληνικός. (τηλ.: 26920-22346).
 

Προηγούμενο

Μια ημέρα στη λίμνη