10 πράγματα που μπορώ να κάνω και να δω

1. Περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα καλντερίμια των οικισμών, για να θαυμάσετε τη λιτή αρχιτεκτονική των αρχοντόσπιτων που είναι φτιαγμένα από ντόπια λευκόγκριζη πελεκητή πέτρα.  

2. Δοκιμάστε rafting στον Βοϊδομάτη, ιππασία στην περιοχή και τζιπάδες στους μοναδικούς δασικούς δρόμους.
 
3. Κάντε τη διαδρομή Μικρό Πάπιγκο-Δρακόλιμνη. Έπειτα από 4 περίπου ώρες πεζοπορίας, αφού περάσετε το καταφύγιο της Αστράκας, θα βρεθείτε σ’ ένα ονειρικό τοπίο, σε υψόμετρο 2.050 μ., με την αλπική λίμνη να καθρεφτίζει τα γύρω βουνά και τα χρώματα του ουρανού στα κρυστάλλινα νερά της.
 
4. Ακολουθήστε το μονοπάτι που ενώνει τους δύο οικισμούς (περίπου 2 χλμ. απόσταση) για να δείτε τις «Κολυμπήθρες» ή «οβίρες»: τα στρογγυλά κοιλώματα - σαν μικρές φυσικές πισίνες- που λάξευσε το νερό στην πέτρα.  
 
5. Βρείτε κάποιον απ’ τα χωριά να σας ξεναγήσει στο φαράγγι του Βίκου, που είναι το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο Guinness. 
 
6. Κάντε μια στάση στο cafe Μπίμτσα για χειροποίητα γλυκά (δοκιμάστε οπωσδήποτε τη σιροπιαστή «πατσαβούρα»), σπιτικά λικέρ και καφέ στη χόβολη (Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ.: 26530 41116). 
 
7. Δοκιμάστε τη διασημότερη σπεσιαλιτέ της Ηπείρου και των Ζαγοροχωρίων: τις πίτες. Χορτόπιτες, αλευρόπιτες, γαλατόπιτες και ό,τι άλλο λεπτό και τραγανό βγαίνει σε ταψί απ΄ την κουζίνα των εστιατορίων που διαθέτουν οι περισσότεροι ξενώνες. 
 
8. Οργανώστε ημερήσιες αποδράσεις στα κοντινά χωριά: την Αρίστη, τον Βίκο, το Μονοδένδρι, τη Βίτσα, το Καπέσοβο και τα Άνω Πεδινά.
 
9. Επισκεφθείτε την πέτρινη εκκλησία των Ταξιαρχών στο Μικρό Πάπιγκο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα, αλλά και το ξωκλήσι του Αγιου Χριστόφορου πάνω σε λόφο στο Μεγάλο Πάπιγκο - αργά το απόγευμα, για να δείτε την Αστράκα και το Πάπιγκο να χρυσίζουν στις τελευταίες ακτίνες του ηλίου. 
 
10. Περπατήστε στις όχθες του Βοϊδομάτη, κάτω από τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια, και απολαύστε το κολατσιό σας στα ξύλινα παγκάκια.