10 πράγματα που μπορώ να κάνω και να δω


1. Επισκεφτείτε την ιστορική Μονή της Μαλεβής. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων και περικυκλωμένη από κέδρους, σε απόσταση 5 χλμ από τον Άγιο Πέτρο.
2. Ανεβείτε στο ορειβατικό καταφύγιο του Πάρνωνα στα 1400 μ. Υψόμετρο. Θα το βρείτε στο δρόμο από τον Άγιο Πέτρο προς την Καστάνιτσα. Τηλ.: 27310 22574.
3. Δείτε το ομοίωμα του μνημείου των Καρυάτιδων που στολίζουν το Ερέχθειο της Ακρόπολης, στο χωριό Καρυές.
4. Φωτογραφήστε το ρολόι-σήμα κατατεθέν στις Καρύες. Χτίστηκε το 1930 ενώ στις 15 Μαρτίου 1944, οι Γερμανοί ανατίναξαν και το ρολόι του χωριού. Το 1955 στη θέση του παλαιού ρολογιού,  κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από την αρχή, νέο.
5. Επισκεφτείτε τον Αγροτουριστικό και Οικοτεχνικό Συνεταιρισμό η “Εργάνη” στο Γεράκι. Ιδρύθηκε από δραστήριες και χρυσοχέρες Γερακίτισσες που φτιάχνουν τα περίφημη κιλίμια. Υφαίνουν παραδοσιακά σε όρθιο αργαλειό και διαθέτουν τα υφαντά τους σε μόνιμο εκθετήριο πρατήριο, στην πλατεία της Κωμόπολης. Τηλ. 27310 71261
6. Ανάψτε ένα κερί στην όμορφη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, πολιούχων του Κοσμά. Χτίστηκε το 1886 με την συμμετοχή των κατοίκων που έφερναν πάνω στους ώμους τους τα υλικά από μακρινές αποστάσεις.
7. Πάρτε μέρος στην Γιορτή Καστάνου στην Καστάνιτσα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1983 στα τέλη Οκτωβρίου. Θα γευτείτε τοπικά φαγητά όπως φασολάδα παντρεμένη, βραστό και φυσικά φαγητά και γλυκά βασισμένα στα κάστανα. Δεν λείπει η παραδοσιακή μουσική, οι χοροί και οι εκθέσεις ζωγραφικής, λαογραφικού υλικού και χειροποίητων δημιουργιών.
8. Διανύστε την διαδρομή που συνδέει τον Κοσμά με το Γεράκι. Ονομάζεται Δρόμος των 100 ημερών, αφού άντρες, γυναίκες και παιδιά από τον Κοσμά δούλευαν μέρα και νύχτα για την κατασκευή του. Ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1951 και τον ολοκλήρωσαν την 1η Ιουλίου ανήμερα των Αγίων Αναργύρων, ύστερα από 100 μέρες.
9. Περπατήστε στην πανέμορφη Καστάνιτσα που έχει κηρυχθεί ως διατηρητέος οικισμός ιδιαίτερου φυσικού και αρχιτεκτονικού κάλλους. Εκτός από τα πετρόκτιστα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια και τις πέτρινες τοξωτές εξώπορτες, θα δείτε τα περίφημα τριώροφα πυργόσπιτα με τις πολεμίστρες και τα μικρά παράθυρα. Είναι διάσπαρτα στις γειτονιές του χωριού και κατασκευάστηκαν πάνω από 300 χρόνια πριν.
10. Κάντε πεζοπορία με αφετηρία τα Τσίντζινα αφού από το χωριό ξεκινούν 9 σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές. Μία από αυτές καταλήγει στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων, η οποία αποτελεί την αρχαιότερη Μονή της Λακωνίας.

φωτό © Πρυτανείο

 

Επόμενο

Το χωριό των μονοπατιών

Πάρνωνας

Πάρνωνας