10 πράγματα που μπορώ να κάνω και να δω

 

1. Επισκεφτείτε το σύμβολο της πόλης, το επιβλητικό κοινοβούλιο της Ουγγαρίας που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης μετά το βρετανικό. Είναι εμπνευσμένο από το Παλάτι του Westminster και εκτείνεται σε 250 μέτρα κατά μήκος του Δούναβη. Η είσοδος για τους τους πολίτες της ευρωπαϊκής ένωσης είναι δωρεάν (για τους υπόλοιπους στοιχίζει € 10,70). Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιδείξετε ταυτότητα ή διαβατήριο. Οι ξεναγήσεις στα αγγλικά πραγματοποιούνται στις 10 π.μ., 12 μ.μ. και 2 μ.μ. και πρέπει να είστε εκεί μισή ώρα νωρίτερα. Kossuth tér 1-3, τηλ.: 0036 1 4414000, www.parlament.hu
2. Παρακολουθήστε μια παράσταση στην Κρατική Όπερα. Άνοιξε τις πύλες της το 1884 και είναι χτισμένη σε νεο-αναγεννησιακό στυλ ενώ διαθέτει και στοιχεία μπαρόκ. Τη διακόσμησή της ανέλαβαν σημαντικές προσωπικότητες της Ουγγρικής τέχνης όπως ο Bertalan Székely, ο Mór Than και ο Károly Lotz. Η πεταλοειδής αίθουσά της έχει χωρητικότητα 1261 θέσεων και φημίζεται για την ποιότητα της ακουστικής της. www.opera.hu/
3. Χαθείτε ανάμεσα στους πάγκους της Κεντρικής Αγοράς. Είναι η μεγαλύτερη αγορά της Βουδαπέστης όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την τεράστια ποικιλία από φρέσκα προϊόντα, κρεατικά και λουλούδια. Κάτω από την όμορφη στέγη του με τα χαρακτηριστικά Zsolnay κεραμικά, οι μυρωδιές και τα έντονα χρώματα μαγεύουν τις αισθήσεις.
4. Επισκεφτείτε το Σπίτι του Τρόμου. Εγκαινιάστηκε το 2002 και έχει σαν θέμα του δύο πιο σκληρά καθεστώτα που βίωσε η Ουγγαρία: τον φασισμό και την δικτατορία του κομμουνιστικού καθεστώτος. Μέσα σε υποβλητική ατμόσφαιρα θα δείτε ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες, κελιά, γραφεία, αίθουσες ανακρίσεων και βασανιστηρίων αλλά και φωτογραφίες όσων υπέφεραν στους χώρους του όταν το σημερινό μουσείο στέγαζε τα γραφεία και τις φυλακές των καθεστώτων αυτών. Είσοδος €5,60, terrorhaza.hu/
5. Ανεβείτε στο Κάστρο, στο λόφου πάνω από τον Δούναβη. Το ιστορικό κάστρο και το παλάτι των Ούγγρων βασιλιάδων χτίστηκε το 1265. Το μεσαιωνικό κάστρο καταστράφηκε ενώ ολόκληρο το σύμπλεγμα του κάστρου ανακατασκευάστηκε το 1950. Σήμερα στεγάζει πολλά αξιοθέατα όπως το Ιστορικό Μουσείο και την Εθνική Πινακοθήκη.
6. Περπατήστε στην Πλατεία Ηρώων, αφιερωμένη στους ήρωες της ουγγρικής ιστορίας. Στο κέντρο της στέκεται το ύψους 36 μέτρων άγαλμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ που συμβολίζει τον ρωμαιοκαθολικισμό ενώ στο Μνημείο της Χιλιετίας θα δείτε αγάλματα των ιδρυτών της Ουγγαρίας. Η πλατεία έχει γίνει μάρτυρας σημαντικών πολιτικών γεγονότων ενώ εκεί πραγματοποιούνται οι περισσότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις.
7. Διασχίστε την Γέφυρα των Αλυσίδων, το σήμα κατατεθέν την Βουδαπέστης. Κατασκευάστηκε το 1849 και ήταν η πρώτη γέφυρα που ένωσε την Βούδα με την Πέστη. Έχει μήκος 375 μέτρα και υποστηρίζεται από δύο πύργους. Η θέα από τη γέφυρα είναι εκπληκτική.
8. Ανεβείτε στον παραμυθένιο Πύργο των Ψαράδων για να απολαύσετε υπέροχη θέα στην πόλη.. Χτίστηκε το 1905 στον λόφο του Κάστρου και αποτελείται από 7 πύργους, αφιερωμένους στις 7 φυλές των Μαγυάρων που κατέκτησαν την Ουγγαρία. Ονομάζεται έτσι επειδή χτίστηκε στο σημείο όπου βρισκόταν η συνοικία των ψαράδων και η ψαραγορά των μεσαιίωνα.
9. Φωτογραφηθείτε με φόντο την Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, την μεγαλύτερη εκκλησία της Ουγγαρίας, που είναι αφιερωμένη στον Στέφανο, τον πρώτο Χριστιανό Ούγγρο βασιλιά. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1905.
10. Κάντε χαλαρωτική βόλτα στο Νησί Μαργαρίτα. Βρίσκεται στη μέση του Δούναβη και έχει μήκος 2,5 χλμ. και πλάτος 500 μέτρα. Θα βρείτε πανέμορφους κήπους, αξιοθέατα όπως η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ και ο Υδάτινος Πύργος, εστιατόρια αλλά και πολυτελές ξενοδοχείο.

 

Επόμενο

Budapest Card