Ταξίδι εντός των τειχώνΣίγουρα όλοι, ειδικά αυτήν την περίοδο, αναζητείτε τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και να αποφύγετε τη διάδοση μικροβίων στον χώρο σας. Σε αυτήν την προσπάθεια δε θα μπορούσατε να έχετε καλύτερο σύμβουλο από έναν επιστήμονα που έχει αφιερώσει τη ζωή του στις μελέτες για τα μικρόβια που διεισδύουν στην καθημερινότητά μας, τον Dr. Charles Gerba του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.   

Εμείς έχουμε συγκεντρώσει κάποια από τα tips του και σας τα παρουσιάζουμε.

 

1. Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στην κουζίνα και όχι στο μπάνιο

Οι περισσότεροι θεωρούν κύρια εστία μικροβίων τα καπάκια της τουαλέτας και καθαρίζουν σχολαστικά το μπάνιο, τον νιπτήρα και το πάτωμα. Συχνά όμως υποτιμούν ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού που χρήζει, επίσης, εξαιρετικής προσοχής. Το σφουγγάρι πιάτων, σύμφωνα με τον Dr. Gerba, είναι ένα «διαβολικό αντικείμενο», καθώς μαζεύει πλήθος μικροβίων, γιʼ αυτό και πρέπει να αλλάζεται κάθε μήνα. Εξίσου επικίνδυνα είναι και τα ξύλα κοπής, αλλά και επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά, όπως η πόρτα του ψυγείου και ο φούρνος.

 

2. Καθαρίστε σχολαστικά το κάτω μέρος του ψυγείου

Είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε την υγιεινή του τελευταίου ραφιού του ψυγείου σας, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν στάξει ουσίες από τα πράγματα που έχετε τοποθετήσει πιο πάνω. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτό είναι το πρώτο σημείο ενός ψυγείου που μπορεί να εμφανίσει μούχλα.

 

3. Μην ακουμπάτε την τσάντα σας στην κουζίνα

Πολύ συχνά, χωρίς να το αντιληφθούμε, μπαίνοντας κουρασμένοι στο σπίτι, αφήνουμε τα πράγματά μας, όπου βρούμε. Προσοχή όμως! Οι τσάντες που κουβαλάμε καθημερινά μαζί μας, μεταφέρουν πολλά μικρόβια, γιʼαυτό και πρέπει να τις καθαρίζουμε σχολαστικά και βέβαια να μην τις ακουμπάμε στο τραπέζι που τρώμε ή στον πάγκο που μαγειρεύουμε.      

 

4. Καθαρίστε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια

Μπορεί οι συγκεκριμένες τσάντες να είναι eco-friendly, ωστόσο βρωμίζουν εύκολα. Βάζοντας λοιπόν μέσα τους τα τρόφιμα που αγοράζουμε, ό, τι μικρόβιο υπάρχει πάνω τους, μεταφέρεται αυτομάτως σε αυτά. Φροντίστε, επομένως, να προμηθευτείτε τσάντες που μπορούν εύκολα να πλυθούν, για να αποφύγετε τη μόλυνση των τροφίμων σας.

 

5. Πλένετε τις πετσέτες χειρός στο τέλος της εβδομάδας

Για τον Dr. Gerba οι πετσέτες χειρός, αλλά και προσώπου πρέπει να πλένονται κάθε εβδομάδα, ειδικά όταν στο σπίτι έχουμε μικρά παιδιά. Εναλλακτικά, αντικαταστήστε, όπου μπορείτε, τις πετσέτες με χαρτομάντηλα ή χαρτί κουζίνας που είναι μίας χρήσης.

 

6. Προτιμήστε τα απολυμαντικά μαντηλάκια από τα σπρέι

Για να καθαρίσετε μία επιφάνεια με σπρέι, πρέπει συνήθως να ψεκάσετε, να αφήσετε για 10 λεπτά να δράσει το προϊόν και μετά να το τρίψετε. Επειδή όμως δύσκολα κάποιος μπορεί να περιμένει τόση ώρα για όλες τις επιφάνειες, προτείνεται να χρησιμοποιείτε απολυμαντικά μαντηλάκια για αυτήν τη δουλειά. Έχετε όμως στο νου ότι κάθε μαντηλάκι καθαρίζει επιφάνεια περίπου ενός τετραγωνικού μέτρου. Μετά απλώς θα μεταφέρετε τα μικρόβια από τη μία επιφάνεια στην άλλη. 

 

7. Πλένετε τα χέρια σας τακτικά και χρησιμοποιείτε αντισηπτικό χεριών

Μία συμβουλή που την έχουμε ακούσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα και οφείλουμε να την ακολουθούμε. Το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα είναι πολύ σημαντικό και σίγουρα πιο εφικτό τώρα που οι περισσότεροι είμαστε στο σπίτι. Εξίσου απαραίτητη όμως είναι και η χρήση αντισηπτικών, ειδικά αυτών που περιέχουν οινόπνευμα, για να σκοτώνουν τα μικρόβια. Τα συγκεκριμένα μάλιστα μπορούν να αποδειχθούν και πιο αποτελεσματικά από το πλύσιμο των χεριών, μιας και ενδέχεται να πλύνουμε σχολαστικά τα χέρια μας, αλλά αμέσως μετά να μολυνθούμε, ακουμπώντας τον νιπτήρα για να τον κλείσουμε ή την πόρτα του μπάνιου.

Tags:τι να κάνω clean house tips 

Προηγούμενο

Yoga στο σπίτι

Επόμενο

Οι 10 καλύτερες εικονικές ξεναγήσεις στον κόσμο