Ορεινή Ναυπακτία: 10 πράγματα που μπορώ να κάνω και να δω

Τοπία πλασμένα από τα υλικά του ονείρου και της αβίαστης ελευθερίας. Νερά, καστανιές και έλατα, χαράδρες, φιδωτοί δρόμοι που οδηγούν σε ποτάμια, πλατείες με αιωνόβια πλατάνια, πέτρινες βρύσες και ταβέρνες που σερβίρουν αχνιστές φασολάδες και ντόπιο τσίπουρο. Στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας οι μέρες κυλούν αργά και πολύ πολύ ουσιαστικά. Ακολουθούν οι 10 sos στάσεις που αξίζει να κάνετε την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε την περιοχή.  1. Κάντε έναν αγχολυτικό περίπατο στην Άνω Χώρα και φωτογραφηθείτε με φόντο τον θρυλικό «καρνάβαλο»: το καλοσυντηρημένο λεωφορείο-αντίκα, στο κέντρο του χωριού, που φέρνει στη μνήμη σκηνές από παλιές ελληνικές ταινίες. 

2. Προσκυνήστε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, στη Μονή της Αμπελιακώτισσας. Άλλα κειμήλια είναι το χέρι του Αγίου Πολυκάρπου και ο Eπιτάφιος από Πολίτισσα κεντήστρα.
 
3. Επισκεφθείτε το σπήλαιο της Δρακότρυπας, στα βόρεια του χωριού Αναβρυτή. Κρυμμένο στο δάσος μιας κατάφυτης ρεματιάς, έχει λίμνες, υπόγειο ποτάμι, σταλαγμίτες και σταλακτίτες. 


 Μονή της Αμπελιακώτισσας

4. Ανεβείτε μέχρι την αμφιθεατρικά χτισμένη Αράχωβα Ναυπακτίας, στα 960 μέτρα, για την καλύτερη θέα στην τεχνητή λίμνη του Ευήνου. 
 
5. Κάντε πεζοπορία στο πέτρινο Γεφύρι της Αρτοτίβας ή Καμάρα, όπως είναι αλλιώς γνωστό. Είναι χτισμένο στο στενότερο σημείο του Εύηνου, πάνω στο παλιό μονοπάτι που συνδέει την Κάτω Χρυσοβίτσα με τον Αχλαδόκαστρο (πρώην Αρτοτίβα). Υπολογίζεται ότι χτίστηκε γύρω στο 1500 και είναι τπ αρχαιότερο γεφύρι από όσα μέχρι σήμερα σώζονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. 


Γεφύρι της Αρτοτίβας

6. Κάντε το γύρο της λίμνης Ευήνου, με στάσεις στα χωριουδάκια της περιοχής και τα απλά ταβερνάκια τους. 
 
8. Κάντε στάση στο εστιατόριο του ξενώνα Πέτρινα στην Άνω Χώρα για πεντανόστιμο αγριογούρουνο στιφάδο, γίδα βραστή, μελωμένη φασολάδα, κατσικάκι στη γάστρα ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και τυρόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. 9. Δροσιστείτε στη βρύση κάτω απ’ τον γέρικο πλάτανο της πλατείας στη Λιμνίτσα, που σύμφωνα με την παράδοση ξεδίψασε τον Καραϊσκάκη όταν περνούσε με τα παλικάρια του απ’ το χωριό. 
 
10. Προμηθευτείτε ενθύμια-καλούδια από το παντοπωλείο της Αντωνίας στην Άνω Χώρα. Εδώ θα βρείτε παραδοσιακά προϊόντα, όπως τραχανά και χυλοπίτες, αλλά και πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού με πιο φημισμένο το καρυδάκι. Προηγούμενο

Σέλφι με τον Καρνάβαλο